Dosije „Policijska mafija“ (1): Narko-dileri i načelnici policije ubili inspektora!

Saša Barjaktarović (1965), zloglasni policijski inspektor iz Novog Sada, zbog straha odlaska u penziju, susreo se sa savetnikom predsednika Aleksandra Vučića, bivšim direktorom policije Miloradom Veljovićem, ne bi li po svaku cenu postao načelnik PU Novi Sad. On je, da podsetimo, prošle godine smenjen sa mesta načelnika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave u Novom Sadu i premešten za komandira Policijske stanice u Žablju.

Komandir policije iz Žablja, Saša Barjakarović diluje na veliko drogu sa kumom Goranom Kovačevićem Gorančom i Aleksandrom Batom Milovančevim. Svi sitni dileri rade za njih. Pošto je mesto načelnika PU Novi Sad krenulo da se licitira od 500.000 evra, pa na više, Saša Barjaktorović daje čak više od svih, čitavo bogatstvo, a u trci za načelnika Policijske uprave Novi Sad su pored Saše Barjaktarović je i Mile Jandrić (1973) i Nikola Brkić.

Saša Barjaktarović godinama zelenaši, prodaje i organizuje transport droge, reketira, prikriva izvršioce krivičnih dela, učestvuje u organizaciji ubistava i raznim obračunima. A i sam je napravio dva udesa službenim automobilom u Novom Sadu i jedan udes u Šapcu, gde je bilo i povređenih. Na žalost, sve je zataškano.

Direktor Luke Novi Sad sada finansira njegovo postavljenje za načelnika. Milorad Veljović je od Barjaktarovića tražio pola miliona za Aleksandra, pola miliona za Andreja Vučića i pola miliona za ministra policije, mada se zna da je dr Nebojša Stefanović smenio nesmenjivog Sašu Barjaktarovića sa mesta načelnika Odeljenja kriminalističke policije u Novom Sadu, te je smešno da on traži mito. Verovatno Veljović te pare želi za sebe, ili da ih pokloni braći Vučić, kojima su blokirani svi računi u inostranstvu. Komandiru policije iz Žablja Saši Barjaktaroviću su ruke krvave do lakata.

Ubicu doveli iz zatvora

Penzionisani agent BIA Branko Glušica (1954) ubijen je 24.12.2009. godine oko 21 sat u Novom Sadu, u neposrednoj blizini svoga stana. Istraga koju je sprovela Policijska uprava Novog Sada nije, zvanično, dala nikakve rezultate. A evo i zašto. Na čelu Odeljenja kriminalističke policije u Novom Sadu, u to vreme, bio je Saša Barjaktarović, koji je vođa kriminalnih klanova. Prošle godine je smenjen i premešten na rad u Policijsku stanicu u Žablju, nakon što je posetio ranjenog pripadnika podzemlja u novosadskoj bolnici. Ipak, zna se da je na Glušicu pucao i ubio ga, Anđelko Vidić zvani Anđeo. On je Kotoranin (Crna Gora) sa prebivalištem u Novom Sadu. On je izveden iz zatvora u Sremskoj Mitrovici da obavi posao. On se još nalazi na izdržavanju kazne, zbog dvostrukog ubistva, u obućarskoj radnji „Čarli“ na Novom naselju u Novom Sadu 2001.godine.

Ubistvo je naručio Aleksandar Bata Milovančev, profesor medicine, sada direktor Luke Novi Sad. Inspektor Branko Glušica je istraživao i smrti starica koje je lečio dr Milovančev, a one su ostavljale testamentom svu svoju imovinu i novac njegovoj vanbračnoj supruzi Miri Ač. Viši sud u Novom Sadu je naredio i istragu protiv ovog bračnog para, ali se ona završila “usled nedostatka dokaza“.

Upućeni tvrde da je dr Aleksandar Milovančev organizovao ubistvo Branka Glušice. Udružio se sa Milovanom Popivodom bivšim šefom BIA za Novi Sad koji Branka Glušicu nije podnosio jer je on i njega hapsio u procesu takozvanoj “duvanskoj mafiji“, pred Specijalnim sudom u Beogradu. Inspektor Bogdan Pušić, rodom iz Sombora, zbog para koje ima u banci na Kipru, da bi mu ostale, prikrivao je slučaj i javljao kretanje Glušice, dok je načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Sad Saša Barjaktorović sproveo Anđelka Vidića Anđela od ulice Vatroslava Jakića, gde se desio zločin, pa kroz barikade policije preko naselja Telep, do ulice Cara Dušana na sigurno. Posle Glušicine pogibije Aleksandar Bata Milovančev, Petar Matijević i Vojislav Gajić plaćaju uterivače dugova i batinaše da plaše Evu Glušicu, suprugu Glušice Branka, da joj otmu kuću na Telepu. Dok ćerke pate i dan danas za ocem. Inspektori novosadske policije zadokumentovali su slučaj ubistva Branka Glušice, čekajući bolje dane da na čelo dođe pošten načelnik i pošten tužilac koji mogu da ubicu i nalogodavca izvedu na sud. Izgleda da su ta vremena pred nama.

