Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

DEO OPOZICIJE SE UDRUŽUJE: Čekaju se još samo Dveri!

Deo opozicije okupljen oko bivšeg demokrate i bivšeg gradonačelnika Beograda, inače poznatog medijskog magnata Dragana Đilasa pripremio je program od 30 tačaka sa kojim planiraju da izađu pred građane, a u kojem se definišu rešavanja najvažnijih nacionalnih pitanja, ali i pravci političkih i društvenih tema na kojima će se najviše insistirati.

Sporazum opozicije će imati uvodni deo u kome će biti precizirana prelazna nestranačka vlada stručnjaka, a plan je da se u izradu statuta i registraciju udruženja građana čiji će osnivači biti lideri organizacija koje pristupaju, krene posle 28. jula kada će biti sednica Glavnog odbora Dveri.

Razgovaralo se o stvaranju uslova za fer i poštene izbore, bez kupovine glasova, zabrana unošenja mobilnih telefona na svim biračkim mestima, kao i o protivljenju  referenduma za Kosovo.

Traži se i donošenje novog zakona o radu, ukidanje nepravednog sistema javnih izvršitelja, uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju po rumunskom modelu i lustracija svih koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse.

Među 30 tačaka su i hitno donošenje zakona o poreklu imovine, koji će se primenjivati na sve javne funkcionere od 1990. godine do danas, vraćanje protivustavno otetih penzija građanima na stečeni nivo, uz nadoknadu svih prethodnih umanjenja.

Neke od tačaka programa su partnerstvo države i domaće poljoprivrede, jednako plaćanje žena i muškaraca za isti posao, kao i zaštita od daljeg zagađivanja medijskog prostora rijaliti programima.

Savez zasad čine Demokratska stranka, Narodna stranka, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret i Sindikat Sloga.

Čeka se odluka Glavnog odbora Dveri, kao i Demokratska stranka Srbije, koja može da se priključi kasnije, a neformalni lider od koga je i krenula inicijativa za stvaranje opozicionog bloka je Dragan Đilas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *