Врбас: Тужба против ресорног Министарства

УМЕСТО ПОДРШКЕ – ТЕРЕТ ГРАЂАНИМА

Еколошки покрет Врбаса поднео је тужбу против Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, као правног наследника Фонда за заштиту животне средине, због неиспуњења обавеза према нашој организацији у вези прошлогодишњег конкурса за невладине организације, на којем смо прошли са пројектом „Зелени а зрели“.

Овај пројекат смо прошле године у потпуности и реализовали, поднели Извештај Министарству, сваку активност објавили на нашем сајту и у другим медијима и тиме у потпуности испунили своје обавезе. Међутим од „донатора“ до данас нисмо примили ни динара, од 150.000 уговорених средстава за суфинансирање пројекта. Ова празнина у буџету створила нам је изузетне проблеме у нормалном функционисању. Тако да смо уместо подршке Министарства добили проблеме и терет. Као да их мало око нас, из загађеног канала, претрпане депоније, загађеног ваздуха, урбане некултуре…

После полугодишњих безуспешних покушаја да наплатимо уговорене обавезе, одлучили смо се да своја права заштитимо на Суду. Познато нам је такође, да Министарство дугује огромна средства удружењима и другим субјектима у Србији.

Бављење овим проблемом, те контактима са Министарством у вези великих еколошких проблема који нас окружују, донело нам је спознају о тренутном карактеру ове институције, политици подршке цивилном сектору и целокупној области заштите животне средине.

Ове спознаје су дефинитивно поразне!

Државни апарат у ресору животне средине изгубио је своју сврху! Сервисирање потреба заштите сведено је испод егзистенцијалног минимума а новци пореских обвезника који се наменски сливају у државну касу у највећој мери подмирују зараде и друге унутрашње трошкове непродуктивних упосленика министарства, секретаријата и агенција.

Животну средину тренутно штите ретки ентузијасти, који у неравноправној борби са осокољеним загађивачима и морем некултивисаних грађана, готово да немају никаквих шанси да заштите ово мало преостале природе. Посебно су критични они делови Србије, који су „некада били природа“ а сада, људским немаром, постали црне еколошке тачке и жаришта болести грађана. Таквих је више од стотину у нашој земљи. Врбас је међу њима на самом пијадесталу.

Што се тиче цивилног сектора, он је поново враћен на маргину друштвених збивања, све са својим огромним искуством и спознајама са терена. То изгледа новој републичкој власти уопште није потребно и поред истицања европског пута интеграција, који успут речено, у највећој мери захтева усклађивање еколошких прописа уз интеграцију цивилног друштва у процес одлучивања. Постојећи прописи у овој области се не примењују а њихово подизање на још виши, „европски ниво“, је у овом тренутку смешно и потпуно нереално.

Захтевамо, стога, да се овај ресор под хитно реконструише, да животна средина добије самостални статус на министарском нивоу, много већу пажњу и одговорне људе који ће имати слуха да се њоме баве студиозно, складно комплексности и величини проблематике.

Такође се солидаришемо и са осталим грађанима ове земље којима је државни апарат постао неподношљив терет, да се хитно изврши рационализација целокупној државног апарата на свим нивоима, радикално смањи број запослених а разлика у зарадама употреби за стварање услова за нова радна места и нову вредност!

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar