Danas je međunarodni Dan zaštite životne sredine

Međunarodni Dan zaštite životne sredine, 5. jun, obeležava se danas u svetu i Srbiji nizom manifestacija sa ciljem da upozore na zagađenje prirode i povećanje zaštite okoline.

Danas je međunarodni Dan zaštite životne sredine

Ovogodišnja tema kojom Ujedinjene nacije (UN) obeležavaju Dan zaštite životne sredine je „Think-Eat-Save“ (Misli, jedi, štedi) kako bi ljudi postali svesni da utiču na životnu sredinu između ostalog i nepotrebnim bacanjem hrane.

Najveći broj akcija i kampanja koje se organizuju širom sveta usmerene su protiv bacanja hrane.

U Beogradu je najavljeno nekoliko skupova povodom proslave Dana zaštite životne sredine, a jedno od najvećih okupljanja biće na Košutnjaku, pored Hajdučke česme, gde Ministarstvo omladine i sporta organizuje obrazovnu akciju o značaju zaštite životne sredine i zaštite od požara. Akciji, u čijoj organizaciji učestvuju i Sektor za vanredne situacije MUP-a i Srbijašume, do sada se odazvalo više od 50 opština i gradova gde će biti izvedene i pokazne vežbe gašenja požara.

Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine održaće sednicu povodom Dana zaštite životne sredine, a Asocijacija potrošača Srbije (APOS) konferenciju za novinare na temu ovogodišnje proslave 5. juna „Misli, jedi, štedi“.

Danas je međunarodni Dan zaštite životne sredine

Operater za zbrinjavanje ambalažnog otpada, kompanija Sekopak obeležiće Dan zaštite životne sredine na Adi Ciganliji organizovanjem edukativne radionice za najmlađe, a beogradske „Gradske pijace“ organizovaće akciju na pijaci „Smederevski đeram“ u Bulevaru kralja Aleksandra, čiji je cilj da se plastične kese zamene biorazgradivim.

Beogradska galerija Singidunum 13. put će organizovati izložbu „Planeta Zemlja“ na kojoj će četrnaest umetnika predstaviti svoje radove na temu ovogodišnje proslave Dana zaštite životne sredine „Misli, jedi, štedi“, dok će u Biblioteci grada Beograda moći da se pogleda 8. izložbi fotografija „Eko foto 2013“ koje organizuju Centar za foto talente i Foto savez Srbije uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda.

Dan žastite životne sredine biće obeležen i u Šapcu i Sremskoj Mitrovici gde će državni sekretar Ministarsta energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer posetiti regionalnu deponiju Srem-Mačva, kao i šabačku transfer stanicu za separaciju otpada, ali i gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda u Šapcu.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja jedan od glavnih načina kroz koje UN širom sveta razvija svest o životnoj sredini, podstiče političku pažnju i akciju na unapređenju kvaliteta životne sredine.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar