E-cigarete otrovnije od običnih ?!

E-cigarete otrovnije od običnihNemački stručnjaci upozoravaju da propilen-glikol, koji se u e-cigarete dodaje da bi se stvorila nikotinska para, može da izazove trajno oštećenje respiratornog sistema. E-cigarete zabranjene su u Kanadi, Australiji i nekim američkim državama. Čak 90 odsto sadržaja elektronske cigarete čini otrovna supstanca propilen-glikol, koja može izazvati trajno oštećenje respiratornih organa, tvrde nemački stručnjaci!

Direktorka Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje u Kelnu dr Elizabet Pot objašnjava da ovo jedinjenje, koja se e-cigaretama dodaje da bi se postigao ekekat pušenja pravih cigareta, može da izazove akutnu iritaciju respiratornog sistema. Zato nije ni čudo što je njihova upotreba zabranjena u Australiji i Kanadi.

Proizvođači u zavodljivim reklamama tvrde da su elektronske cigarete zdrave i da poništavaju negativno dejstvo nikotina. Kako piše u uputstvu za upotrebu, elektronske cigarete rade pomoću baterija koje zagrevaju tečnost obogaćenu nikotinom, pa se tako udiše nikotinska para. Dim koji se izdiše je zapravo para, koja se izgubi u vazduhu i nije štetna ni za okolinu, ni za samog pušača.

Ipak, da bi se stvorila para obogaćena nikotinom, dodat je propilen-glikol, otrovna supstanca koja zapravo čini do 90 odsto sadržaja e-cigarete.

oš 2009. američki FDA analizirao je punjenje e-cigareta i pronašao tragove karcenogenog nitrozamina i drugih potencijalno opasnih sastojaka kod nekoliko proizvođača. Ipak, sami proizvođači ističu da nitrozamina ima mnogo više u običnim cigaretama.

Budući da su e-cigarete u slobodnoj prodaji i nisu klasifikovane kao medicinski aparati, samim tim ne podležu ni regulaciji duvanskih proizvoda, barem ne u većini država.

Čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije uvoz mnogih brendova e-cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu da je nužno uvođenje regulacije e-cigareta kako bi se osigurao garantovani standard.

E-cigarete zabranjene su u Kanadi, Australiji i nekim američkim državama. Nedavno je zabranjena i njihova upotreba u gradskim kancelarijama i prevoznim sredstvima u nemačkom Hanoveru. Iako se elektronske cigarete reklamiraju da se mogu “zapaliti” i u nepušačkom delu, očigledno mnogima ova ideja nije uopšte prihvatljiva.

U Srbiji se ovaj proizvod i dalje prodaje bez ikakve zabrane.

GRAVIOLA baner

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Elektronska cigareta trenutno razara pluća

Iako bi trebale da predstavljaju zdraviju alternativu cigaretama, ispostavilo se da e-cigarete mogu ozbiljno da ugroze sistem za disanje.

Kako se tvrdi u studiji koja je urađena na Univerzitetu u Atini, e-cigarete izazivaju otpor vazduha u plućima, što znači da krvotok dobija manje kiseonika nego inače, tako da je veoma lako da dođe do ozbiljnog oštećenja disajnih puteva. Taj otpor traje i do 10 minuta po uvlačenju dima i izaziva trenutna oštećenja na respiratornim organima.

– Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati istraživanja potvrdili su da e-cigarete izazivaju odmah vidljiva oštećenja na plućima. Bez obzira na tvrdnje marketinških kompanija, nema dokaza da su elektronske cigarete sigurnije od običnih. Štaviše, one bi mogle da budu veoma opasne po zdravlje – objašnjava profesorka Kristina Graciou, predsednica Evropskog odbora za kontrolu duvanskih proizvoda.

E-cigarete rade tako što isparavaju nikotinsku tečnost, a ne sadrže duvan. Veliki broj ljudi opredelio se za njih kako bi se rešili zavisnosti od duvanskog dima. Ipak, potrebna je dodatna opreznost, pošto stručnjaci tvrde da neke marke tečnosti u sebi sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje s rakom.

E-cigarete štetnije od običnihElektronske cigarete: Spas ili štetne po zdravlje?

Elektronske cigarete su još nove i nedovoljno ispitene, te Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ne koriste, neki čak predlažu zabranu, dok pojedini naučnici poručuju da se njim amože smanjiti broj smrti od pušenja.

Pojedini britanski naučnici izražavaju nadu da bi povećana upotreba elektronskih cigareta mogla da spreči neke od smrti izazvanih pušenjem, kojih je godišnje u svetu oko pet miliona, dok protivnici e-cigareta smatraju da one samo dodatno popularizuju pušenje, kao i da dugoročni efekti na zdravlje elektronskih cigareta nisu dovoljno proučeni.

Britansko udruženje Akcija za pušenje i zdravlje procenjuje da u Velikoj Britaniji e-cigarete povremeno ili stalno puši oko 700.000 ljudi. Umesto udisanja toksičnih supstanci kojih ima u duvanu, korisnici e-cigareta udišu tečni nikotin. Profesor psihologije zdravlja Univerziteta Koledž u Londonu Robert Vest rekao je na konferenciji o elektronskim cigaretama u Kraljevskom društvu u Londonu da bi one mogle spasiti milione života, piše portal Pliva.

E-cigarete su još uvek relativna novost i ne postoje dugoročne studije o njihovom uticaju na zdravlje, ali su neke studije na životinjama pokazale da nema štetnih posledica ni posle 2 godine udisanja pare tečnog nikotina, ali zabrinutost još uvek postoji.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je da se e-cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost. SZO je objavila da potencijalni rizici nisu utvrđeni, ali da uticaji na zdravlje tečnog nikotina nisu dovoljno proučeni. Britansko medicinsko udruženje pozvalo je na zabranu pušenja e-cigareta u javnosti, baš kao što je zabranjeno i pušenje običnih cigareta. Ipak, Lin Dovkins s Univerziteta Ist London smatra da treba biti oprezan s uvođenjem zabrana jer je, kako je rekla, potrebna blaga regulacija zato što e-cigarete predstavljaju održivu i sigurniju alternativu pušenju.

Gordana Goga Nikolić

2 Comments

 1. „otrovna supstanca- propilen glikol“ ??? …..pa zar u doba injterneta kada se sve može provjeriti za 2 minuta pišete gluposti i predstavljate ih kao činjenice. Toliko o ozbiljnosti vašeg sajta.

  • Ne pišemo gluposti, nikada.
   Propilen glikol (propylene glycol) se u industriji koristi kao antifriz i tečnost za kočnice, ali je isto tako vrlo prisutan i u regeneratorima za kosu, losionima za telo, kremama i zubnim pastama. U kozmetici se koristi kao sredstvo za vlaženje kože, a uzrokuje iritaciju kože, iritaciju očnog tkiva, oštećenje bubrega i jetre, mučninu i glavobolje.
   Naročito oštećuje jetru i bubrege nakon nekog vremena…
   Studenti uče o njemu kao o otrovu: http://supa.pharmacy.bg.ac.rs/courses/75/posts/504

Ostavite komentar