7 najnezdravijih namirnica koje izazivaju rak

Budimo iskreni: veliki je izazov uvijek se hraniti zdravo. Nekad smo primorani da, zbog obaveza i brzog načina života, konzumiramo poluprerađene proizvode ili brzu hranu. Ali, da li znate razliku između namirnica sa malo dodatnih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene supstance koji mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju? Postoji sedam ultra kancerogenih namirnica koje biste trebali izbjegavati. Evo koje su to.

Mesne prerađevine

Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum – nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo svježe. Studija koju je 2005. godine proveo Havajski Univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka pankreasa i do 67%.

Viršle, na primjer, se prave od dijelova životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih dijelova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najvjerovatnije, hranjene žitom pomiješanim sa hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim materijama. Nakon detaljnog pregleda više od 7 000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između ishrane i raka, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati kupovati i konzumirati mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame te sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i umjetnih sastojaka te nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu caklinu kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol (4-MEI), nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila umjetna boja koja ovim pićima daje njihovu boju. Istraživanja povezuju 4-MEI sa rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja gazirana pića povezuju sa gojaznošću.

Čips

Pun je trans – masti (hidrogenizovane biljne masti), ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može uzrokovati začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično prouzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci, kao što je akrilamid (ova supstanca se nalazi i u cigaretama). Profesor Dale Hattis, sa američkog univerziteta Clark izjavljuje: “Procjenjujem da akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje.” Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans – masti može sadržavati akrilamid.

Kokice za mikrotalasnu

Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), dio su klase jedinjenja koja se mogu povezati sa neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Većina proizvođača je obećala da će izbaciti PFOA do 2015. godine.

Uzgojeni losos

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trihloretan (DDT). Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet mjeseci, bez bojazni da se poveća rizik od raka. Takođe, ribe iz uzgoja se obično liječe visokom dozom antibiotika.

Obične jabuke (i druge vrste “prljavog” voća)

Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u prosjeku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98%. Ostale visoko kontamirane namirnice uključuju grožđe, jagore, krompir i narandže. Od testiranih uzoraka, više od 90% sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka, a neka istraživanja pokazuju da izloženost majki može da poveća rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije (IQ) i hiperkinetičkog poremećaja kod djece. Dakle, perite voće i povrće, što bi naš narod rekao, “u sedam voda”.

Konzervirani paradajz

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu-A je veoma raširena u cijelom svijetu. Iako sve konzervirane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu. Litra konzerviranog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola-A, a to je dovoljno visok nivo koji može uticati na ljude te posebno na djecu.

IZVOR: minimagazin.info

2 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. 7 najnezdravijih namirnica koje izazivaju rak | sretenbkrstic14

Ostavite komentar