Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

BRUKA: Vladika Grigorije izbacio Vučićevog savetnika sa ceremonije!

Na ustoličenju novoizabranog episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke i kažu neki izvori, budućeg srpskog patrijarha, u Hramu Svetog Save u Diseldorfu, došlo je do incidenta kada se pojavio Vučićev tzv. savjetnik za vjerska pitanja i Srbe u regionu, Vladimir Božović. Naime, njega je sa ceremonije izbacio sam episkop Grigorije, jer se Božović navodno lažno predstavio kao izaslanik Vlade Srbije, iako je u ime Vlade ustoličenju prisustvovao Marko Nikolić iz Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama!

– Teško da iko pamti da je na ustoličenju nekog episkopa došlo do ovakvog skandala. Nismo mogli da verujemo šta se dešava, a Božović je svima ponavljao da je on specijalni izaslanik Vlade Srbije. Episkop Grigorije je istog trenutka kada ga je primetio naložio Božoviću da napusti crkvu jer ga, kako je rekao, nije zvao da prisustvuje ovom činu – rekao nam je jedan od prisutnih u Hramu Svetog Save.

Samom obredu u Diseldorfu prisustvovalo je oko 3.000 ljudi, a Grigorija je u čin episkopa uveo episkop šabački Lavrentije, a uz njega je Svetu arhijerejsku liturgiju služilo petnaestak vladika i stotinak sveštenika. Ustoličenju vladike Grigorija u Diseldorfu prisustvovao je predsednik RS Milorad Dodik. Među prisutnika su bili i konzuli BiH, Grčke i Rusije, predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, njemački političar Bodo Hombah, kao i veliki broj vjernika.

Ko je uopšte taj Vladimir Božović?!

Vladimir Božović je jedan od brojnih crnogorskih kadrova Danice Drašković,  po zanimanju advokat, a široj javnosti postao je poznat kao zastupnik Srpskog pokreta obnove posle atentata na Ibarskoj magistrali. U vrijeme vlade Vojislava Koštunice bio je generalni inspektor u MUP-u. Nije ga podnosio tadašnji ministar policije Dragan Jočić, koji je cijelu jednu bilježnicu popunio anegdotama o svom glavnom inspektoru, iako nikad nije htio da ga primi u svoju kancelariju.U vrijeme vlade Ivice Dačića bio je državni sekretar u MUP-u, da bi pošto je formirana Vučićeva vlada postao savjetnik u MUP-u. Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Više puta, od početka ovog vijeka, bio je gost na Molitvenom doručku u Vašingtonu i svaki put je rušio protokol, na način da je, u dvorani koja ima 1500 mjesta, zauzimao poziciju puno bliže predsjedniku Amerike nego što mu je bilo određeno, pa je u par navrata intervenisalo i obezbjeđenje, o čemu je pisala beogradska štampa.

Još dok je bio živ patrijarh Pavle, mogli ste ga često vidjeti u glavnom kadru u toku TV prenosa, tik iza najvećih crkvenih i državnih velikodostojnika, pa su mnogi neobaviješteni gledaoci mislili da je on njihov gorila ili redar. Dolaskom patrijarha Irineja, Božović i dalje nastoji da bude u prvim „borbenim redovima“, ali mu je, konačno, prije četiri godine, iz protokola patrijarha, skrenuta pažnja da to više ne može da radi.

No, „ne lezi vraže“, Božović samo dvije godine nije bio u prvim redovima. Krajem maja 2015. godine, premijer Srbije Aleksandar Vučić imenuje ga za savjetnika za regionalnu saradnju i vjere, pa samim tim mu omogućava da, kao zvanični predstavnik države za pitanja vjere, dobije ponajbolje mjesto u protokolarnom rasporedu.

Božović je poznat i po tome što na posao dolazi u odelu s kravatom ali u sandalama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *