Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

ŠOKANTNO: Marko Đurić već otpisao Kosovo!

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da će otvaranje pregovaračkih poglavlja zavisiti pre svega od volje država članica EU, iako se radi o delu teritorije države Srbije njenom suverenitetu i narodu.

Nepohodno je istaći da se na Kosovu i Metohiji, ali i u ostalim delovima Srbije, narod ne slaže sa politikom koju vodi trenutna pro-zapadna vlada u Srbiji a koja je lažima o svom patriotskom kursu, zavela i prevarila birače te tako došla na mesto na kome se i nalazi. Ovo što se danas sprovodi više puta je nazivano i svojim pravim imenom – veleizdajom, što vodeći mediji ne smeju i ne žele da okarakterišu kao takvo.

Imamo situaciju da uoči neformalnih konsultacija sa predstavnicima EU o pregovaračkom poglavlju 35 koje će u petak biti održane u Briselu, Đurić je u intervjuu Tanjugu rekao da je prethodnih meseci dobijao čvrsta uveravanja da ono što u realizaciji briselskog dogovora zavisi od političke volje Albanaca na Kosovu neće uticati na evropske integracije Srbije.

“Pregovarački okvir je postavljen tako da nikada ne možete da isključite mogućnost da će neka zemlje odlučiti da u nekom trenutku neko pitanje koje ima veze sa KiM iskoristi kao sredstvo pritiska na našu zemlju kako bi se ostvarili neki ustupci. Mi, međutim, intenzivno radimo na tome da stvorimo takvu političku klimu i odnos poverenja, partnerstva, a gde je to moguće i prijateljstva, da se takvi koraci u odnosu na našu zemlju ne čine”, kazao je Đurić.

Sramota je da predstavnik srpske vlade, poput Đurića, ističe kako su toj vladi od većeg značaja “evropske integracije” što predstavlja potpuno apstraktan i duboko neodređen pojam dok mu izuzetno važan deo teritorije sopstvene države ništa ne znače i zbog toga ih odbacuju terajući Šiptare silom da oforme nekakvu vladu od terorista kako bi im omogućili da sprovedu ovu veleizdaju. Ovo se još daje i pored toga što se vode tek neformalne konsultacije, poput kafanskih razgovora, o nekakvom statusu za šta “postoje čvrsta uveravanja” da volja šiptara neće ometati proces veleizdaje Srbije. Za to postoje “čvrste garancije” dok Šiptari na KiM od iste Evropske Unije dobijaju materijalnu, vojnu, tehničku i pravno pomoć od kraja 90-tih godina do danas.U iščekivanju izveštaja o skriningu u pregovaračkom poglavlju 35, koje obuhvata pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Đurić je rekao da očekuje afirmativni stav Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije, ali da će otvaranje pregovaračkih poglavlja zavisiti pre svega od volje država članica EU.

Znamo koliko i kakvog dobra su doneli Srbiji a kakvog onima koji na Srbiju nasrću. Da, oni su nas bombardovali, otimaju Kosovo i Metohiju i rasparčavaju ostatak države, truju i ubijaju naš narod.

On očekuje da Srbija u predstojećem periodu dobije podršku u procesu evrointegracija zbog činjenice da na odgovoran način istupa prema svim građanima na KiM, da pruža ruku kosovskim Albancima i da želi da Srbi preuzmu deo odgovornosti za dešavanja u pokrajini kroz učešće u šiptarskoj vladi (koju, inače, ne priznaju).

Anticipirajući nastavak dijaloga sa Prištinom na političkom nivou, Đurić je rekao da postoje brojna pitanja koja u tom procesu tek treba da budu otvorena, kao što su imovina Srbije na KiM, položaj Srpske pravoslavne crkve i sudbina nestalih lica.

“Dinamika, format i teme dijaloga zavisiće u velikoj meri od uloge posrednika u ovom procesu. Gospođa Ešton je bila lično veoma angažovana u ovom procesu i mi smo zahvalni njoj i njenom timu na onome što su uradili na normalizaciji odnosa”, rekao je Đurić.

Još jedna sramota koju puno pravo da ponesu imaju pre svih članovi srpske vlade. Sve što je baronesa Ešton uradila – ide u prilog nezavisnosti Kosova i donosi trajnu nesreću srpskom narodu i državi.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, postoje različita mišljenja o tome kako treba da izgleda budući dijalog, ali da je izvesno da je recept koji je korišćen do sada dao rezultate.

Rezultati, ako ćemo ih nabrajati, pre svih jesu – granica između Kosova i Metohije i centralne Srbije, u potezu državne teritorije koja nije nikada bila naseljena Šiptarima a proteže se do Kopaonika, tačnije Pančićevog vrha. Takođe, omalovažavanje i razbijanje srpskih institucija, pre svih Sudova. Srbi prepušteni bezakonju odnosno predati na sud onima koji su ostali nekažnjeni za zločine počinjene nad srpskim narodom. Policija je takođe razbijena, dovedena u status Janjičara, izuzetno neprijateljski raspoložena prema svom narodu zbog poniženja koja je doživela. Sprovedeni su i izbori kvazi-države Kosovo dok su legalno izbarani srpski predstavnici vlasti, bez drugog razloga osim veleizdaje, raspušteni a Skupština nikada nije raspisala izbore za lokalnu vlast u tim opštinama iako je bila obavezna po Ustavu države Srbije.

“Moja lična procena je da je vrlo moguće da će i međunarodna zajednica da se opredeli da podrži ovaj model razgovora bez pritisaka vezanih za nekakvo formalno- pravno obavezivanje, jer naši stavovi o statusu su dovoljno čvrsti i jasni da niko ko želi da Srbija nastavi da napreduje ka EU i normalizuje odnose sa svojom južnom pokrajinom ne bi na taj način postavljao ove odnose”, rekao je Đurić.

  • Sramota, još jednom!

Beograd je za što brži nastavak političkog dijaloga sa Prištinom opredeljen i zbog činjenice da neke od već dogovorenih stvari nisu sprovedene, kao što je formiranje osnovnih sudova i tužilaštava u sredinama sa srpskom većinom, ili stvaranje pretpostavki za formiranje Zajednice srpskih opština.

“U narednom periodu trebalo bi da upravljački tim ZSO predloži nacrt statuta zajednice. Srbi na KiM će biti spremni da u kratkom roku predlože taj dokument i siguran sam da će i to biti predmet načelnih razgovora u Briselu sada, a suštinskih onda kada budemo imali sagovornika sa albanske strane”, kazao je Đurić.

Iako na sav glas kukaju kako ne postoje “zakonski uslovi” kod Šiptara koji su samoproglasili “nezavisnost” od Srbije, ispostavlja se da ne postoji nikakav nacrt statuta takozvane “Zajednice srpskih opština”. To je bilo glavno političko obećanje, u to vreme Aleksandra Vulina, da će Srbi odmah nakon održavanja šiptarskih izbora napisati taj statut. Prošlo je godinu dana a ispostavlja se da on nije ni u ideji oformljen. Naravno, pored toga što ionako ništa neće značiti i neće imati nikakvog efekta jer će biti u nadležnosti nepostojeće šiptarske države na Kosovu i Metohiji.

“Jako je važno da se u dogovoru sa političkim vođstvom Albanaca sporazumemo o tome da se u jednom trenutku Briselski sporazum pretoči u zakone koji važe u pokrajini (šta drugo nego nezavisnoj šiptarskoj državi na KiM)”, kazao je Đurić.

Srbija je, kada je reč o političkoj situaciji na KiM, i dalje čvrsto na stanovištu da predstavnici Srba treba da budu deo vlade u Prištini, ali kao zastupnici srpskih ciljeva i politike na KiM, budući da je to jedini način da se ekonomski, bezbednosno i politički osnaži srpski narod u pokrajini, tvrdi Đurić.

“Srbi na KiM će, uveren sam, dogovor o vladi postići sa onima koji budu pokazali da su najviše u stanju da omoguće srpskoj zajednici da ojača svoj status”, rekao je Đurić, i dodao da, iako je proteklih sedmica bilo neformalnih kontakata sa svim političkim organizacijama na KiM, formalnih razgovora o učešću Srba u vlasti u Prištini još nije bilo.

A formalni razgovori o formiranju vlade, smatra Đurić, biće mogući tek kada institucionalni nered i pravni galimatijas koji trenutno postoji na KiM na neki način bude rešen.

Ovaj haos plemensko-savremenih tendencija u šiptarskom društvu je rezuktat sa jedne strane nemogućnosti da se sami Šiptari dogovore oko podele plena (vlasti) a sa druge i ideje i kontrola Zapada nad ovim grupama ljudi.

Opisani neformalni razgovori sa političkim činiocima iz šiptarskih redova su pre svega bili mogući sa hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i ostalim teroristima i ubicama i progoniteljima Srba sa KiM. To dobro koje mogu doneti neka Đurić i ostali članovi vlade u Srbiji, nose svojim kućama i svojoj deci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *