IVANJICA: Meštani ogorčeni zbog zagađenja iz fabrike „Špik iverica“

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Raco Sekulić kaže da je povodom ovog problema održano više sastanaka i da je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine napravilo akcioni plan, po kome ovo preduzeće do 31. avgusta mora napraviti zvučne barijere

Foto: Wikipedia

Meštani naselja Bedina Varoš, u opštini Ivanjica, prete blokadom puta i rada fabrike “Špik iverica”, zbog aerozagađenja i buke, jer smatraju da im je zdravlje ugroženo.

Predsednik Saveta za zaštitu životne sredine ivanjičke opštine dr Manuela Krunić izjavila je danas Tanjugu da razume građane, jer taj problem traje više godina.

Kao lekar i specijalista medicine rada znam da je njihovo zdravlje jako ugroženo, a samim tim i javno zdravlje Ivanjice, jer je povećano obolevanje od hroničnih opstruktivnih bolesti zbog prašine u enormnim količinama na ovom području –  navela je ona i dodala da buka za posledicu može imati nagluvost ili gluvoću.

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Raco Sekulić kaže da je povodom ovog problema održano više sastanaka i da je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine napravilo akcioni plan, po kome ovo preduzeće do 31. avgusta mora napraviti zvučne barijere, postaviti filtere na mestima gde se emituje prašina, uraditi izolaciju i zameniti stolariju u svim domaćinstvima u najbližem okruženju.

Ukoliko se to ne dogodi, nije isključena mogucnost da bude zatvoreno – kaže Sekulić.

Radomir Nešović, koji živi u neposrednoj blizini fabrike, vodi proces sa tom firmom zbog zagađenja i materijalne štete.

– Neizdrživo je živeti u ovakvim uslovima, prašina nas guši, buka je nepodnošljiva, a trpimo i veliku materijalnu štetu, jer sam crep na kući menjao tri puta, zbog čega sam i podneo tužbu – rekao je on i naglasio da pojedine komšije planiraju iseljenje iz naselja.

“Špik iverica” je fabrika osnovana 2002. godine, a bavi se proizvodnjom furnira i ploča od drveta.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar