Dodeljene nagrade na Regionalnom forumu za Zelene ideje

Solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto.
Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije, a reč je o nameštaju od recikliranih materijala, autorke Pezane Reksha. Sve tri pobedničke ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara, namenjenih njihovoj realizaciji.

Kako se podseća, prethodno su, na nacionalnom konkursu koji je u Srbiji tokom maja organizovala Trag fondacija (nekadasnji BCIF – Balkanski fond za lokalne inicijative) u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom, solarna mobilna sušara i solarni tricikl nagrađeni sa po 8.000 dolara, čime su se i kvalifikovali za regionalno takmičenje. 

Cilj Foruma za zelene ideje je da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja, kao i da podrži biznis ideje koje imaju najveći potencijal da ostvare značajan uticaj u određenoj lokalnoj zajednici sa što manjim negativnim efektom na životnu sredinu. 

Na nacionalnom takmičenju u Srbiji je učestvovalo 109 projekata, a prva tri su se takmičila za najbolje u konkurenciji 15 ideja iz pet zemalja regiona. 

Osim ideja Anice Simović i braće Grabarević, na regionalnom takmičenju su iz Srbije učestvovali Milan Blagojević i Marko Ristovski iz Užica sa ekološki efikasnim hostelom, tematski dekorisanom u duhu Užičke republike, prethodno prvoplasiranim na nacionalnom konkursu. 

Kako je precizirano, pokretanjem posla sa solarnom sušarom za voće, povrće i lekovito bilje, prvoplasirana Anica Simović angažovaće lokalno stanovništvo koje se tradicionalno bavi proizvodnjom voća i povrća, a lekovito bilje će sakupljati na obroncima Golije i Kopaonika. Proizvodnja će se obavljati u skladu sa HACCP standardima. 

Braća Grabarević tricikl koji funkcionise na solarni pogon već koriste za prodaju sladoleda. To vozilo sa jednim punjenjem može da pređe i do 30 kilometara, odnosno da radi osam do 12 sati.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar