EKOLOŠKA BOMBA: Opasni otpad bacili u Jadransko more ?!

Sumnja se da su šleperi sa otrovnim materijama koje izazivaju leukemiju završili na teritoriji između Srbije i Makedonije, kao i da su prosuti u blizini riječke luke u Hrvatskoj

opasan otpad, toksični otpad,

Jezivo: Nadležni rade na rasvetljavanju slučaja

BEOGRAD – Zbog profita spremni da rizikuju ljudske živote?
Najmanje 2.000 tona veoma toksičnog otpada koji izaziva leukemiju izašlo je iz Srbije i krenulo prema Kini preko Hrvatske, Grčke i Rumunije, ali se ne zna gde je tačno završilo. U toku je istraga u koju su se uključile i pojedine službe iz regiona jer se sumnja da otpad nije ni stigao na odredište, već da ga je firma „Pro-plast“ iz Sremske Mitrovice nelegalno odložila u ovim državama. Najmanje 300 tona ovog otpada nalazi se u Srbiji.

Ništa od Kine

Akciju je od početka vodila Uprava carina, u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, s ministarkom Zoranom Mihajlović na čelu, a nedavno su se uključili i policija i tužilaštvo. Tovari iz Srbije bili su upućeni ka lukama Konstanci, Rijeci i Solunu, pa je ugrožen region.

– Sumnja se da otpad nije stigao u Kinu jer je transport do tamo veoma skup. Ne zaboravite da bi i Kinezi radili analizu i videli da nije reč o cink-oksidu, kako piše u deklaraciji, već o toksičnom otpadu, punom olova, cinka, kadmijuma, koji se lako prenosi vetrom i razlaže u vodi i zemlji. Očekujemo i saradnju s Grcima, Hrvatima i Rumunima kako bi se utvrdilo gde je otpad završio – navodi sagovornik upoznat s istragom. On ističe da se sumnja da se čak četiri šlepera ove materije prosulo na teritoriji između Srbije i Makedonije, ali i da je određena količina završila u Jadranskom moru.

Lažirali dokumenta

Carina je, kako saznajemo, analizom izvozne dokumentacije i konkretnih tovara „Pro-plasta“ utvrdila da je reč o prestupu. „Pro-plast“ je, naime, prijavljivao izvoz cink-oksida, a zvanične analize pokazale su da u pošiljkama ima samo 30 odsto ovog oksida, a ostalo su toksične materije.

– Zašto biste nešto prodavali za 28 dolara po toni, kako je prijavio „Pro-plast“, kad je cena cink-oksida na tržištu 1.800 dolara! – navodi naš sagovornik.
Inače, „Pro-plast“ je imao dozvole da skladišti toksični otpad koji nastaje prilikom topljenja gvožđa u čeličani „Sirmijum stil“, ali nije mogao da dobije saglasnost da ga izvozi. Zato je, kako navodi naš sagovornik, toksični otpad na papiru postao cink-oksid.
Do zaključenja broja odgovore od tužilaštva i policije u vezi s ovim slučajem nismo dobili.

Istražiće se i druge firme

Prošle godine firma „Pro-plast“ iz Sremske Mitrovice je izvezla 700 tona opasnog otpada, a samo u prvih šest meseci ove godine 1.430 tona.
– Stali su kad je krenula istraga, ali ovo su radile i druge firme, pa će se i to istražiti – dodaje naš izvor.

Srpski carinici otkrili slučaj

U Ministarstvu energetike kažu da je ceo slučaj otkriven upravo zahvaljujući predanom radu srpskih carinika.
– Otkrivena je potencijalna ekološka katastrofa pri otpremanju opasnog otpada. Imamo vrlo kvalitetnu saradnju s Upravom carina, pa je razmena informacija i ovoga puta urodila plodom, poručuju u Ministarstvu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar