Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Tutin: Tužba zbog đubreta iz “ekološke države” koje završava u Srbiji!

Opština Tutin podnela je Privrednom sudu u Bijelom Polju tužbu protiv Opštine Rožaje, kojom traže isplatu 6.000 eura zbog “štete koju u susednom gradu prouzrokuje rožajska privremena deponija”.

Deponija smeća Vidrenjak

Iz Opštine Tutin je saopšteno da 6.000 eura nije konačna cifra, te da će visinu tužbenog zahteva, koji su podneli bjelopoljskom sudu pre nekoliko dana, odrediti veštak tokom procesa.

Iz Opštine Rožaje negiraju krivicu i ističu da je cela priča “ispolitizovana pred predstojeće lokalne izbore”.

Član Opštinskog veća Opštine Tutin Mursel Faković tvrdi da “godinama ogromne količine otpada sa rožajske deponije završavaju u Ibru, a potom i u jezeru Gazivode u Ribarićima, za čije se čišćenje iz tutinskog budžeta izdvajaju velike količine novca”.

Mitko NokićMitko Nokić, predsednik Zelene ekološke partije – Zeleni dao je povodom ovog problema izjavu za Zelene novine.

– S obzirom na zabrinjavajuću činjenicu da se rožajska deponija nalazi na samom obodu korita reke Ibar i da Tutin nema svoju deponiju te velike količine đubreta završe u reci  Vidrenjak koja prolazi kroz Tutin i uliva se u Ibar a kasnije i u jezero Gazivode, odakle se naselja na Kosovu snabdevaju pijaćom vodom, jasno je da ovaj problem prevazilazi lokalni karakter i zahteva ozbiljan pristup sa pronalaženjem dugoročnog održivog rešenja u vidu osnivanja deponije i reciklažnog centra u Tutinu. Jezero Gazivode je dragulj prirode  koji mora biti sačuvan, tim pre što se pijaćom vodom iz te akumulacije snabdeva stanovništvo na Kosovu. I na ovom primeru se vidi da je ekologija globalna stvar koja zahteva sveobuhvatnu saradnju svih nas u interesu zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *