Cvetković: Direktnu korist od smrti Olivera Ivanovića imaju ljudi sa Vučićeve tzv. Srpske liste

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković dospeo je u žižu javnosti odmah nakon njegovog kidnapovanja, pokušaja ubistva i naknadne policijske represije koja još uvek traje. Njegov hod po trnju počeo je odmah nakon njegovog povratka sa Kosova gde je u svojstvu novinara Istraživačkog centra onlajn novinara Srbije (ICONS)istraživao ubistvo Olivera Ivanovića. Cvetković je inače član Upravnog odbora Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS) i jedini novinar koji se praktično bavi novinarstvom u južnom Banatu na objektivan i nepristrasan način.

Kada ste počeli da istražujete ubistvo Olivera Ivanovića?

CVETKOVIĆ: Istraživanje pozadine ubistva Olivera Ivanovića počeo sam sedam dana nakon tog zločina, sa kolegama sa Kosova i Metohije. Intenzivno sam počeo da istražujem sve detalje u vezi sa likvidacijom od samog početka jer sam nekako predosećao da će istraga tapkati u mestu i da to ubistvo nadležne službe Srbije nikada neće rešiti kao što 90% ubistava u Srbiji nije rešeno, a sever Kosova ipak kontrolišu ekspoziture ovdašnjih službi.

Da li je to ubistvo povezano sa ubistvom Oliverovog kuma Duśana Janićijevića?

CVETKOVIĆ: Po svemu sudeći, ubistvo Oliverovog kuma, pretnje i pritisci ka licima bliskim Oliveru, čak i prema njegovoj bivšoj supruzi Marini koja živi u Kosovskoj Mitrovici kojoj su kamenovali porodičnu kuću u kojoj živi sa njihovim sinovima, kao i prethodno paljenje Oliverovog automobila u direktnoj su vezi ili, drugačije rečeno, potiču iz iste kuhinje. A podatak da je Oliver ubijen baš na isti dana kada je ubijen i njegov kum, takođe političar koji je bio trn u oku Vučićevoj Srpskoj listi kao i Oliver, najbolja je potvrda teze da su naručioci oba atentata isti ali da počinioci odnosno atentatori nisu! Saznanja do kojih sam došao ukazuju da su “klinci iz kraja” za sitan novac upalili Oliverov automobil, što je trebalo da mu bude opomena zbog njegovih političkih ambicija a da su ubistvo počinile profesionalne ubice iz regiona, angažovane za nadoknadu od 40.000 evra.

Zaśto istraga ubistva Olivera Ivanovića tapka u mestu?

CVETKOVIĆ: Istragu direktno ometaju oni koji su organizovali ubistvo jer su u direktnoj vezi sa pojedincima u KPS-u ali i iz drugih službi. Upravo su pojedinci iz KPS-a bili logistika za uništavanje dokaza.

Oliverova prijateljica Milena Popović je odmah posle ubistva izjavila da zna ko je ubio njenog supruga. Kasnije se ućutala. Zaśto?!

CVETKOVIĆ: Nisam u ovom trenutku spreman da komentarišem postupke gospođice Milene Popović.

Ko je imao motiv i kakav da ubije Olivera?

CVETKOVIĆ: Motiv su imali oni kojima je Oliver Ivanović bio permanetna opasnost po njihove političke ali i kriminalne aktivnosti. Ujedno je motiv te organizovane kriminalno-političke grupe, koja pre svega kontroliše sever Kosova, bio da ubistvom Olivera Ivanovića poruči svima kako će proći svi ako im se suprotstave. Direktnu korist od smrti Olivera Ivanovića imaju njegovi politički protivnici sa Vučićeve tzv. Srpske liste.

Da li ste postali pokretna meta samo zato jer ste istraživali ovo ubistvo?

CVETKOVIĆ: Kako vreme prolazi i kako dolazim do novih informacija, sve sam sigurniji da sam postao pokretna meta upravo zbog interesovanja u vezi sa likvidacijom Olivera Ivanovića. Jer očigledno je da nekim veoma uticajnim političkim i kriminalnim krugovima smeta potpuno otkrivanje pozadine likvidacije Olivera Ivanovića.

Da li znate pouzdano ko je ubio Olivera?

CVETKOVIĆ: U pozadini organizacije i realizacije likvidacije Olivera Ivanovića stoje organizovane kriminalne strukture koje imaju direktne kontakte sa ljudima koji čine tzv. Srpsku listu.

Vaśa poruka za kraj?

CVETKOVIĆ: Obaveza je svakog pojedinca i naročito novinara da insistira na utvrđivanju svih činjenica u vezi sa zločinačkim ubistvom, kao i zakonskom kažnjavanju izvršioca zločina, jer je univerzalna poruka da zločin ne sme biti nekažnjen i bez drakonskih posledica po kriminalne aktere.

IZVOR: Srpska informativna agencija (SIA)

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar