BiH: Hiljade beba umrlo zbog vakcina,u Hrvatskoj ih ispituju na deci!

Bosanska aktivistica razotkriva mračne tajne UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije i Bill Gatesa, progovara o potkupljivim bosanskim državnim dužnosnicima i novinarima, te o njihovom nastojanju da zaborave i iz pamćenja izbrišu 2249 malih grobova.

 Godinama skrivana prestrašna tajna o tisućama beba umrlih od posljedica cijepljenja neprovjerenim cjepivom protiv hepatitisa B u susjednoj Bosni i Hercegovini pomalo ipak izbija u javnost. Budući da se i u Hrvatskoj skrivaju mnoge informacije u vezi s nedavno provedenim testiranjem novog Novartisovog cjepiva na djeci, te budući da je cjepivo koje je, po svemu sudeći, izazvalo pravi pomor novorođenčadi u BiH, za mandata dr. Andrije Hebranga nuđeno i Hrvatskoj (Hebrang ga je odbio), tema se itekako tiče i građana Hrvatske. Tim povodom razgovarali smo s Jagodom Savić, bosanskom aktivisticom i predsjednicom Odbora Udruge roditelja teško bolesne djece BiH.

Koliko je djece, prema vašim informacijama, umrlo od posljedica cjepiva koje je prošlog desetljeća testirano na novorođenčadi u Bosni i Hercegovini?

– Od uvođenja GAVI projekta cijepljenja zdravih novorođenih beba protiv hepatitisa B, broj umrlih beba starih do 12 mjeseci iznosi 2249 u deset godina. Od tog broja 1768 otpada na Federaciju BiH, a 481 na Republiku Srpsku i Distrikt Brčko. Samo 2002. godine u Federaciji BiH je umrlo 245 živorođenih beba, 2003. godine umrle su 202 bebe, 2004. godine umrlo je 190 cijepljenih beba, a i u godinama koje su slijedile umrlo je podjednako mnogo beba.

Postoje li dokazi da je upravo cjepivo uzrokovalo smrt te djece?

– Uzroci smrti tih beba često nisu bili jasno navedeni. Uzroci se, naime, razvrstavaju po reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti a temelj zdravstvene statistike je prijavni list o smrti koji najčešće popunjavaju matični uredi i zdravstvene ustanove. Prijavni list o smrti bi kod utvrđivanja uzroka smrti trebao raščlaniti slijed patoloških događaja koji su prethodili smrtnom ishodu. No, dijagnostika smrti nije do kraja objektivna, jer u rubrikama formulara nisu predviđeni podaci o cijepljenju beba prije smrti. U Federaciji BiH je posebno zabrinjavajući broj od 71 umrle bebe kojima je u prijavnom listu uzrok smrti označen kao ‘nepoznat ili neobjašnjen’. Uzrok ovoj klasifikacijskoj oznaci može biti i propuštena ili zakašnjela dostava podatka, ali i dijagnoza smrt bez objašnjenja (SIDS). Ovu dijagnozu Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH smatra neprihvatljivom u okolnostima bombardiranja nejakog organizma beba kemijskim spojevima iz 13 cjepiva koje bebe prime u prvoj godini života. Osim toga, zabrinjavaju i 42 slučaja smrti uzrokovana problemima sa disanjem, jer su liječnici do sada pokazali da ni u kom slučaju ne žele prepoznati post vakcinacijsku blokadu disanja koja se zove epiglotitis. Jednako je zabrinjavajuća smrt 24 bebe koje su umrle u prva 24 sata života upravo kada primaju vakcinu protiv hepatitisa B, a koje bi mogle biti rezultat nebrige o prilagođenom kalendaru cijepljenja za bebe rođene s nezrelom jetrom. Udruženje ne tvrdi da je kod svih beba smrt uzrokovana cjepivom, već upućuje javni apel da se kod ovih 137 beba ispitaju svi bitni pokazatelji i ustanovi koliki utjecaj na smrtnost se može pripisati cijepljenju a koliki drugim čimbenicima. Pri tom 2249 malih grobova itekako opominju.

Koliko je djece paralizirano, odnosno koliko ih ima ozbiljne zdravstvene posljedice kao posljedicu cijepljenja?

– U Udruženju imamo 119 djece sa teškim neurološkim oštećenjima, odnosno stopostotnih invalida. Ta djeca ne sjede, ne hodaju, ne govore, ne idu u školu, ne mogu kontrolirati izbacivanje mokraće…, ali znamo za barem još 30 djece čiji roditelji nisu dostavili zdravstvenu dokumentaciju. Neki epidemiolozi misle da je tako oštećene djece barem šest stotina.

Možete li ukratko navesti kronologiju događaja: kako je i na čiju inicijativu došlo do cijepljenja novorođenčadi protiv hepatitisa B?

– Projekt je BH vlastima predložio UNICEF, Ministarstvo zdravstva nije odbilo taj projekt jer nisu prepoznali pogrešan odabir ciljane grupe i projekt je počeo.

Koji su glavni propusti te akcije i tko je sve u cijeloj aferi zakazao?

– Glavni propusti su nedostatak stručnosti djelatnika u zdravstvu koji su trebali projekt evaluirati pomoću stručnih medicinskih parametara. I političari kojima je važniji bio UNICEF od zdravlja vlastite djece. Elementi koji potvrđuju neodgovornost i nedostatak profesionalne savjesti Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-a i UNICEF-a su teške epidemiološke pogreške u koncepciji projekta: nealarmantno stanje na terenu prije početka cijepljenja, cjepivo staro tek sedam godina prije upotrebe u BiH što je apsolutno nedovoljno da se utvrdi dužina trajanja zaštitnog efekta, činjenica da hepatitis B nije obavezna dječja bolest i nema epidemijski način širenje, nepoznat status majke a cijepi se njeno tek rođeno dijete, put prijenosa virusa putem krvi, igle i rizičnog seksa a bira se pogrešna ciljana grupa, cijepljenje suprotno europskoj praksi, stručna suradnica bez ikakvog epidemiološkog iskustva, post vakcinacijske komplikacije se ne prepoznaju i ne bilježe, cjepivo u javnoj upotrebi bez tehničke dokumentacije o čemu su dokazi nestali…

Kakvu je ulogu u aferi imao UNICEF, kakvu Svjetska zdravstvena organizacija, a kakvu Bill Gates?

– Bill Gates je promotor cijepljenja novorođenčadi protiv hepatitisa B i glavni donator koji je do sada dao više od 1,5 milijuna dolara u Gavi FOND, premda djeca bez kontakta sa zaraženom krvlju niti mogu primiti virus niti ga mogu prenijeti drugima. Gavi fond je dio Svjetske zdravstvene organizacije koji radi humanitarne projekte cijepljenja djece u zemljama trećeg svijeta na način da farmaceutske industrije doniraju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji novac, nakon čega WHO njihova cjepiva proglasi pogodnim za UN-ove misije, nakon čega se kupuju baš te vakcine. Svaka farmaceutska industrija koja pokloni novac u IPHA dobije ga nazad u znatno uvećanom iznosu. Ukratko, GAVI fond obrće novac i pravi biznis s cjepivom. UNICEF se pojavljuje kao posrednik zbog pravila koje postavlja Zakon o vanjskoj trgovini, načinu uvoza i carinjenja roba humanitarnog porijekla. UNICEF-ova najveća pogreška je to što nikad nije odgovorno radio monitoring lokalnih partnera jer su se koncepcijske greške odavno mogle ispraviti, a djeca zaštititi od posljedica.

Što je Udruga roditelja cijepljene djece dosad uspjela postići i koje akcije poduzima?

– Udruga je doprinijela izgradnji svijesti roditelja da od pedijatara traže dokaze kvalitete i sigurnosti cjepiva i cijepljenja, roditeljima daje upute u kojim laboratorijima i koje vrste pretraga treba raditi da bi se dokazalo prisustvo teških metala u organizmu, posebno prekomjerne doze žive. Udruga daje i upute o terapiji uklanjanja žive iz organizma, doprinos u prikupljanju pomoći da se djeca liječe, da im se kupuju lijekovi ili plaća bolničko liječenje u inozemstvu, a daje i psihološku pomoć roditeljima. Jedino na pravnom planu nije postignuto ništa jer se ni Udruženje ni roditelji ne mogu boriti s pravnim apsurdom da je teret dokaznog postupka na privatnim osobama u području u kojem su svi ključni podaci zakonom zaštićeni. Ipak, tužit ćemo UNICEF pred međunarodnim sudom.

Zbog čega se informacija o tragediji koje je izazvalo cjepivo teško probija do medija?

– Iz pouzdanog izvora znamo da je UNICEF posjetio gotovo svaku redakciju u BiH i ‘objasnio’ kako svako prizivanje proteklih događaja utječe na sadašnji pad odaziva na cijepljenje. Stradala djeca su od strane UNICEF-a otpisana na vrlo nehuman način, kao da nikad nisu ni postojala. Redakcije su prihvatile ovo otpisivanje djece iz samo njima poznatih ‘etičkih’ motiva.

Možete li opisati neko posebno potresno svjedočanstvo roditelja cijepljenog djeteta?

– Jedna djevojčica ima učestale epileptične napade zbog kojih joj je potreban stalni nadzor roditelja da joj se prilikom napada jezik ne povuče unazad i da se ne uguši. Osim toga, ima i poremećaj centra za termoregulaciju. Temperatura u sobi se stalno mora održavati na istoj visini. Njena majka loži peć na drva i ljeti, kako bi joj bilo dovoljno toplo. Majka s njom puno radi pa je djevojčica naučila čitati i pisati. Majka je, međutim, zbog prirode bolesti stalno vezana za kćer, pa često ne može otići po recept, po formulare… Žive u Sarajevu, ali daleko od centra. Noću spava plitkim snom da bi čula ako se mala počne gušiti i kronično je neispavana. I iscrpljena. Internet joj je jedina veza sa svijetom. Na Facebooku ima fotografiju mačke koja se gleda u ogledalo, a vidi odraz lava. Međutim, ponekad joj nestane snage, pa govori da bi najradije ubila i nju i sebe. Zna da se o maloj nitko ne bi brinuo, ako samo ona umre.

Hebrang: I nama su nudili to cjepivo, bilo je sumnjivo pa sam ga odbio
Dr. Andriju Herbranga, bivšeg ministra zdravstva Republike Hrvatske, upitali smo zna li išta o spornom cjepivu i posljedicama koje je izazvalo, te je li istinita tvrdnja da je UNICEF to cjepivo nudio i Hrvatskoj.
– Sjećam se da su nam nudili cjepivo, ali ga nisam prihvatio jer smo imali naš put nabave koji je podrazumijevao puno strožu kontrolu cjepiva i obavezno mišljenje struke o tom cjepivu. Ovo što je nudio UNICEF bilo je sumnjivo, prije svega zato što cjepivo nije bilo dovoljno provjereno, bilo je ‘premlado’ i bez potrebnog iskustva, zbog čega sam ga i odbio. Sjećam se da su me zvali kolege iz Bosne i Hercegovine da bi se konzultirali oko moguće nabave tog cjepiva. Rekao sam im da ne prihvaćam cjepivo koje nije nabavljeno na temelju natječaja i propisane procedure. Kasnije sam čitao o problemima koje je izazvalo cjepivo protiv Hepatitisa B u Bosni i Hercegovini – ističe dr. Hebrang, te napominje da su u zadnje vrijeme svugdje u svijetu vrlo agresivne kampanje koje promoviraju sve vrste cjepiva, zbog čega je, prema njegovu mišljenju, i nastalo mnogo autoimunih bolesti uzrokovanih cjepivom.
– Mladenački dijabetis najvjerojatnije je posljedica cijepljenja. Najveći je problem u tome što brojne humanitarne organizacije snose troškove cijepljenja i tako osiguravaju tržišta. Svašta se ljudima nameće, zbog čega trebamo biti vrlo oprezni pri naručivanju cjepiva i pri cijepljenju. Sjetite se samo panike oko ‘Svinjske gripe’, velikih količina naručenog cjepiva, te potpunog izostanka najavljene epidemije. Sve to upućuje na zaključak da farmaceutske industrije postaju sve agresivnije u nametanju cjepiva građanstvu, te da ne mare mnogo za moguće štetne posljedice – ističe dr. Hebrang, uz napomenu da mu je ‘Nos govorio da ne treba uzeti nedovoljno provjereno UNICEF-ovo cjepivo protiv Hepatitisa B’.
Bill Gates najavio da će uz pomoć cjepiva smanjiti broj ljudi na Zemlji!
Zanimljivo je da je Bill Gates, koji je većim dijelom financirao proizvodnju cjepiva kojim su cijepljene bebe u Bosni i Hercegovine, prije par godina vrlo otvoreno izjavio da će zaklada Billa i Melinde Gates dati 10 milijardi US$ za razvoj novih cjepiva za djecu Afrike i drugih zemalja Trećeg svijeta. Ta je zaklada u partnerstvu sa Svjetskom bankom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), te industrijom cjepiva, sponzor Globalne aliance za vakcinaciju i imunizaciju (GAVI). Cilj GAVI je cijepljenje svakog novorođenčeta u nerazvijenim zemljama. Kazao je, također, da je cilj te vakcinacije smanjenje populaciju na Zemlji. Smrti novorođenčadi koje su se cijepile Gatesovim cjepivom, dokazuju po svemu sudeći, da je Gates daleko dogurao u svojoj mračnoj misiji.

Škaričić: Ostojićevo ministarstvo krije informacije o testiranju cjepiva na djeci

Nataša Škaričić, hrvatska novinarka koja je otkrila najviše afera u zdravstvu, nedavno je u intervjuu za izjavila da zna za ispitivanje cjepiva Novartisa na djeci u Hrvatskoj.
– Provedena je studija na djeci od 3 do 17 godina. Ni nakon mjesec dana ne mogu dobiti odgovor od Ministarstva zdravlja koji su stručnjaci sudjelovali u tom ispitivanju. Zašto to smatram podatkom od javnog interesa? Vrlo jednostavno – u javnoj raspravi o sigurnosti ovog cjepiva već tri godine sudjeluju takozvani nezavisni stručnjaci iz HZJZ-a, infektoloških klinika, MZ-a, itd. Javnost mora biti upoznata s podatkom jesu li oni doista nezavisni ili su u nekom trenutku bili suradnici kompanije koja to cjepivo proizvodi. Radi se o značajnim honorarima, da budem jasna. Drugo, tražila sam od Središnjeg etičkog povjerenstva da mi pošalje etički sud o dopustivosti ispitivanja cjepiva na populaciji kojoj se cijepljenje protiv gripe inače ne preporuča, no oni su mi poslali odgovor s floskulama koje se ne mogu kvalificirati kao etičko razmišljanje. Danas sam na nuli, nemam odgovore na najvažnija pitanja – kazala je Nataša Škaričić.

1 Comment

Ostavite komentar