Dosije „Mitrović“ (6): Željko Mitrović narodnim parama iz budžeta platio porez!

Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića tvrdi da je generalni direktor TV Pink najveći poreski dužnik u Srbiji.

U saopštenju dostavljenom medijima, DJB optužuje Mitrovića da je dug za porez izmirio sredstvima dobijenim iz državnog budžeta, odnosno kredita u ukupnom iznosu 3,9 miliona evra dobijenim od Agencije za osiguranje i finansirenja izvoza (AOFI).

Opozicioni DJB traži da se u dnevni red parlamenta uvrsti, kako kažu, za njih veoma važna tema od javnog interesa – pitanje poreskih dugovanja TV Pink i kredita koje je Mitrović dobio od te agencije.

Mitrović za svoje bogatstvo može da zahvali samo tome što nikada nije sprovedena lustracija!

Napominje se da je uslov za dodelu kredita AOFI da nema poreskih dugovanja i podseća da je Poverenik za informacije od javnog značaja već sa 200.000 dinara kaznio AOFI zbog skrivanja ovih informacija.

U saopštenju DJB se navodi i da je Mitrović za svoje bogatstvo može da zahvali samo činjenici da u Srbiji nikada nije primenjen zakon o lustraciji.

NARODNE PARE U DŽEP TAJKUNU MITROVIĆU

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala je firmi Pink international company, emiteru televizije Pink, novih 3,2 miliona evra u martu 2017, ali odbija da dostavi detalje o toj pozajmici. Od 2014. godine firma Željka Mitrovića je od ove državne agencije dobila preko 10 miliona evra na ime garancija i kredita, piše CINS.

Firma Željka Mitrovića, Pink international company, dobila je prošle godine nešto više od 3,2 miliona evra (402.705.225 miliona dinara) od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), pokazuje dokumentacija Uprave za trezor do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Uplata je na račun kompanije Pink international company izvršena 22. marta 2017, a kao osnov uplate navedeno je da se radi o kratkoročnom kreditu. Iz podataka Uprave za trezor ne može se zaključiti u koju svrhu je AOFI dao pozajmicu, šta tačno Pink izvozi, niti zbog čega je državna agencija odlučila da podrži izvozne aktivnosti ove privatne firme.

Takođe, nije jasno ni da li je ovo ukupna vrednost kredita. AOFI je odbio da dostavi više informacija o pomoći Pinku.

Prema pisanju CINS-a, ovo nije prvi put da je Pink dobio novac od AOFI-ja. Dokumentacija pokazuje da je AOFI firmi Željka Mitrovića od 2014. godine pomogao sa gotovo 10,5 miliona evra. Ni informacije o ranijim uplatama nikada nisu dostavljene novinarima CINS-a.

AOFI je zvanična izvozno kreditna agencija Srbije koja je osnovana sa ciljem da pomogne domaća preduzeća kroz osiguranje i finansiranje izvoza. U praksi ova agencija daje povoljnije kredite pod manje restriktivnim uslovima od komercijalnih banaka uz niže kamatne stope.

CINS je pokušao da dobije više informacija o kreditu od oko 3,2 miliona evra koje je Pink dobio, ali je iz AOFI-ja stigao odgovor da nisu u mogućnosti da odgovore na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, sa obrazloženjem da tražena dokumentacija o kreditu predstavlja poslovnu tajnu.

Pored toga, CINS je tražio od Poreske uprave Ministarstva finansija podatke iz 2017. godine o poreskim dugovanjima Pink international company koja je tokom 2014. godine bila jedan od najvećih poreskih dužnika, a jedan od uslova za dobijanje kredita od AOFI-ja je i to da kompanija nema poreska dugovanja.

Poreska uprava odbila je CINS-ov zahtev na sličan način kao i AOFI uz tvrdnju da su podaci o tome koliko Pink international company duguje poreza državi službena tajna.

Ni Željko Mitrović, vlasnik Pinka, niti nadležni Iz AOFI-ja, do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pitanje novinara CINS-a.

Prema informacijama do kojih je CINS došao o ranijim poslovima Pinka i AOFI-ja, Pinku je u martu 2016. uplaćeno preko 3,5 miliona evra, a uplata je knjižena pod šifrom “kratkoročni krediti”. Pre ove uplate na račun Pinka je u februaru stiglo oko 9.300 evra pod šifrom „ostali plasmani“.  Tokom 2015. godine Pinku je od marta do decembra uplaćeno više od 3,6 miliona evra na ime kratkoročnog kredita. Pomoć od AOFI-ja Pink je dobio i godinu dana ranije, 2014. godine, kada mu je takođe na ime kratkorognog kredita uplaćeno oko 120 hiljada evra.

U toj godini AOFI je Pinku izdao i garanciju do iznosa od 2,5 miliona evra u korist AIK banke, što znači da je država praktično garantovala za poslove Pinka, navodi CINS.

Tokom 2014. godine Pink se pojavljuje na listama Poreske uprave kao jedan od najvećih poreskih dužnika. U trenutku kada je sklapan ugovor o garanciji, odlaganje plaćanja jednog dela duga još nije bilo odobreno pa je ostalo nejasno kako je ova kompanija ispunila uslov AOFI-ja po kojem njeni klijenti ne smeju da imaju poreska dugovanja.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar