FARBANJE KOSE: 5 načina da ofarbate kosu na prirodan način

Ma koliko neobično zvučalo kosu možete ofarbati i sa “namirnicama” iz prirode. Na potpuno prirodan način i jednostavnim “farbama” možete dobiti smeđe, tamne, svjetlije nijanse i prekriti sijedu kosu.

Farbanje kose na prirodan na;in

Neke od ovih boja mogu da traju i mjesecima, kao i prave farbe, a uz pomoć njih možete i sami izvući pramenove. Sve su boje 100 odsto prirodne, a neke su i jestive.

Kako su mnogi ljudi ozbiljno shvatili upozorenja na štetnost korišćenja mnogih kozmetičkih preparata, pa tako i farbi, sve je više onih, koji istražuju prošlost i traže trikove naših predaka, nadopunjuju ih, eksperimentišu. Na taj način se došlo i do prirodnih farbi za kosu, koje možete napraviti sami.

Većina ovih farbi djeluje postepeno, odnosno morate ih nanositi više puta da biste dobili željeni rezultat. Trenutni rezultat možete dobiti, recimo, sa prahom crnog orasa ili uopšte ljuskom orasa, pa i kafom.

Prije korišćenja boja, najbolje bi bilo da ispitate kako vaša reaguje. Ukoliko ste je već prije tretirali (farbali, koristili kiseline, …) moguće je da će se boja slabije primiti. Boju ispitajte na djelu kose ili odrezanoj kosi.

Limun

Sa ovom voćkom možete posvjetliti kosu ili izvući svjetle pramenove (Izdvojite ih aluminijumskom folijom, premažete limunom, učvrstite i ostavite da djeluje). Najbolje je da, nakon pranja kose, nanesete sok od limuna i ostavite da se osuši na suncu (nemojte ispirati kosu ponovo).

Orasi

Sa običnim i crnim orasima možete dobiti smeđe i izrazito tamne nijanse. Posebno ukoliko imate plavu, svjetliju kosu. Možete koristiti ljuske ili prah. Samo pazite, jer ova prirodna farba ostavlja fleke, pa koristite stari peškir i rukavice.

Ljuske od 1 kg oraha (ukoliko želite tamniju boju onda koristite crni orah) grubo sameljite ili samo usitnite i stavite u 1 litru vode. Stavite na šporet na srednju temperaturu i kada prokuha kuhajte još 30 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite preko noći. Sljedeći dan procijedite. Pomješajte dobijenu tečnost sa balzamom (pola-pola) ili koristite samo dobijeni “sok od oraha”, nanesite ga na kosu i ostavite da djeluje 15 do 30 minuta, pa isperite. Za svjetlije nijanse, držite orahe potpoljene u vodu samo par sati.

Kafa

Da biste potamnili kosu u samo jednom tretmanu skuhajte jaku crnu domaću kafu. Ostavite je poklopljenu što duže i onda je nanesite na kosu ili samo umočite vrhove da bi ste dobili ombre efekat.

Cvekla i mrkva

Možete ih koristiti odvojeno ili miješati njihove sokove. Sa njima dobijate, ukoliko imate plavu kosu, crvenkastu ili narandžastu nijansu. Crvenokose će dobiti izraženiju boju. Koristite jednake količine cvekle i mrkve i od njih napravite prirodan sok (bez razblaživanja s vodom). Pokvasite kosu ovim sokom i ostavite da djeluje dva sata. Poslije samo isperite.

Žalfija

Ovo je jedna od najstarijih tehnika farbanja kose. “Farbu” možete napraviti od listova žalfije ili čaja žalfije u vrećicama. Potamnjuje kosu, a brinetama daje bogatiju, dublju nijansu. Sa ovom bojom možete sakriti i sijede dlake. Potrebno je samo da napravite jači čaj od žalfije (ostavite da odstoji sat vremena ili duže). Kosu ispirate ovim jakim čajem jednom sedmično dok kroz mjesec dana ne dobijete željenu nijansu. Postoji i drugi način – da napravite jači čaj i neprocijeđenog ga ostavite u poklopljenoj teglici preko noći. Procjeđeni čaj nanosite na čistu i suhu kosu, ostavite da djeluje dok se kosa ne osuši i onda ispirete. Ponavljajte svaki put kada perete kosu dok ne dobijete željenu boju, a poslije toga koristite smjesu samo dva puta mjesečno da biste održali boju. Na sličan način možete koristiti i čaj od kamilice i crni čaj.

2 Comments

Ostavite komentar