Cvekla je riznica zdravlja
Cvekla je zdravo povrće koje se može naći na pijaci najveći deo godine. Plod je crvene ili tamnoružičaste boje i najčešće se koristi u obliku salate ili soka. Cvekla je bogata belančevinama, mastima i ugljinim hidratima. Sadrži skoro sve minerale – kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litijum, brom. Od vitamina prisutni su vitamin C, B1, B2 i naročito redak vitamin u biljnim namirnicama B12. Crvena boja cvekle potiče od sastojka antocijana. Energetska vrednost cvekle je mala. U 100 g cvekle ima samo 44 kalorije.
Lekovita dejstva cvekle
Cvekla se preporučuju za lečenje od tumora, leukemije i raka, kao i za ublažavanje tegoba od niskog pritiska, žuči i želuca, gripa i drugih poremećaja. Povoljno utiče na nerve i rad mozga. Supstance betanin i betain koje se nalaze u cvekli podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove i pomažu kod bolesti jetre. Zahvaljujući jodu, cvekla je korisna u borbi arterioskleroze. Takođe, cvekla čisti krv i usporava starenje. Cvekla je korisna u lečenju malokrvnosti, naročito kod dece jer sadrži visok procenat gvožđa. Ona sadrži celulozu i pektin pa povoljno deluje i na rad creva.
Sok od sveže cvekle
Cvekla ima lekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je najbolje napraviti sok od presne cvekle. Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom. Kada ova smesa odstoji, dobro se procedi i pije u gutljajima celog dana. Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se oseti poboljšanje, količinu treba smanjiti na četvrtinu.
Čorba za jačanje krvi
Za jačanje krvi i oporavak organizma pripremite čorbu po sledećem receptu. Isecite dve veze mladih listova cvekle i stavite da se kuva. Sa cveklom neka se kuva i veza peršunovog lista (10 – 15 minuta). Istovremeno nasecite glavicu crnog i dva čena belog luka, narendajte koren šargarepe, jedan koren peršuna i manji koren celera. U to dodajte sitno narendane 4 – 5 cvekli i sve prelijte velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Na kraju sve stavite u vodu sa lišćem i odmah sklonite sa vatre.
Sirup od cvekle – vitaminska bomba
SOk od cvekle, šargarepe i limuna je prava vitaminska bomba, popraviće vašu krvnu sliku i vratiti vam energiju.
Sastojci:
1 kg cvekle,
1 kg šargarepe,
1 kg limuna,
2 l vode,
8 limuntusa.
Priprema:
Oprati i oljuštiti cveklu i šargarepu pa izrendati i sipati u veću posudu.
Limune oprati i cele samleti na mašini za meso i dodati cvekli i šargarepi.
Dodati 2 litra vode i 4 limuntusa. Sve izmešati i ostaviti da stoji 24h.
Procediti i izmeriti pa u zavisnosti od količine soka, dodati isto toliko šećera i još 4 limuntusa.
Povremeno promešati i kada se otopi sav šećer, sipati u flaše.
Od ovog sirupa praviti sok po ukusu.
Uživajte!
Cvekla čuva srce usporava starenje
Lekovito deluje na nerve, rad mozga, reguliše hipertenziju. Nitrati smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti
BOGATSTVO mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini cveklu (Beta vulgaris) izuzetno zdravom namirnicom. Kao lekovita koristi se u domaćinstvu i savremenoj medicini.
Njena osnovna primena je u suzbijanju pojave tumora i lečenju leukemije.
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a povoljno utiče na nerve i rad mozga, pospešuje rad želuca, creva i žuči.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.
1 čašu sveže isceđenog soka šargarepe,
1 čašu sveže isceđenog soka cvekle,
1 čašu meda i
1 dl alkohola i dobro promešajte.
Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu da odstoji 3 dana. Posle tri dana lekoviti koktel je gotov. Uzimajte po jednu kašiku ovog koktela 3 puta dnevno, najmanje tri meseca.
Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti. Zbog svih dobrobiti, lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. Sok od cvekle povećava telesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost pri svakoj fizičkoj aktivnosti.
Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.
U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotena, zatim vitamina B1 i B2 i B12, vitamina koga retko ima u biljnim namirnicama. Ovo povrće može da se „pohvali“ i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum.
Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, zbog čega se preporučuje vegetarijancima.
Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku.
Često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim.
Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin, kojeg takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita. Pored lečenja malokrvnosti, korisna je i u lečenju tumora, leukemije i raka.
Ovo povrće zbog betanina i betaina podstiče razmenu materija i smanjuju holesterol. Cvekla je, takođe, veoma dobra i za lečenje ateroskleroze, pošto sadrži potrebne količine joda.
Poslednjih godina popularan je i sok od cvekle, ali ako ga kuvate, neće biti ni blizu zdrav i lekovit kao kada ga pravite od sveže cvekle. Jedan od načina spravljanja je da jednostavno oljuštite plodove, sitno ih iseckate ili izrendate, potom prelijete medom i sokom od limuna. Potrebno je da odstoji nekoliko sati, onda procedite sok i pijte ga nekoliko puta dnevno po malo.
Ova lekovita biljka je kao lek poznata već 2.000 godina. Sok od cvekle uz sve njene lekovitosti sprečava i starenje organizma. Blagotvorno deluje kod bolesti jetre, pluća, kože, groznice, konstipacije, karcinoma, prehlade, posledica pušenja, trovanja nikotinom, zatvora jer čisti organizam, i drugih zdravstvenih problema. Za lečenje se koristi isključivo sirova cvekla.
SNIŽAVA HOLESTEROL
Cveklu očistiti i staviti u sokovnik. Od oko 2,5 kg cvekle dobije se 1,5 l soka. Sok od cvekle i od pet limunova sipati u staklenu flašu. Zatvoriti i ostaviti u frižider. Pije se 1 dl pre podne i 1 dl uveče. Svaki put pre upotrebe soka protresti malo flašu. Nekim ljudima potrebna je jedna doza (1,5 l napitka) da bi regulisali povišen holesterol i trigliceride, a pojedinim dve, što zavisi od organizma. Posle prve doze obavezno proverite krvnu sliku.
MIKS ZA JAČANJE
Ovaj napitak povećava imunološki sistem organizma, prečišćava krv, poboljšava i reguliše metabolizam. Pije se ujutro natašte i mora da bude svež.
Potrebno je: 3 jabuke, 2 šargarepe, 2 manja celera, 2 cvekle, 50 gr đumbira, 1 limun i 2 kašike meda. Jabuke (sa korom), šargarepu, celer i cveklu očistiti, iseći na manje komade, staviti u sokovnik i procediti. Posebno iscediti sok od đumbira i limuna te dodati ovom soku. Na kraju dodati med. Od ove količine se dobiju 2 čaše soka, koje se rasporede na nekoliko dana. Ponavljati dok ne osetite poboljšanje.
Ostavite komentar