Još jedna neistražena smrt

Ministar unutrašnjih poslova bi morao da interveniše i spreči načelnika PU Beograda Veselina Milića da divlja po Beogradu. Slučaj nedavnog ubistva Luke Mišković na Dorćolu, i saopštenja koja su sledila, pokazuju da se sa nepodnošljivom lakoćom zataškavaju zlodela policije. Punomoćnik porodice Luke Mišković bio je primoran da saopštenjem, koje niko nije objavio, zatraži objašnjenja. Verujemo da će ministar Stefanović narediti Službi unutrašnje kontrole MUP-a, na šta ima pravo, da istraži slučaj i obavesti javnost i porodicu ubijenog.

“…Imajući u vidu izuzetno nekorektno i jednostrano izveštavanje medija u vezi tragične pogibije Luke Miškovića, primorani smo da se obratimo javnosti, kako bi se čula i naša strana priče. Sve što je do sada objavljeno o Lukinoj pogibiji su različite verzije kritičnog događaja, koje su medijima očigledno bile servirane od strane policije. Ni jedan novinar nije našao za shodno da pokuša da kontaktira nekog od članova porodice, iako je osnovno pravilo novinarstva da bude konsultovana i druga strana.

Interesantno je da su pojedini mediji prvo objavili vest da je Luku usmrtio policijski službenik koji je kobne večeri bio van dužnosti, da bi naknadno bilo objavljeno da je on lišen života prilikom hapšenja. Takođe je interesantno to što je prvo objavljeno da je Luka pucao na vlasnika konobe „Akustik“ Jakšu Šćekića, nakon čega ga je ubio policajac koji je bio van dužnosti, da bi naknadno bilo rečeno da je Luka pucao na policiju koja pokušala da ga liši slobode.

Ovakvo nejasno i kontradiktorno izveštavanje izaziva opravdanu sumnju da je u pitanju dobro poznati sistem zataškavanja istine, koji je orkestriran od strane policije i njihovih medija. Naslovima tipa „Policajac u samoodbrani ubio kriminalca“ i „Da ga policajci nisu ubili, Mišković bi upucao sve nas“, stvorena je atmosfera posthumnog linča, čija je namera da se Lukino ubistvo predstavi kao opravdano i poželjno. On je bukvalno predstavljen kao besan pas kojeg je bilo neophodno uspavati, što je propraćeno velikim brojem naručenih komentara u kojima su nepoznati „zabrinuti“ građani likovali zbog njegove smrti.

Istina je da je kritične večeri Luka bio fizički napadnut i pretučen od strane vlasnika i obezbeđenja lokala, kao i još nekih lica koja su bila u njihovom društvu. Istina je da Luka nije pretio zaposlenima u kafani da će ih sve pobiti, kao i da te večeri nije bio pijan. Takođe je istina da Luka nije lišen života prilikom hapšenja, već je na njega pucao javnosti nepoznat pripadnik policije, za koga još uvek nije utvrđeno da li je bio pripadnik obezbeđenja, ili samo običan gost u kafani. Postavlja se pitanje da li je taj pripadnik policije bio pod dejstvom alkohola, ako je tačno de se slučajno zatekao u kafani u 02,00 časova? Položaj smrtonosne rane koju je zadobio i mesta gde je pao nakon što je pogođen, ukazuju da je Luka najverovatnije ubijen s leđa dok je bežao, što dovodi u pitanje herojski čin nepoznatog policajca.

Ovo su sve činjenice koje tek treba da budu istražene od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, tako da je svaki komentar da je policajac ubio Luku „po zakonu“, u najmanju ruku preuranjen. Porodica pokojnog Luke Mišković samo traži da se ovaj tragični slučaj ne stavi ad acta pre nego što se utvrdi istina, kakva god ona bila. U tom cilju je angažovala punomoćnika advokata, kao i privatne veštake koji će utvrditi okolnosti po kojima je Luka lišen života.

Luka Mišković je bio mnogo više od onoga što se o njemu pisalo u medijima. On je bio brižan sin i unuk, nežan brat, odan i požrtvovan prijatelj mnogima koji su ga poznavali. To potvrđuje i veliki broj prisutnih koji su se na Novom groblju u Beogradu poslednji put oprostili od Luke.

Ovim putem pozivamo sve medije da u skladu sa Kodeksom novinara Srbije poštuju profesionalne i etičke standarde prilikom daljeg izveštavanja o ovom slučaju.

Punomoćnik porodice pok. Luke Mišković, advokat Feđa D. Dimović“

Imajući u vidu odlučnost advokata, koji se ne pokriva ušima, verujemo da će se ova smrt istražiti. Na potezu je i ministar unutrašnjih poslova.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar