Biljke koje deluju na rad srca i krvotoka

ImageARTERIOSKLEROZA
Glog, ljekovita biljka bijelih cvjetova, pozitivno djeluje na cirkulaciju krvi u srčanom mišiću, otkucaje srca i protok kiseonika u organizmu. Liječenje: U šoljicu za čaj stavite 1 kašičicu isitnjenog (listovi, cvjetovi i bobice) gloga, prelijte ga kipućom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, a potom ga procijedite. Ako je oboljenje ozbiljnije, pijte i po tri šoljice čaja dnevno. Alternativa: Arterioskleroza također može da se ublaži i biljkama kao što su brđanka (veprovac), sremuš, crna ribizla, imela ili kupus koje mogu da se koriste i kao preventiva.

SLABOST MIOKARDA
Ulje mirisne lavande koristi se kao sterilizator, protiv grčeva i također smiruje i opušta. Lavanda stabilizuje rad miokarda, nervnog sistema i ublažava iscrpljenost. Kupke i jastuci napunjeni lavandom smanjuju napetost i pozitivno utječu na kardio-vaskularne probleme. Liječenje: U šoljicu za čaj stavite 1-2 kašičice lavande, prelijte je ključalom vodom, ostavite da odstoji 5 minuta, a potom sve procijedite. Popijte 1-2 šolje čaja svako veče. Alterantiva: Veprovac, crni luk i glog.

ImageZAKRČENJE VENA
Žutonarandžasti cvjetovi veprovca koriste se za liječenje upale vena i njihovog zakrčavanja.
Liječenje: Veprovac je odličan i za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, ali pod nadzorom ljekara. Za pripremanje obloga stavite u 1 litar vode 2 kašičice cvijeta veprovca i ostavite sve da odstoji oko 10 minuta. Potopite oblog u tečnost, iscijedite ga i stavite na bolno mjesto. Hladni oblozi stimulisat će cirkulaciju krvi. Alterantiva: Konzumirajte dosta crnog luka i ruzmarina.

BILJKE ZA JAČANJE SRCA
Gorke supstance koje se nalaze u korijenu gorčice dobre su za krv, pošto stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja su veoma korisna u prevenciji srčanih slabosti i nervoze. Liječenje: U šoljicu stavite 1 kašičicu korijena gorčice i prelijte hladnom vodom. Ostavite sve da odstoji preko noći, procijedite i pijte po nekoliko gutljaja tokom cijelog dana. Alternativa: Srčanik, crni luk, bijeli luk, imela i boražina.

ImageSRČANE ARITMIJE
Kupasti cvjetovi hmelja utječu na srčane aritmije i umirujuće djeluju na probleme sa srcem koji su izazvani nervozom. Liječenje: Isitnite nekoliko cvjetova (1 kašičica), stavite ih u šoljicu i prelijte ključalom vodom. Ostavite ih da odstoje 10 minuta. Konzumirajte ga u podne i uveče poslije jela. Alterantiva: Bijeli luk, lavanda i imela preporučuju se za liječenje srčanih aritmija.

ČIŠĆENJE KRVI
Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, odličan je diuretik i pročišćava krv. Liječenje: U šoljicu za čaj stavite 2 manje kašike cvijeta koprive i prelijte ih ključalom vodom. Ostavite ih da odstoje 10 minuta i zatim procijedite. Pijte po jednu šolju čaja nekoliko puta dnevno, ali i unosite dosta tečnosti u organizam tokom cijelog dana! Alternativa: Breza, potočarka, maslačak i celer također su odlični za pročišćavanje organizma.

ImagePOVIŠEN KRVNI PRITISAK
Bijeli luk sadrži u sebi alicin-antibakterijsku supstancu koja snižava krvni pritisak i spriječava pojavu arterioskleroze i infarkta miokarda. Liječenje: Konzumirajte svakodnevno nekoliko česni svježeg bijelog luka. Odličan je i kao začin u supama, sosovima, čorbama… Njegov miris možete da neutralizujete tako što ćete poslije jela sažvakati 2-3 zrna kafe ili malo krasuljka ili peršunovog lista. Alternativa: Sremuš, šimširika (žuti šipak) i imela koji su također blagotvorni kada je visok pritisak u pitanju.

NIZAK PRITISAK
Imela se preporučuje kao lijek za visok pritisak. Ona pojačava kardio-funkcije i metabolizam tako da se koristi i pri liječenju niskog pritiska. Liječenje: Konzumiranje imele, naročito u velikim količinama, može da bude toksično. Sa imelom morate biti pažljivi tako da je najbolje da se prethodno obratite stručnom licu koje će vas uputiti kako da pripremite i konzumirate ovu biljku. Alternativa: Za spoljašnju upotrebu odličan je ruzmarin koji stimuliše cirkulaciju krvi. Stavite 50 g ruzmarina u ključalu vodu, sklonite sa vatre. Ostavite da sve odstoji oko 30 minuta. Potom napunite kadu vodom i dodajte čaj. Kupajte se oko 15 minuta.

ImagePROŠIRENE VENE
Indijski kesten sadrži escin supstancu koja učvršćuje zidove kapilara i vena i veoma je korisna kod prevencije i liječenja upaljenih i proširenih vena. Kesten ublažava bolne grčeve i osjećaj težine u nogama. Liječenje: Veoma je komplikovano i složeno da sami napravite smjesu za mazanje vena i nogu od kestena, ali u apotekama možete da pronađete sve vrste krema i pomada sa bazom kestena. Alternativa: Mogu vam pomoći i biljke kao što su veprovac, imela i majoran.

UPALA VENA
Neven u medicinske svrhe, najčešće se koristi za spoljašnje upale. Sanira ožiljke, povrede i upale vena. Liječenje: U šoljicu za čaj stavite 2 kašičice suhih cvjetova nevena, prelijte ih ključalom vodom, ostavite da odstoje 10 minuta i potom procijedite. U šoljicu potopite tkaninu od lana koju ćete zatim staviti na upaljeno mjesto. Mijenjajte oblog nekoliko puta dnevno. Možete koristiti i pomadu od nevena koju možete naći u apotekama. Alterantiva: Veprovac također blagotvorno djeluje na upale vena.

ImageSRČANI PROBLEMI NA NERVNOJ BAZI
Korijenje valerijane umiruje lupanje srca i ublažavaju osjećaj stresa. Liječenje: U šoljicu za čaj stavite 2 manje kašike korijena valerijane i prelijte ih sa ključalom vodom. Ostavite da sve odstoji 5 minuta, a potom procijedite. Nezaslađeni čaj pijte uveče, prije spavanja. Za pripremanje kupke: stavite 100 g korijena valerijane u posudu i prelijte preko nje 1 litar ključale vode. Ostavite sve da odstoji 10 minuta, a potom procijedite. Napunite kadu vodom i dodajte čaj. Kupajte se oko 15 minuta, najbolje prije spavanja. Alterantiva: Matičnjak, boražina ( borac, poreč), kantarion, lavanda, srčanik ( srčanica, kopriva od srca) i glog pozitivno djeluju na smirenje lupanja srca.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar