SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

ČUVARI SRBIJE 1244: Novi opozicioni savez 15 stranaka i pokreta!

BEOGRAD – Predstavnici 15 političkih organizacija i pokreta u Beogradu su potpisivanjem memoranduma o saradnji oko zajedničkog delovanja na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije osnovali opozicioni savez “Čuvari Srbije – 1244”.

Savez čine pokreti Živim za Srbiju, Cela Srbija, Srbija gerila, Za Južnu Srbiju, Srba sa Kosova, Vlaha Srbije, Rumunski pokret Srbije, Kosovski božur, Narodna inicijativa, Srpska ponos, Beogradski front, Srpski saborni pokret Srbobran, Izdanak, Slobodni sindikati Srbije i Pokret za dijasporu.

Jedan od osnovnih postulata programa saveza “Čuvari Srbije – 1244” je da je Kosovo sastavni deo Srbije, kao i da država zadrži vanblokovsku poziciju, odnosno da ostane van NATO saveza i da ne nastavi ispunjavanje daljih uslova za ulazak u EU.

Predsednica pokreta Živim za Srbiju dr Jovana Stojković, koja je i predsednica novoosnovanog saveza, rekla je na konferenciji za novinare u Medija centru da su otvoreni za saradnju sa svima koji su spremni da stanu iza načela na kojima počiva taj savez, čiji je program Ustav Srbije.

“Potpisujemo koalicioni sporazum o saradnji, jer smo uvereni da je trenutak u kojem se nalazi naša država jedinstven i opasan trenutak s ozbirom na to da se najavljuje čerušanje naše države, odnosno odvajanje južne srpske pokrajine Kosova i Metohije”, kazala je ona i dodala da se u Srbiji svakodnevno uzgrožavaju ljudska prava i slobode.

Drugi čovek ovog opozicionog saveza je Saša Mirković, poznati producent i političar, nekadašnji narodni poslanik i takođe nekadašnji uspešni funkcioner lokalne vlasti u Zaječaru koji je ušao u sukob sa Vučićem i njegovim tamošnjim partijskim aparatčikom Boškom Ničićem jer nije hteo da učestvuje u kriminalnim radnjama sa pomenutom dvojicom.

Jovana Stojković navela je da su se u savezu okupili kao savesni građani, koji brinu za integritet Srbije, kako bi ukazali da je plan vlasti za Kosovo protivustavan i protivan rezoluciji 1244.

Program saveza nalaže prekidanje primene neoliberalnog ekonomsko-socijalnog modela, zahteva kompletnu reformu pravosudja i zdravstva, kao i poništavanje zakona o obaveznom doniranju organa.

Savez će se između ostalog zalagati i za hitno donošenje Zakona o poreklu imovine od 1999. do danas, reorganizaciju vojnih, policijskih i bezbednosnih službi, uvođenje vojnog roka u trajanju od šest meseci, reformu bankarskog sistema, ukidanje privatnih izvršitelja, zabranu ulaska migranta u zemlju i zabranu javnog propagiranja i promociju LGBT zajednice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *