Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Goran Čabradi: Rešićemo probleme trovanja pasa i kanalizacije!

Zaustavićemo ludake koji truju pse, uvešćemo instituciju gradskog ombudsmana za kućne ljubimce * Prema nekim podacima između 400 i 450 hiljada građana Beograda nema kanalizaciju * To nije jednostavno rešenje, zahteva desetak godina rada i ogroman novac * Poruka Zelene stranke je – prvo je na redu kanalizacija pa onda digitalizacija, hajde da rešimo elementarne probleme

Predsednik Zelene stranke kaže da je njihov program konkretan i okrenut ljudima. Nazvali su ga „Program za pametan grad“ i ima nekoliko ključnih tačaka.

„Imamo jednu tačku koja se tiče ozelenjavanja krovova u Beogradu, mi smo predvideli da ozelenimo 1.000 krovova za četiri godine mandata, povećanjem zelenih površina smanjujete zagađenje. Zeleni prevoz, Beograd ima solidan prevoz, nama smeta što u prevozu vidie stara vozila, izduvne gasove, Beograd treba da bude metropola, da bude lider, predvideli smo povlastice za zelena vozila, besplatno parkiranje, država bi to trebalo da radi, ali ne radi, grad to treba da uradi i da podstakne da se koriste takva vozila. Zatim obaveza javnih preduzeća da pređu na eko vozila. Beograd ima samo 60 kilometara biciklističkih staza, moramo da promovišemo alternativne načine prevoza, kao i proširenje pešačkih zona“, kaže Čabradi.

Na pitanje kako bi rešili problem kanalizacije i otpadnih voda u Beogradu, on kaže da taj problem traje decenijama i da bi bilo nefer upirati prstom u nekoga i proglašavati ga krivim. Kaže da je u tom smislu leva obala Dunava problematična i da rešenje tog problema nije jednostavno, već da zahteva dosta i vremena i ulaganja.

To ne može da se reši u jednom mandatu, ali moramo da počnemo“, kaže on.

Grad Beograd odlučio je da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča dodeli na 25 godina francusko-japanskom konzoricjumu „The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited“.

„Gledao sam razne modele, koncesija je normalan put da uredimo oblast, bitno je da postupak bude transparentan i da znate koliko vas to košta. Tražili smo dokumetaciju o toj koncesiji, mi to čitamo i nismo pronašli koja je cena i koliko to košta“, rekao je Čabradi.

Problem trovanja pasa Zelena stranka bi rešila uređivanjem sistema.

„Nije to političko pitanje gde će jedna stranka da iznese program da će da pohapsi te ludake koji truju pse. Taj ko baca otrov on sigurno nije vlasnik, neodgovorno vlasništvo se rešava sankcijama, komunalnom policijom, uređivnjem sistema. Mi hoćemo odmah da rešimo problem, prepišemo neki zakon iz EU, a taj zakon sprovodi neko ko na to nije navikao. Predvideli smo gradskog ombudsmana za ljubimce zbog neodgovornih vlasnika, nemate gradsku plažu gde možete s ljubimcem, nemate groblje za kućne ljubimce“.

Na pitanje zašto samostalno izlaze na izbore, Čabradi kaže da ne žele da „ih pojede veća partija“i da Srbija zaslužuje autentičnu zelenu politiku.

„Uvek izlazimo sami, to preferiramo, imali ste neke kvazi zelene stranke. Mi smo u većini prvi put u politici, verujemo u bolju Srbiju, gde god možemo izlazićemo samostalno, da nas ne pojedu veće partije, Srbija zaslužuje autentičnu zelenu politiku. Nema velikog vođe koji razmišlja u ime svih članova. Zato mislim da smo posebni i da će građani to uvideti“.

Čabradi kaže da Zelena stranka nije opsednuta time da uđe u vlast.

„Nemamo apriori stav ovi su dobri ovi su loši, mi mislimo da su sve politike razočarale građane i zato smo hteli da se uključimo u politiku. Tamo gde možemo da utičemo na vlast bićemo deo, tamo gde ne možemo nećemo“,rekao je Čabradi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *