EU OPET UVODI ŠENGEN ZA SRBE: Agencije lažu da Srbi mogu da rade legalno u EU od iduće godine!

U ovo doba godine građani Srbije uvek se susreću sa brojnim lažnim oglasima za posao u inostranstvu, koji im osim dobre zarade, nude i mogućnost da navodno legalno rade u zemljama Evropske unije i to sa srpskim pasošem * Takvim informacijama javnost se dovodi u zabludu, jer je poznato da se na prostoru Evropske unije ne može dobiti radna dozvola bez vize, ukoliko nemate pasoš neke od država članice Evropske unije a smisao te laži je da se uzme novac lakovernim građanima za izradu tobožnje papirologije * Istina je da EU za državljane Srbije opet uvodi vize odnosno „šengen“

LAŽNA VEST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Međutim, pred kraj godine već nekoliko godina unazad, društvenim mrežama širi se vest da će građani Srbije od 1. januara 2019. dodine moći da rade u EU bez vize, jer se navodno menja zakon kojim će biti obuhvaćena i Srbija. U takvim vestima obično se navodi da su to građani koji žele da u EU rade kao medicinari, građevinci i spremačice.

OVA VEST JE APSOLUTNA LAŽ jer EU nema u planu da menja svoje zakone niti postoji zvanično saopštenje o tome. Tako da građani Srbije ne treba da nasedaju na takva pisanja na društvenim mrežama!

Građani država Zapadnog Balkana u koje spada i Srbija, mogu raditi u EU samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Postoje razne dozvole boravka kao što su ograničena ili neograničena, a postoji i takozvana „plava karta EU“.

Građanima Srbije će od 2021. godine biti potrebne vize za ulazak u prostor Šengena, a zvaće se taksa!

Građani Srbije će od 1. januara 2021. godine morati da apliciraju za vizu ako žele da uđu u prostor evropskih zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma. Iako ovo navodno nije viza, već „taksa“, slobodno je možemo zvati vizom s obzirom na to da joj je funkcija ista. Bez ove „takse“ se neće moći ući u prosperitetni deo EU i koštaće 7 evra. Ako je za utehu, relativno će se lako dobijati, navodno, uz elektronsku prijavu na internetu. Odluka se odnosi na sve države koje nisu u EU.

Iako državljanima Srbije, a većinom ni državljanima tzv. Zapadnog Balkana vize za ulazak u prostor Šengena ne treba, ovo je zgodan eufemizam za strožiji nadzor granica. Radi se o sistemu ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), dakle o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja koji će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan EU kojima nije potrebna viza za Šengenski prostor. Ova odluka je usaglašena na nivou ambasadora zemalja EU, te preostaje da je usvoji Evropski parlament i Savet ministara Unije.

Putnik koji namerava da krene u šengenski prostor moraće prvo da podnese zahtev u elektronskoj formi. Odgovor da li je poželjan u Tvrđavi Evropi dobiće u roku od 96 sati, a svaka dodatna provera podataka je moguća. Ova viza, koja se zvanično zove taksa, važiće tri godine ili do isticanja pasoša. Kako je istaknuto, cilj ponovnog uvođenja viza je da se zna ko dolazi u EU pre nego što stigne na granicu, to jest da se zaustavi onaj koji može biti pretnja građanima. Viza, odnosno taksa, odnosno dozvola će moći biti odbijena od ETIAS-a, naravno – pod izgovorom bezbednosti. Avioprevoznici, autobuski prevoznici, brodarske kompanije i drugi subjekti koji će prevoziti putnike, moraće pre ukrcavanja putnika proveravati da li je ovaj dobrodošao kod njih, odnosno poseduje li vizu. Naravno, provera podataka nesrećnog putnika obavljaće se u bazama podataka EU i Interpola, a na graničnom prelazu pogranična policija će imati svejedno diskreciono pravo da odbije nečiji boravak.

Ponovno uvođenje viza, ali pod drugim imenom, jasan je signal državljanima našeg okruženja, a i državljanima Srbije da nisu dobrodošli u prostor Šengenskog sporazuma, kao i da ne treba skoro ili ikada da očekuju pristup zajednici slobodnog protoka ljudi i dobara – čak iako su u statusu države kandidata.

U diplomatiji se uvođenje viza smatra skoro pa neprijateljskim činom i zbog toga se zove taksa. Međutim, vodićemo se starom engleskom krilaticom da ako nešto „hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka, onda je to patka“. Dakle, radi se o vizama.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar