Edis Durgutović: Nesposobna vlast napravila je palanku od Kragujevca!

Kragujevački parlament dobio nedavno novu odborničku grupu pod nazivom “Kragujevačka priča”, koju čine odbornici Edis DurgutovićZlatko Milanović i Marija Stevanović. Ispred novoforimarane odborničke grupe javnosti se, na koferenciji za medije održanoj tokom skupštinskog zasedanja, tom prilikom obratio odbornik LDP-a Edis Durgutović.

“Ovo je prvi korak ka stvaranju nove političke organizacije, građanskog pokreta „Kragujevačka priča“. Na to smo se odlučili kao čin podrške sugrađanima sa kojima smo razgovarali, koji smatraju da je ovo najbolji način za organizovanje političkog delovanja u ovom trenutku. Pokret će činiti mnogobrojni Kragujevčani, predstavnici nevladinih organizacija, ugledni građani. Želimo da motivišemo što veći broj naših sugrađana da se uključe u politički život grada, kako bi svi zajedno, udruženi u jednu građansku  i isključivo lokalnu organizaciju, Građanski pokret „Kragujevačka priča“, dali doprinos ka stvaranju modernog, boljeg, efikasnijeg i lepšeg Kragujevca”, rekao je tada Edis Durgutović.

On je tada pozvao sve sugrađane, dobronamerne Kraguječane, kao i sve predstavnike građana koji svoje delovanje ne vide u političkim organizacijama, a “žele dobro našem gradu, da se priključe u zajedničkoj borbi za stvaranje Kragujevca po meri Kragujevčana”.

To je bio povod za intervju s njim…

Koliko dugo ste u politici, zašto ste se opredelili baš za LDP i zašto ste sada, pred izbore, napustili tu partiju?

Durgutović: Vidite, još 2005. godine sam se priključio tada LDF-u, koji je kasnije prerastao u LDP. LDP je osnovana kao stranka, ledolomac, kao kontra treža politici kohabitacije između Koštunice i Tadića, kao stranka koja neće da pravi kompromise oko suštine, odnosno oko politike koja se u Srbiji mora sprovoditi kako bi Srbija postala moderno evropsko društvo, a tu pre svega mislim na odnose u regionu, članstvo u NATO i EU,. Nije suština u napuštanju LDP a, neki su je napustili, neki nisu. Ne bih ja rekao da smo napustili LDP, već da smo zbog građana i sa građanima krenuli da stvaramo jedan širi lokalni koncept od LDP-a. Tu ima mesta za sve dobronamerne ljude, bez obzira da li su liberali, demokrate, ili nešto treće…

Kakva je politička situacija u Kragujevcu, kakav je odnos snaga i kakve rezultate narednih lokalnih izbora očekujete, vezano za sastav buduće gradske vlasti?

Durgutović: Politička situacija je vrlo čudna, specifična, politička scena je apatična, a građani nezadovoljni, to je samo po sebi kontradiktorno, jer nezadovoljstvo građana je opšte, a opozicija nedovoljno konkretna. Zato sa građanima i pokrećemo građanski pokret KRAGUJEVAČKA PRIČA, da bi što veći broj sugrađana koji želi promene bio uključen, ali ne želi da se valja u stranačkom blatu svih. Što se rezultata tiče, verujem da KRAGUJEVAČKA PRIČA može do ozbiljnijeg rezultata, tj. siguran sam u to, jer energija je u građanima.

Recite nam nešto više o Kragujevačkoj priči?

Durgutović: KRAGUJEVAČKA PRIČA je lokalni politički pokret koji u fokus stavlja pojedinca-građanina, savesnog, poštenog, odgovornog, dobronamernog i sposobnog da od svoga grada napravi bolje mesto za život. Grad po meri svih njenih građana, grad po meri Kragujevčana. Promenu stvaraju udruženi građani i građanke, zato udruženi u Kragujevačku priču krećemo u borbu za Naš Kragujevac – Građanski Kragujevac, jer Promena dolazi odozdo KG Priča predstavlja udružene građane i građanke koji su spremni i sposobni da pokrenu premene, sve ljude okupljene oko ideje građanskih vrednosti, ljudskih prava i sloboda, tolerancije,sugrađane koji žele i kojima je stalo do stvaraju moderan, prosperitetan, bolji Kragujevc. Ljude spremne, koji znaju i mogu, ljude odlučne da stvore Kragujevac budućnosti. Pokrenućmo najbolje u ljudima, da pokažemo i dokažemo da udruženi građani i građanke Kragujevaca mogu sve.

Da li već sada znate s kim možete, a s kim ne, da sarađujete ukoliko budete u prilici, u budućoj gradskoj vlasti?

Durgutović: Pre svega želimo da sarađujemo sa ljudima, a ne sa strankama, želimo da građani budu ti sa kojima radimo. Kao građanski pokret u nastajanju, prvo želimo da se konstituišemo, pa tek onda da definišemo odnos prema eventualnoj saradnji sa nekom strankom.

Može li Kragujevac opet da bude regionalni centar, s obzirom na to da mu Jagodina, Čačak pa i Topola u poslednje vreme, preuzimaju primat i status neformalne “prestonice Šumadije”?

Durgutović: Kragujevac mora da bude regionalni centar, ali nesposobna vlast je od Kragujevca napravila palanku, jedini rezultat aktuelne vlasti i Radomira Nikolića je da je Kragujevac propao, da nije regionalni centar i da ljudi iz Kragujevca konstantno odlaze. To mora da se promeni, to mora da bude jedan od prvih zadataka, da se od Kragujevca napravi moderan grad sa ambijentom u kom se razvijaju, pre svega, mala i srednja preduzeća…

Izvor: www.sumadijskenovine.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*