FELJTON – Ekocid u Srbiji (3) : Ekocid u Bačkoj Topoli !

Na poziv Ekološkog udruženja “Hrast” Zelena patrola je izašla na teren u nedelju, 11. novembra 2012. godine. Zelena patrola se tom prilikom uverila da se, u dvorištu Osnovne škole “Doža Đerđ” u Gunarošu Opština Bačka Topola bespravno seku stabla. Naime, iako je bila u pitanju nedelja u dvorištu škole su uveliko radile motorne testere. Zelena patrola je obavestila policiju i dežurni policajac je izašao na lice mesta i legitimisao “drvoseče” koji nisu imali dozvolu za seču stabala u školskom dvorištu. Naime, nadležni inspektor nije izlazio na teren te stabla za seču nisu ni bila obeležena! Na insistiranje policajca “drvoseče” su tog dana odustale od seče.
Međutim, već sutradan u ponedeljak, 12. novembra 2012. godine (dan državnog praznika) su nastavili sa sečom kao i u subotu, 17. novembra 2012. godine.

Zelena patrola je u međuvremenu pokušala i nije uspela da stupi u kontakt sa Brankom Opsenicom, republičkim šumarskim inspektorom koji je nadležan za davanje dozvole za seču stabala.
Kad je Zelena patrola drugi put došla u Gunaroš, u nedelju 18.novembra 2012. godine u školskom dvorištu su i dalje brujale motorne testere, a na sve strane su ležala oborena stabla – desio se masakr u školskom dvorištu!
S obzirom da saradnja s policijom nije dala nikakve rezultate Zelena patrola je posetila Herminu Čikoš, direktoricu Osnovne škole “Doža Đerđ” u Gunarošu, u nameri da sazna da li je dobijena dozvola za seču stabala u školskom dvorištu. Direktorica je tom prilikom izjavila da nadležni inspektor nije izlazio niti obeležio stabla za seču, da nije dao dozvolu i da im je usmeno dozvolio da sami (ona i školski odbor) odrede koja će se stabla seći. Na pitanje šta će se desiti sa drvnom masom, koja je ogromna, a u pitanju je kvalitetno tehničko drvo, direktorica je rekla da se drvna masa ustupa ljudima koji su sekli stabla kao nadoknada za njihov trud na poslu seče! Dakle, bespravno se seku stabla i sva drvna masa, vlasništvo države, odlazi u privatne ruke!

Pre par godina se desila ista stvar bespravne seče u istom mestu sa istim učesnicima i prošlo je bez ikakve odgovornosti. Tom prilikom je isečeno više od 80 stabala prečnika 1 do 1,5 m visine nekoliko desetina metara. Ne zna se kod koga je završila ogromna drvna masa, koja je tada isečana u državnoj šumi pored škole.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar