Tragom nikla : Fabrika nikla skuvala žive ribe u reci !

Концерн „Вале Инцо“ је фабрика у Новој Каледонији, где више еколошких инцидената прети да упропасти јединствену флору и фауну на острву.

Четвртина светских резерви никла налази се у Новој Каледонији, и то је четврти највећи произвођач никла у свету. „Вале Инцо“, фирма за прераду никла и кобалта изградила је производни погон у 2002, а почела је тест фазу производње у покрајини Суд ду Цаиллоу у 2009. Фабрика је добила класификације Севесо ИИ ​​, према европској директиви која идентификује индустријске области које захтевају посебне мере за спречавање већих опасности.

Када је први пут изграђена фабрика није топло дочекана на острву. „Вале Инцо“ концерн  је био суочен са отпором становника острва. Компанија је обећала, посебно, да оснује комисију за животне консултације, али је такође обећала да ће успоставити и шему пошумљавања.

Од тада, међутим, број инцидената на индустријском погону је порастао , а удружења за заштиту животне средине се још увек боре против ове фирме. Дана 1. јула, демонстрације су организоване у Ноумеа са протестима против концерна „Вале ИНЦО“. Међутим, веома мали број људи учествовао…

ајк Хоскен је члан Координационог за одбрану Јужне удружења ( ЦоДефСуд).

Дана 1. априла 2009 десила се велика еколошка катастрофа. 44.000 литара 98% чисте сумпорне киселине су се излиле у Баие Норд потоку, након инцидента у Вале ИНЦО фабрике. Скоро 3.000 риба, шкампи и јегуљa, укључујући ендемске врсте, je убијено – буквално су куване до смрти…

Сутрадан, удружења за  заштиту животне средине, укључујући и ЦоДефСуд, су направила званичну жалбу. Тужилаштво је послао жалбу Суд ду Цаиллоу покрајине, како би покрајина даје своју сагласност. Жалба је без подршке покрајине  и још увек је „на разматрању“…

Треба истаћи да је Француска дала Вале Инцо 12 милијарди ЦФП (100 милиона евра) у пореске олакшице за изградњу индустријских постројења у Новој Каледонији. У случају несреће, Вале Инцо мора да плати ту суму односно да је врати француској влади. Економска независност Нове Каледоније је у питању.

Ова фабрика је изузетно штетна за животну средину, посебно јер је у срцу лагуне која је класификована од стране УНЕСЦО као Светска баштина 2008. године.

Нова Каледонија има изузетно богат биодиверзитет, као и други највећи корални гребен после Аустралије. Могућности за екотуризам су огромне  али појединци воле да  користе рудна богатства како би се обогатили.

Ова фабрика не ради исправно. Постоје пропусти свуда, као што је вађење цеви која се срушила прошле године, када је испуштено 20% киселине . Чак су тада и инжењери бежали. Постоји реална опасност да ће експлодирати.

На жалост,  Каледонијанци нису заинтересовани за претње концерна „Вале ИНЦО“. Никада више од 100 људи није било на демонстрацијама, укључујући и последње одржане  1. Јула 2010.године …

1 Comment

  1. Nije problem samo riječni tok i riblji fond. Vema je bitno a mnogi jednostavno ignorišu i podzemne vode koje su povezane sa površinskim vodama. Kompletna teritorija te eko sistem nizvodno je zatrovana kiselinom i sav životinjski i biljni svijetje je u životnoj opasnosti. Pošto sav živi svijet egzistira zahvaljujuć toj vodi i prisiljen je koristiti, biva brže ili sporije otrovan i tlo se pretvara u otrovnu deponiju kojoj če trebati jako jako puno vremena da se dekontaminiše i vrati u prvobitnu funkciju. Zbog čega se sva prljava teška industrija iseljava iz razvijenih država i seli u banana države. Provjerite samo ko je najveći prerađivač i proizvođač željeza i čelika i dobijate odgovor na dlanu.

Ostavite komentar