Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Aleksandar Odžić: Za Vojvodinu se moramo boriti i izboriti

Mi Vojvođani smo osuđeni da se za Vojvodinu borimo, jer u suprotnom, i to malo Vojvodine što je preostalo zauvek će nestati pred sve grubljim nasrtajima centralista i nacionalista čija je jedina ideja zadržavanje Vojvodine u svojevrsnom kolonijalnom statusu, neopravdanoj bedi i siromaštvu, zatočenoj u večnoj međusobnoj borbi srbijanskih političkih elita, bez ikakvih mogućnosti i prava da samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Za gotovo tri decenije parlamentarizma u Srbiji, vojvođanski izbori nikada se nisu održali samostalno i pored toga što je Vojvodina zaokružena administrativno – teritorijalna celina sa specifičnim i bitno drugačijim istorijskim, kulturnim i tradicionalnim nasleđem u odnosu na ostatak države. Svi pokušaji da se Vojvodina definiše kao jedna izborna jedinica u okviru izbornog procesa za parlament republike Srbije su odbijeni, a Vojvođana je sve manje na mestu gde bi se mogao čuti i njihov glas. Za veliku većinu medija sa nacionalnom frekvencijom smo „nepoželjni“ i to nije slučaj od juče, to je praksa koja traje decenijama.

I pored svega toga, naša borba za Vojvodinu nikada nije prestajala, borili smo se onoliko koliko smo mogli i u uslovima koji nam nikada nisu bili naklonjeni, ali i danas smo tu, postojimo, ne odustajemo.

I zato, bojkot za nas Vojvođane ne može biti opcija, već upravo suprotno, još jača i odlučnija borba na novim osnovama koja će Vojvodini povratiti dostojanstvo, sva osvojena i stečena prava koja su joj nasilno oduzeta pre više od tri decenije o kojima danas, ne samo da ćuti nego nema nameru da po tom pitanju bilo šta ozbiljno i uradi, ni vlast, ni nemoćna samoproklamovana opozicija.

Te nove osnove naše političke borbe podrazumevaju zajedničko delovanje svih vojvođanskih organizacija i pojedinaca okupljenih oko nespornih vrednosnih principa i programa, koje okuplja Vojvođanski front kao jedini logično ispravan odgovor na sav besmisao koji trenutno vlada u našem društvu i na političkoj sceni Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *