Bajina Bašta: Pomor ribe u reci Rogačici

У рибњацима као и самој реци Рогачици, у бајинобаштанском крају, за протеклих седам дана угинуле су стотине хиљада, углавном ситњих пастрмки и рибље млађи. Узрок помора тек треба да се утврди после анализа воде и угинулих риба. Сумња се на загађење реке.

У бајинобаштанском селу Рогачици дошло је до помора рибе у рибњацима.

У рибњаку породице Јелић у Костојевићима први пут за осам година, од када ради, више нема ниједне пастрмке, остали су само базени с водом.

„За две ноћи је све нестало, а имали,око 160.000 риба“, каже Милена Јелић.

Процена је да је до сада у рибњацима на реци Рогачици угинуло око 300.000 риба, али се власници плаше да то није коначно, јер сваког јутра налазе мртву рибу.

„Прво смо мислили да риба има неку бактерију, али је очито загађење у питању. Ово ће неко морати да плати, штета је велика, а страдала је и млађ, па ће бити проблем за јесен за посне славе“, каже Бојан Јованчић.

Последњих година повремено су се, кажу, дешавала угинућа, али у много мањој мери. Прошле године било је проблема због суше, али су овог пута мерења температуре воде и присуства кисеоника показала да је стање реке уобичајено.

Од извора у зарошким брдима Рогачица је километрима чиста све док не стигне до насеља. Овде на ушћу у Дрину то је ипак друга река у којој људски немар оставља и овакве последице.

Шта је узрок помора рибе, не само у рибњацима, већ и у самој реци требало би да буде јасније после анализа које су у току, и закључака надлежних од инспекција до полиције којима су се  власници рибњака обратили покушавајући да спасу производњу по којој су, због природних погодности и много рада у последњој деценији постала позната села око реке Рогачице.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar