ALARMANTNO: Kragujevački sud podržava ubijanje Srbije niklom!

TRSTENIK – Opština Trstenik zahtevaće od Vrhovnog kasacionog suda da preispita odluku Upravnog suda u Kragujevcu prema kojoj je odbijena tužba koju je ta opština podnela protiv Ministarstva rudarstva zbog produženja prava crnogorskom preduzeću „Srbija nikl“ u vlasništvu famoznog crnogorskog plemena Đukanović (Milo i Aco) za istraživanje nikla na teritoriji Trstenika.

Pleme Đukanović - Aco i MIlo

ONI BI DA ZARADE KOPANJEM NIKLA PO SRBIJI: PLEME ĐUKANOVIĆ, ACO I MILO

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, najavljujući taj zahtev, pojasnio je da je Upravni sud u Kragujevcu odbio tužbu te opštine, jer je „podneta od lica koje nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe“.

Kako Aleksić tvrdi, to znači da Upravni sud smatra da opština Trstenik nema pravo da u ovom procesu podnese tužbu i da nema pravo da štiti interese svojih građana.

„Ja zaista ne želim da vršim bilo kakav pritisak na sudstvo. Ono treba da bude nezavisno, ali postavljam pitanje da li je moguće da jedna opština nema pravo da štiti interese svog stanovništva“, upitao je Aleksić.

On je podsetio da je Skupština Opštine Trstenik u septembru 2012. godine donela jednoglasnu odluku kojom se zabranjuju bilo kakve istražne radnje na teritoriji te opštine, dodajući da očekuje da se obustave bilo kakva istraživanja nikla na toj teritoriji.

„Verujem da će i Vlada Srbije i država ovog puta odreagovati u interesu svih stanovnika opštine Trstenik. Tražimo od Ministarstva za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj da zaštiti odluku opštine i stavi se u odbranu interesa stanovnika, ne samo naše opštine, već i čitavog regiona od Kruševca do Kraljeva“, naglasio je Aleksić.Nikl - ekocid 5

On je dodao da iza takve odluke stoje i građani, koji su svojim potpisima dali podršku inicijativi da se zabrane bilo kakve istražne radnje u cilju eksploatacije rude nikla.

„Nećemo odustati, jer zdravlje građana nema cenu i mi u Trsteniku ne želimo da budemo žrtva zarad nečijeg ekonomskog interesa, profita ili materijalne koristi“, poručio je Aleksić.

U jučerašnjem saopštenju Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja precizirano je da je tužba protiv ministarstva odbačena, rešenjem Upravnog suda u Kragujevcu, od 23. januara ove godine.

Opština Trstenik podnela je tužbu protiv tog ministarstva zbog produženja istražnog prava preduzeću Srbija Nikl, za izvođenje geoloških istraživanja nikla i kobalta i pratećih metala na području Ruđinci -Veluće u opštinama Vrnjačka Banja i Trstenik.

Mitko Nokić

Predsednik Zelene ekološke partije Mitko Nokić kaže za Zelene novine da se nad celom Srbijom nadvio crni oblak pretnje uništavanja preostale netaknute prirode.

– Srbija je postala oaza svih mogućih prljavih tehnologija. Pokušaj raskopavanja nikla po Srbiji samo je jedna od aktuelnih pretnji a sramotna presuda kragujevačkog suda uperena je direktno protiv životnih interesa građana Trstenika. Svedoci smo masovnog uništavanja preostale netaknute prirode u Srbiji, nestajanja čitavih šumskih kompleksa a dodatna loša okolnost u celoj priči je nemogućnost pravne odbrane ugroženih područja zbog nedostatka zakonske regulative koja daje ingerencije lokalnim samoupravama da se odbrane od globalnih prljavih interesa i tehnologija. Zelena ekološka partija je izradila predlog istinske decentralizacije koji maksimalno uvažava prava svih građana Srbije na celoj njenoj teritoriji i koji sprečava pojave poput ove gde udaljena centralizovana administracija radi direktno protiv životnih interesa građana u nekom delu Srbije – kaže Nokić.

Crnogorsko preduzeće „Srbija nikl“ u vlasništvu poznatog crnogorskog plemena Đukanović (Milo i Aco) je podnelo zahtev Ministarstvu za produženje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja rude nikla na tom području u naredne dve godine, a na osnovu prethodno dobijenog odobrenja Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje je potpisao tadašnji zloglasni ministar iz redova kriminogene Demokratske stranke Oliver Dulić.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je 16. oktobra 2013. godine, odobrilo nastavak tih istraživanja Srbija niklu, sa rokom važenja do 16. oktobra 2015. godine.

1 Comment

Ostavite komentar