Dnevno u svetu nestaju 74 biljne i životinjske vrste

U svetu se 22. maja slavi Međunarodni dan biodiverziteta, odnosno biološke raznovrsnosti, a tema ovogodišnjeg obeležavanja je bila „Voda i biodiverzitet“. U Srbiji je registrovano više od 44 hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su gotovo 800 zaštićene vrste, dok se na 5,8% teritorije zemlje nalaze zaštićena područja. Prema podacima UN, zbog negativnog uticaja čoveka na životnu sredinu u svetu godišnje nestane 27.000 vrsta, a stopa izumiranja je 1.000 puta veća od procenjene „normalne“ evolucione stope izumiranja.

 Na skupu u Zavodu za zaštitu prirode Srbije u Beogradu, održanom 21. maja povodom Međunarodnog dana biodiverziteta ocenjeno je da da je očuvanje biodiverziteta prioritet zaštite prirode u Srbiji.

 „Zavod za zaštitu prirode decenijama istražuje biološku raznovrsnost u Srbiji i prati stanje populacija pojedinih retkih i ugroženih vrsta kako bi ih stavila pod zaštitu“, podsetio je direktor Zavoda Aleksandar Dragišić.

 Prema njegovim rečima, trenutno se istražuje biodiverzitet na području Suvobora, Željina, Rudnika, Male Vrbice, Jovačkih jezera i plavnog područja Dunava kod Beograda.

 Dragišić je kazao da Zavod prati i staništa biljke božur, divlje orhideje na opštini Palilula u Beogradu, populacije ribe crnke, a radi i istraživanje reke Trešnjice, pritoke Drine.

Međunarodni dan biodiverziteta ustanovile su UN kako bi upozorile najširu javnost na značaj očuvanja biološke raznolikosti.

Na samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Žaneiru 1992. usvojena je Konvencija o biološkoj raznovrsnosti kojom je potvrđen opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana biodiverziteta je „Voda i biodiverzitet“, jer su UN 2013. proglasile Međunarodnom godinom saradnje u oblasti voda.

U Srbiji će Međunarodni dan biodiverziteta biti obeležen otvaranjem centra za posetioce u Parku prirode Stara planina.

Kako je dodao, pored ostalog urađen je i akcioni plan za očuvanje lešinara i drugih ptica grabljivica, radi se na istraživanju populacije čigre i drugih vrsta ptica na području Drine i Morave, kao i na ponovnom naseljavanju divokoza na pogodna staništa.

 U Srbiji je registrovano više od 44.200 biljnih i životinjskih vrsta i postoji 464 zaštićena područja koja pokrivaju 518.204 hektara ili oko 5,8% teritorije zemlje. Srbija ima 797 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

 Srbija trenutno ima pet nacionalnih parkova, 98 rezervata prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 296 spomenika prirode i 24 parka prirode.

 Prema podacima Programa UN za razvoj (UNDP), zbog negativnog uticaja čoveka na životnu sredinu u svetu godišnje nestane 27.000 vrsta, odnosno 74 vrste dnevno, a stopa izumiranja je 1.000 puta veća od procenjene „normalne“ evolucione stope izumiranja.

 Stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se izumiranje nastavi po sadašnjoj stopi, tokom narednih 30 godina moglo da nestane 20% današnjih biljnih i životinjskih vrsta, što bi moglo da se uporedi jedino sa katastrofom koja se dogodila pre 65 miliona godina kada su nestali dinosaurusi.

 Očuvana biološka raznovrsnost doprinosi regulaciji klime, umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode i kontroliše suše i poplave

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar