Brkin salaš

Brkin salaš

Brkin salaš pripada grupi retkih salaša koji se nalaze zasebno u odnosu na druge salaše. Ovakav položaj omogućava da se sa salaša pruža fantastičan pogled na vojvođansku lepoticu Frušku goru sa njenim manastirima do koje se, preko Dunava, stiže za tridesetak minuta. Nedaleko salaša u pravcu Subotice nalazi se zaštićeno područje rečice Jegričke, ali i zmajevački ribnjaci na kojima pecanje predstavlja pravo zadovoljstvo.

U jesen 2008. godine započeli smo sa uređenjem salaša za prijem gostiju i započeli bavljenje ruralnim turizmom kao eko-etno gazdinstvo. Cilj nam je omogućiti ljudima da osete salašarski način života i da se, zajedno sa nama, odmore od brzine života u gradu. Aktivan odmor kroz redovne dnevne salašarske poslove,mali fudbal, mini basket, šetnju, vožnju biciklima i stolni tenis omogućava akumulaciju snage neophodne za povratak redovnim aktivnostima. Boravak na salašu je poseban doživljaj, a najveća čar je kada se u opuštenoj atmosferi, uz čašu vina, dočeka suton. Nalazimo se na starom putu za Suboticu, nedaleko aerodroma na Čeneju, na svega 10 km od autoputaBeograd-Subotica,a na samo 17 km od centra Novog Sada

ISTORIJAT

„Reč Salaš potiče od mađarske reči „Szallas“ (na srpskom „smeštaj“). U zapadnim zemljama zovu ga ranč. Kod nas poljsko imanje s kućom i ekonomskim zgradama. Salaši su nastali pod određenim prirodnim i ekonomskim uslovima.Upravo ovi uslovi uticali su na transformaciju salaša. Na samom početku njihovog nastajanja, sredinom XIX veka, to su bila improvizovana privredna staništa stočara. Kasnije, prelaskom na ratarstvo, salaši su se “pretvarali“ u kuće, slične onima koje su se gradile u selima.Prvobitno, salaši su bili letnja staništa seljaka, dok su vremenom pojedini postali trajno nastanjeni.“ Na sedamnaestom kilometru od strogog centra Novog Sada, već vek i kusur mirno stoji Brkin salaš, jedan od, nažalost, malog broja nekada “živih“ i aktivnih čenejskih salaša. Osnovao ga je još 1904. godine Arsen Miodragović, tada poznatiji kao Brka, a 1923. izgrađeni su pomoćni objekti: štale, čardaci i ostale pomoćne prostorije.

Blagopočivši gazda veliki, gustih brkova, imao je 150 jutara zemlje, koje je na ravne časti ostavio trojici sinova, a u deobi nasledstva najmlađem Milanu je pripao salaš. Milan je radom i odricanjem dokupio još 42 jutra okolne zemlje i na njoj radio sa svojom Gordanom i sinom Ozrenom. Stariji Čenejci se sećaju da je Ozren voleo jednu devojku koja je sirota pala sa konja i polomila nekoliko rebara, a starovremenski roditelji su taj događaj protumačili da ona više “nije za njihovu kuću“. Mladi salašar to nikada nije preboleo. Posle nekoliko godina se oženio drugom koja je u miraz donela 16 pari cipela i “nikako nije bila za salaš“ govorili su mu roditelji i “neka nosi da ih proda“, pa se brzo i razvenčao, čak i u crkvi po odobrenju crkvenih vlasti (dokument se nalazi u postavci o salašu). Denacionalnizacijom salaš je ostao bez većeg dela zemlje. Ozren je 2005. godine salaš poklonio današnjim vlasnicima uz jednu jedinu želju, kako je govorio: “Samo nemojte dozvoliti da se dimnjaci na salašu ugase“

PONUDA

“Mi živimo prirodno, salašarski, a to nudimo i Vama! Budite naši gosti i osetite mir salaša!“

Salašarski dan
Želite provesti dan na vojvođanskom salašu, odmoriti dušu i popiti čašu dobrog vina – najavite se telefonom i ispunite svoju želju.

U ponudi su domaći, vojvođanski specijaliteti i đakonije uz domaće sokove i vino.

Možete organizovati ručak ili večeru sa prijateljima.

Cena po dogovoru.

PROSLAVE U SALAŠARSKOM AMBIJENTU
Želite biti domaćin svojim prijateljima na salašu i organizovati žurku uz tamburaše za nezaborav ? Možda želite proslaviti Novu godinu sa društvom ?

Naš kapacitet je do 50 mesta u sali uređenoj u etno stilu uz toplu prostu peć i poseban miris tople zemlje.

Nema šablona, sve je stvar jednostavnog ljudskog dogovora (hrana, piće, satnica, tamburaši,…)

Vi kažete šta biste želeli, a mi ćemo Vam, ukoliko smo u mogućnosti, svaku želju ispuniti.

Cena po dogovoru.

Prenoćište
Mir, tišina, jutarnje buđenje uz petlove, morke i salašarski doručak – Da li Vam to nedostaje ili niste nikada imali priliku da probate ?

Na raspolaganju su četiri dvokrevtene sobe u kojima ćete osetiti miris starine i toplinu debelih zidova.

cena 15 evra

(noćenje sa salašarskim doručkom)

Polupansion 20 evra

(noćenje sa salašarskim doručkom i večerom)

Pansion 30 evra

 

J E LA   SA   B R K I N O G   S A L A Š A

(ručak-večera)

Supa Kisela čorba Supa Supa Supa Hladno predjelo
Nasuvo Krompirača ili paprikaš Rinflajš Roštilj / Kotlovina Rinflajš Supa
Sezonska salata Sezonska salata Sač Prilog Ćurka s mlincima
Štrudla ili pekarske kiflice Gibanica ili štrudla Sezonska salata Sezonska salata Sezonska salata Pečenje/Sač/Roštilj/Kotlovina
Štrudla Svatovska pita ili štrudla Štrudla Prilog
Sezonska salata
Štrudla

 

  • PAPRIKAŠ svinjski,juneći ili od divljači (po dogovoru)
  • ŠTRUDLA se filuje s makom, višnjama ili orasima
  • MUZIKA – nije uračunata u cenu i ugovara se na zahtev
  • Od pića u ponudi su domaći likeri i rakije, kao i vrhunska fruškogorska vina

* Kombinacije jela su moguće uz prethodni dogovor i potvrdu dolaska

KONTAKT

Brkin salaš
Nataša i Goran Matić
Adresa:
Međunarodni put 312
Čenej
21233

 

Telefon: 064/837-70-18
Broj mobilnog telefona: 060/730-89-20

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar