Beograd: Uzgajaju organsku hranu na Miljakovcu

Šezdesetoro mladih Beograđana, u narednih osam meseci, biće deo projekta vrednog 50.000 evra. Zemljište koje će služiti kao ogledno dobro obezbedila je Opština Rakovica

ORGANSKA-HRANA na Miljakovcu

U NAREDNIH osam meseci 60 mladih ljudi imaće priliku da nauči da uzgaja organsku hranu. Za projekat vredan oko 50.000 evra, 85 procenata sredstava dala je Ambasada Kraljevine Norveške, a zemljište koje će služiti kao ogledno dobro obezbedila je Opština Rakovica.

Na parceli površine jednog hektara na Miljakovcu 3, grupa mladih upoznaće do kraja avgusta osnove uzgoja organske hrane. Cilj je da na kraju projekta zaživi barem šest oglednih bašta u lokalnim zajednicama.

– Čak trećina Beograđana između 15 i 30 godina je nezaposlena – rekao je norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag. – Ohrabrujemo preduzetnike u ovom sektoru, jer je potencijal za uzgajanje organske hrane ovde ogroman. Uz neiskorišćeno plodno zemljište, klimatski uslovi su pogodni, a nivo korišćenja pesticida je nizak.

„Gradske pijace“ će obezbediti štandove za prodaju poljoprivrednih dobara koji će se uzgajati narednih meseci.

ZA SVE OD 15 DO 30 GODINA

U opštini Rakovica najavili su da će uskoro biti objavljen javni poziv, na koji će moći da se prijave svi zainteresovani između 15 i 35 godina starosti.

– Ideja je da se smanji nezaposlenost mladih ljudi, da pokrenu sopstveni posao, ali i da se iskoristi poljoprivredno zemljište koje niko ne obrađuje – kažu iz opštine Rakovica.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar