SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Nezapamćene mere bezbednosti na početku suđenja El Čapu

U američkom federalnom sudu u Njujorku, uz jake mere bezbednosti, počelo je suđenje meksičkom narko bosu Hoakinu Gusmanu, poznatom kao El Čapo. Suđenje od početka prate nezapamćene mere bezbednosti, ali i kontroverze.

I iz vazduha i sa zemlje nadgleda se šira okolina Federalnog okružnog suda u Bruklinu. Na nekoliko sati bio je zatvoren i slavni Bruklinski most.

Zbog bezbednosnih mera, suđenje El Čapu je zatvoreno za javnost. Ipak, prisustvo je dozvoljeno njegovoj 29-ogodišnjoj supruzi Emi Koronel, koju zapadni mediji već porede sa Kim Kardašijan. Optuženom narkobosu nije bilo dozvoljeno da je zagrli – sudija je odbio njegovu molbu iz opet, bezbednosnih razloga.

Ne čudi takva predostrožnost američkih vlasti, jer je meksički kralj droge iz strogo čuvanih zatvora bežao dva puta – 2001. skriven u kolicima za prljavi veš, a potom i 2015, kroz kilometar i po dug tunel prokopan do njegovog zatvorskog tuša.

Ovoga puta prostora za beg gotovo da i nema, ali po koju cenu – procene kažu da će suđenje američke poreske obveznike koštati više od 50 miliona dolara, što uključuje programe zaštite svedoka. Biće to najskuplje suđenje u istoriji Sjedinjenih Država.

Optužnica ga tereti po ukupno 17 tačaka, za krijumčarenje droge, ali i za ulogu u nasilju narko-bandi, u čijim sukobima je do 2006. godine u Meksiku ubijeno oko 200.000 ljudi. Ukoliko se dokaže krivica, vođi ozlaglašenog kartela Sinaloa preti doživotna kazna.

Optužnica jasno kaže da su Guzmanove destruktivne i ubilačke aktivnosti decenijama bile poput zloćudnog tumora, kazao je  javni tužilac Robert Kapers.

Težak posao za Čapove branioce

“Ima oko 20 fajlova dokaznog materijala, sa po 14.000 stranica u svakom. Gotovo da je nemoguće sve pregledati”, rekao je advokat Eduardo Balarezo.

Odbrana se zasniva na tezi da Čapovo čuvenje umnogome prevazilazi njegovu stvarnu ulogu u kartelu – advokati ga predstavljaju kao žrtvenog jarca zavere američkih agenata i poslednja dva meksička predsednika.

O ishodu će odlučivati anonimna 12-očlana porota, odabrana posle više eliminacijskih krugova. Na samom suđenju, eliminisana su još tri člana – jedan Guzmanov fan koji je pokušao da dobije njegov autogram, jedan imitator Majkla Džeksona i jedna porotnica zbog napada panike.

Suđenje se nastavlja, a presuda se očekuje za četiri meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *