Crna Gora: ‘Ekološkoj državi’ ekologija bolna tačka

Glavni pregovarač sa EU upozorava na važnost poglavlja ”Životna sredina”. Aleksandar Pejović: Bez uvođenja evropskih standarda u proizvodnju privreda će propasti

 Aleksandar PejovićPODGORICA – Glavni pregovarač za pristupanje Crne Gore EU Aleksandar Pejović ocenio je da je poglavlje 27 – “Životna sredina”, zanemareno i u senci poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava.

– Uticaj na industriju i privredu je bitan s obzirom na ogromna finansijska ulaganja koja je potrebno da obezbedimo u narednom periodu i na neki način prilagodimo privredu onome što su standardi EU i što sve članice poštuju. Manje od dva meseca je do kraja skrininga, nakon čega je jedna intenzivnija faza u kojoj ćemo videti kako ćemo se usklađivati sa pravnom tekovinom u narednim godinama, i to je period od jula do 1. januara naredne godine – kazao je Pejović na okruglom stolu “Izazovi u implementaciji EU propisa u oblasti životne sredine” u Privrednoj komori.

On je kazao da će upravo poglavlje o životnoj sredini imati veliki uticaj na crnogorsku privredu i poručio da će privrednici u narednom periodu morati da ulažu ogroman novac kako bi se prilagodili evropskim standardima.

Pejović je poručio da će preduzetnici, prvog dana kada njihovo preduzeće “osvane kao deo EU”, shvatiti da više ne mogu funkcionisati sa starom tehnologijom, izduvnim gasovima, starim načinom odlaganja otpada, reciklažom, pa će uslediti zatvaranje ili prestanak proizvodnje.

NEMA ČEKANjA POTPREDSEDNIK Privredne komore Ivan Saveljić kazao je prisutnim privrednicima da u pregovorima sa EU nije moguće dogovoriti prelazne rokove za nove investicije ili projekte, već ekološki standardi moraju biti ugrađeni u cenu investicije, odnosno gradnje.

Kako je naveo, pored zakonskih promena bitno je kako će se sve to sprovoditi u praksi.

– Ne govorim samo o ulaganjima iz budžeta države i opština, već ulaganjima preduzeća kako bi se prilagodila standardima. U ovom delu treba imati na umu novi programski period za pretpristupne fondove EU u narednih sedam godina od nekih 200 miliona evra – kazao je Pejović.

I pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma i šefica pregovaračke grupe za poglavlje 27 Ivana Vojinović navela je da veliki izazovi čekaju crnogorsku privredu na samom ulasku u EU.

– Naša privreda mora biti spremna da planira svoje finansijsko poslovanje, investicije i prilagodi se novom načinu poslovanja kako bi bila u mogućnosti da učestvuje na zajedničkom evropskom tržištu. Izostanak investicija u pretpristupnom periodu i uvođenje novih standarda kada je u pitanju životna sredina može predstavljati veliku barijeru za ulazak preduzeća na zajedničko evropsko tržište – kazala je Vojinovićeva.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar