Farmaceutska mafija prodaje lažne lekove u Makedoniji i Srbiji!

Makedonski novinar Zoran Božinovski 19. aprila prošle godine predao je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije ovaj tekst, a isporučen je 24. aprila u Skoplje. Za njim je tada bila raspisana poternica Osnovnog suda u Skoplju, pod lažnom optužbom da je špijunirao Ruse u korist Mađara! Proveo je više od šest meseci u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, a potom je, zbog reakcija međunarodnog udruženja novinara pušten da odluku suda čeka na slobodi. Srpska politička i mafija iz Makedonije tesno sarađuju. Kolega Božinovski se još nalazi u pritvoru u Skoplju. Da li će novi premijer Zoran Zaev da se Božinovskog, koji je bez dlake na jeziku, a u ćeliji istražnog zatvora već je dve godine?

Lekovi iz Sirije koji su od kompanije pod kontrolom ISIS (Islamska država), stižu u Tursku. Tamo ih prepakuju (imaju paralelan zakon za uvoz i izvoz) a isti takav zakon ima i Makedonija. Posrednik u ovom biznisu između Turske i Makedonije je slovenački državljanin Janez Jelnikar, koji za vreme vladavine Nikole Gruevskog bio direktor Zdravstvenog fonda Makedonije. Isti ima presnimljenu celu bazu podataka. Jelnikar ima sve podatke kod sebe i tačno zna cene lekova i od kojih se lekova može najviše da zaradi. U Siriji farmaceutska industrija bila je dosta razvijena, sve do građanskog rata. Sa zauzimanjem Alepa i Žaspe, ISIL osvaja tri velike Fabrike lekova. U strukturi ISIL-a biznis sa falsifikovanim lekovima, svetskih kompanija, vodi AL NUSRA frakcija Al Kaide. U toku 2014-2015 godine velike količine falsifikovanih lekova, koji su proizvedeni u ove tri sirijske fabrike pod kontrolom ISIL-a, preko Turske uvezeni su u Makedoniju. Veliki broj tendera u Makedoniji dobijaju firme koje su registrovane za paralelan uvoz. Makedonija donosi zakon koji će biti usaglašen sa turskim zakonima, jer od ovog biznisa zarađuju Gruevski i njegova familija.

Najjača firma u Makedoniji koja radi sa ovim lekovima i preko koje ide uvoz je MEDIKA INTERNATIONAL, gde figurira ličnost Oliver Todorov. Udeo u ovoj firmi ima i firma SALUS iz Ljubljane, čiji vlasnik je Janez Jelnikar. On pored ranije funkcije u makedonskom zdravstvenom fondu, bio je decenijam igrač farmaceutske trgovine u Jugoslaviji i ima jake veze i kontakte na Balkanu. Pre nego što je bio direktor Zdravstvenog fonda Makedonije, bio je direktor Zdravstvenog fonda Hrvatske. Pre toga bio je i glavni predstavnik kompanije LEK LJUBLJANA. Po odlasku iz Makedonije angažovan je na KiM. Druga firma koja je tesno povezana sa MEDIKA INTERNATIONAL je MEDEX FARM. Zadužena da obezbedi uvoznu dokumentaciju, dozvolu za uvoz, da da izjavu da lek potiče iz originalne fabrkie iz Turske i sl. MEDEX FARM je imao samo jednog zaposlenog, no kako se biznis širio, zapošljava se više ljudi i kupuje jedno vozilo. Od Turske i Makedonije lekove obično izvoze tri fabrike: ELBIESZA DEPOSU, KUZEY PHARMA i CO-RE-NA. Jedna je iz Ankare, a druge dve iz Instambula. Ove fabrike su zadužene lekovima koje ISIL donosi u Tursku iz fabrike u Siriji, i drugih osvojenih teritorija, da prepakuju u svoju ambalažu i izrade dokumetaciju, da je njihova prizvodnja i da je turskog porekla.

Ovde je reč o falsifikovanju uglavnom skupih lekova, poznatih svetskih firmi, jer je zarada najveća: citostatici, lekovi za hepatitis, bolesti jetre i sl. To su falsifikati firmi: ELI LILLY, HOFFMANN LA ROSHE, FALK PHARMA, BAYER i dr. Za ove lekove makednoska vlada raspisuje tendere u devizne milionske sume. Tendere za uvoz po pravilu dobijaju MEDIKA INTERNATIONAL i MEDEX FARM. Predstavnici poznatih svetskih kompanija učestvuju u tenderima i muku muče sa nelojalnom konkurencijom, koja je zaštićena zakonom, na koji niko ništa ne može. Što se tiče prodaje, po apotekama, distribucija dobijaju dve veledrogerije od kojih je najveća ZEGIN. U ZEGIN-u lekovi su ubedljivo najjeftiniji i to na primer, ASPIRIN izgleda ovako: MEDEX FARM prijavi ZEGIN-u da ima jeftin uvoz ASPIRINA iz Turske, zatim MEDEX FARM uvozi iz Turske za 20 dinara, ZEGIN-u prodaje po 40 dinara. I tako odjednom zarađuje 100%. Potom, ZEGIN u svojoj prodajnoj mreži predaje ASPIRIN za 110 denara i zarađuje 110%. Da je ASPIRIN kupljen od BAYER-a tada bi ZEGIN platio 90 denara, a prodavao bi ga po 100 denara i zaradio samo 10 denara.

Ovo se dešava sa svim lekovima koji iz Sirije preko Turske stižu u Makedoniju. Odnos evro denar je 1:62,5. U međuvremenu velike svetske kompanije platile su registraciju svojih lekova u Makedoniji. Investirali u marketing, u edukaciju lekara za primenu lekova koje prepisuju, u reklame i sl. Zauzvrat dobili su pune apoteke ZEGIN-a sa turskim lekovima.

U suštini falsifikovani turski lekovi vide se i po uputstvu na pozadini. Uputstvo na mekedonskom jeziku ne odgovara sa uputstvom na turskom, apsolutno ne odgovara sa originalnih lekova svetskih kompanija. Turski lekovi nisu štetni, ali u odnosu na svetske originale dejstvju sa 30%-40%. Tako da pacijenti ne kupuju ono što misle.

U Makedoniji najveći problem je sa insulinom. Pacijenti odjednom osećaju promenu, osećaju da turski insulin ne deluje. U pitanju je nekakva prevara. Uzalud se se bunili, pisali petcije, pošto je kontrola u prometu i medijima u Makedoniji od strane vlasti je apsolutna. Najtragičnije je sa pacijentima kojima su neophodni citostatici, za one koji imaju karcinom. Umiru redom i ne mogu da protestvuju. Njihove porodice veruju da im nije bilo spasa. U Makedoniji citostatika ima iz Sirije tj. Turske, a negde ima i citostatika iz Indije. Sve su to paralelni proizvodi pandan svetskim orginalima. Celokupni uvoz firmi MEDIKA INTERNATIONAL i MEDEX FARM vrši se preko magacina koji je smešten u sportskoj sali Boris Trajkovski u Skoplju.

Mesečni bruto obrt ovih lekova, preko ovog magacina, iznosi oko 10 miliona evra. Magacine izdaje Sašo Mijalkov, ex direktor makedonske tajne policije i Vladimir Mijalkov njegov rođeni brat, koji je pomoćnik direktora makedonske carine. Vladimir kontroliše celokupni uvoz robe u Makedoniji. Deset godina u nazad, ni pile nije smelo da prođe preko makedonske granice. Iza uvoza stoji Vlada Republike Makedoniji i ex premijer Nikola Gruevski. Sa podeškom albanskog koalicionog partnera Dui i Ali Ahmeti.

Zbog velikog pritiska svetskih farmaceutskih kompanija, na jednoj od sednica makedonske vlade, u oktobru prošle godine, bila je rasprava o tome da se turska stavi na listu zemalja za paralelan uvoz lekova i da bude doneta odluka da se takav uvoz dozvoli samo zemljama EU, SAD, i Švajcarska. Obično prevlada interes biznisa i takva odluka nije doneta. Osim braće Mijalkovi i Nikole Gruevski, ključnu ulogu u ovom biznisu igra i ministar zdravlja NIKOLA TODOROV. Osim veledrogerija ZEGIN, deo turskih lekova, sa manje uspeha distribuira i veledrogerija Panovski. Veliku štetu pretrpela je veledrogerija PROMEDIKA, izbacivši, uništivši, citostatike od svetskih poznatih kompaniju u vrednosti od 500.000 evra, zato što su turski bili jeftiniji.

Veledrogerija ZEGIN od početka 2015 godine, radi i u Srbiji. Vlasnik Blagoje Mehandžiski – ZEGIN zakupio je radni prostor veledrogerije VELEFARM, koja je u stečaju i otvara apoteke po gradovima u Srbiji, kao i preko firmi iz Novog Sada.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar