Dušan Rašeta (in memoriam): Ekologija je skupa igračka

Dušan Rašeta (in memoriam): ekolog, tehnolog i novinar. Kako pravi novinar govori bez straha i dlake na jeziku

Dušan RašetaNovinara je moguće prevariti, ali ne i tehnologa. A ako nekome pođe i to za rukom, ekolog će ih nadvladati. A Dušan Rašeta je bio sve to, „tri u jedan“, profesionalac, humanista i nadasve dobar čovek. Bez dlake na jeziku i senke na obrazu govorio je o svemu čemu stremi prebogati deo čovečanstva i sa lakoćom bi raskrinkao svakog ko nije dobronameran.

– Svetska ekologija je jedna od najvećih prevara 20. veka – govorio je Rašeta. – Sa TV-a nas „ubijaju“ reklame za deterdžente za veš, a moderna tehnologija bi sa lakoćom mogla da proizvede mašine kojima hemikalije ne bi bile potrebne. Zbog bogatih korporacija nastavljamo da trujemo svoje reke.

Slično je i sa alkoholnim pićima. Farsa je da mnoga pića nastaju kroz preradu plodova prirode. Mnoga pića, čak i ona ekskluzivna i skupa, nastala su pukom tehnologijom koja je ukrstila alkohol sa raznim hemikalijama. Jednostavno, za toliko masovnu proizvodnju pića nije bilo moguće pronaći prirodne sirovine.

– Zemlje koje proizvode cigarete po starim tehnologijama prerade duvana, među pušačima imaju znatno manji broj obolelih od raka pluća nego što je to u takozvanim državama „moderne tehnologije“ – naglašavao je Rašeta. – Duvan, kao biljka, ako bi se koristio u izvornom obliku, onako kako su ga koristili američki Indijanci, mnogo manje je štetan od nekih drugih biljaka, koje takođe redovno koristimo, a niko zbog toga ne paniči. Danas je tehnološki poznato da postoji samo pet vrsta duvana, međutim, industrija zarad profita izmišlja nove klase i potklase. Tehnolozi su naterani da u duvan stavljaju hemikalije koje pojačavaju želju za pušenjem. To je ista ideja koju praktikuju proizvođači nekih poznatih bezalkoholnih pića, pa unose hemikalije koje pojačavaju žeđ korisnika, pa tako i želju za novom potrošnjom.

KARIJERA Dušan Rašeta je bio višedecenijski novinar i urednik Radio Beograda 202. Pažljiv kolega, dobar urednik, nadasve široko obrazovan čovek velikog srca.

Postoje i istraživanja da mnogi koji su postali aktivni pušači, nisu posle prešli u narkomansku zavisnost. Taj čudni podatak bio je parametar narko-industriji koja je mnogo profitabilnija od duvanske. Suštinska ideja svetskih moćnika je da narkomani smene pušače.

– Najveće nedoumice u savremeno čovečanstvo unose današnje najviše svetske organizacije – tvrdio je Rašeta. – Da je Svetska zdravstvena organizacija zaista „svetska“ i „prava“, prvo bi uperila prst u proizvođače cigareta i genetski modifikovane hrane. Međutim, ona to nije učinila. U suštini, SZO je stvarni zaštitnik i jednih i drugih. I, dabome, farmaceutske industrije.

Tako je govorio Dušan Rašeta.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar