STRAŠNO: Ubijanje životinja ponovo dozvoljeno ?!

Srbijanski Zakon o dobrobiti životinja, koji mnogi smatraju najboljim u svetu, biće izmenjen, i ubijanje napuštenih životinja će ponovo biti moguće, tvrde društva za zaštitu životinja!

Monstruozno

Monstruozno

Kako tvrde iz udruženja „Serbian Animal Voice” (SAV) i Društva prijatelja životinja EPAR, Konferencija o dobrobiti napuštenih životinja, koja je u sredu održana u Beogradu, uvod je u ove izmene. Glumica, novinarka i spisateljica Jelena Tinska, inače jedna od najpoznatijih domaćih aktivistkinja za zaštitu životinja, tvrdi da se na mala vrata vraća eutanaziju napuštenih životinja.

– Srbija može da se pohvali najboljim Zakonom za zaštitu životinja u svetu, ali problem je, između ostalog, i u tome što se taj zakon ne primenjuje. Sada to pokušavaju da izmene i da umesto da primenjuju program kontrole populacije, vrate eutanaziju – kaže Tinska, a to tvrdi i dr Slavica Mazak Bešlić, predsednica Društva prijatelja životinja EPAR.

Jelena Tinska

Jelena Tinska

– Ustavni sud Srbije je poništio odluke o ubijanju životinja, koje su i pored tog zakona donete na osnovu starih propisa. Problem su korumpirani pojedinci koji to pokušavaju da omoguće raznim podzakonskim aktima koji su neustavni. Ova konferencija je samo priprema za izmenu zakona, ne bi li se ponovo omogućilo ubijanje životinja – smatra naša sagovornica.

Umesto kontrole  populacije, ubistvo

Umesto kontrole populacije, ubistvo

Tim povodom kontaktirali smo i Upravu za veterinu, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore. Ipak, na njihovoj internet stranici je povodom ove konferencije izdato saopštenje u kojem se tvrdi da su takve tvrdnje „zlonamerne i netačne”.

„Konferencija nije sazvana zbog pokušaja izmene Zakona o dobrobiti životinja, već naprotiv, radi bolјe implementacije istog”, navodi se u saopštenju.

Egzekucija deterdžentom!
Mnoge lokalne samouprave ubijaju bolesne i stare životinje na najnehumanije moguće načine, pa čak i ubrizgavanjem deterdženata u krvotok, tvrdi Jelena Tinska!
– Zakon nalaže da se takva životinja uspava, odnosno da joj se da totalna anestezija, a tek potom sredstvo za eutanaziju. Ali procedura se često preskače, pa se životinji ne daje anestetik, zbog čega nenormalno pati. Neretko se životinje ubijaju čak i ubrizgavanjem deterdženata – tvrdi Tinska i dodaje da humana eutanazija košta 100 evra, te da se na ovaj način peru pare, pošto mnoge lokalne samouprave prikazuju u papirima da su ispoštovale proceduru, pa naplate pun iznos.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar