Niklijada (4) : Kusturica spasao Mokru goru izdajom svih ostalih !

MOKRA GORA – Kusturica izdajica ?!

Ministar rudarstva Milan Bačević i direktor Parka prirode Emir Kusturica postigli su dogovor – istraživanja i eksploatacije nikla u Mokroj gori neće biti! Zaključeno je takođe da umesto traganja za metalom, treba što pre započeti istraživanja potencijalno velikih količina tople i oplemenjene vode bogate magnezijumom, koja bi na ovom prostoru kroz koncesiju – mogla biti eksploatisana.

Ministar Milan Bačević i direktor Parka prirode Emir Kusturica postigli su dogovor da se obustave sve aktivnosti oko eventualne eksploatacije nikla na Mokroj gori ! Mnogo bolje je započeti istraživanja zaliha tople i oplemenjene vode, ističe Kusturica.

– Sreo sam se sa ministrom Bečevićem, tom prilikom razmotreni su svi aspekti potrebe da se u Srbiji istražuju nalazišta nikla. Postignut je zaključak da u Mokroj gori ovih istraživanja neće biti – rekao je Kusturica. – Zaključeno je, takođe, da je mnogo bolje započeti istraživanja zaliha tople i obogaćene vode za koju već znamo da je bogata magnezijumom. Pretpostavlja se da ovako kvalitetne vode ima dovoljno za eksploataciju.

Kusturica ističe da će u slučaju zadovoljavajućih rezultata istraživanja podzemnih voda, uslediti traženje koncesije za eksploataciju, a da će cela zamisao biti realizovana kroz privatno – javno partnerstvo.

Dogovorom ministra i direktora Parka prirode „Mokra gora“ stavljena je tačka na dvomesečni sukob kada je reč o „niklovanju“ Mokre gore, ali nije poznato da li će istraživanja biti obustavljena u Lipovcu kod Aranđelovca i na potezu Ruđinci – Veluće, na teritoriji opština Vrnjačka Banja i Trstenik ? Nezvanični izvori tvrde da je bosanski reditelj neposrednom nagodbom sa Bačevićem postigao dogovor da Mokra gora bude zaobiđena u budućem „niklovanju“ Srbije uz uslov da se Kusturica ne meša u eksploataciju nikla na ostalim lokalitetima u Srbiji.

Bačević i Kusturica su dogovor postigli samo jedan dan nakon što su predstavnici kompanije „Srbija nikl“ poručili da su već pripremili zahtev za istraživanje ležišta ovog metala u Mokroj gori. „Srbija nikl“ takođe namerava da traži dozvolu za istraživanja u Vardištu u Republici Srpskoj, nedaleko od Mokre gore. Za istraživanja u Lipovcu kod Aranđelovca, u okolini Topole, Kragujevca, Trstenika i Vrnjačke Banje, „Srbija nikl“ već ima potrebne dozvole. Reč je o prostranstvima koja obuhvataju 100 kvadratnih kilometara.

„SRBIJA NIKL“ NE ODUSTAJE OD ISTRAŽIVANJA

Crnogorska kompanija „Srbija nikl“ u vlasništvu crnogorskog plemena Đukanović pripremila je novi zahtev za geološko istraživanje rude nikla u Mokroj Gori i u Vardištu u Republici Srpskoj, izjavio je predstavnik te firme Radomir Vukčević.

Očekujemo da će se istraživanje uspešno obaviti da bi se utvrdilo da li ima dovoljno te rude, da li je eksploatacija ekonomski isplativa nakon čega bi se išlo u otvaranje rudnika i izgradnju fabrike, rekao je on novinarima na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, gde je održana debata o geološkim istraživanjima nikla u Srbiji.

Vukčević je podsetio da „Srbija nikl“ ima dve koncesije na geološka istraživanja od po 100 kvadratnih kilometra na području Topole, Aranđelovca i Kragujevca, kao i na području Trstenika i Vrnjačke Banje.

Ohrabrujuće je da je struka počela da govori o tom poslu, rekao je on, pozdravljajući organizovanje okruglog stola čiji su učesnici ocenili da su Srbiji potrebna geološka istraživanja rudnih resursa jer ogromna bogatstva leže u utrobi zemlje.

Ta istraživanja, kako su istakli stručnjaci, moraju da budu u skladu sa najsavremenijim ekološkim, ekonomskim i tehnološkim standardima.

12 Comments

 1. Mi smo aljkavi u proizvodnji bilo cega, nikl u vecm kolicinama je kancerogen, vezuje gvozdje u celijama, talozi se u biljkama, a i nije dovoljno ispitan njegov uticaj na ljude… A ovo sve lici na bogacenje pojedinca cim se dize frka i proziva se poimence… A i vece se ljudske potrebe za vodom nego za rudama, mi jos uvek imamo vodu u jako cistom stanju koja je nam ne donosi novac

 2. Crnogorska firma „Srbija nikl“ ?! Crnogorci da eksploatisu bilo sta iz i u Srbiji ? Van svake pameti. Sto neka Srpska turisticka agencija ne rovari po primorju i izdaje ga kao svoje ?!

  • U pravu ste u nekim stvarima: Kusturica nije izdao Mokru goru ali jeste opštu stvar.Jer ako je hteo parcijalno da rešava probleme u vezi „niklovanja“ Srbije onda nije trebao da zloupotrebi ljude iz ostalih sredina kojima preti „niklovanje“ tobožnjim organizovanjem sveopšteg otpora koje je on prvi napustio i okrenuo leđa opštoj stvari.

  • Ne razumemo šta „da potvrdimo“ ?! Kusturica je postigao dogovor sa Bačevićem da se zaobiđe Mokra gora u „niklovanju Srbije“… a najavljena su istraživanja na ostalim lokacijama koje više ne zanimaju Kusturicu jer je postigao svoj lični cilj: da zaštiti privatne turističke posede na Mokroj gori.Voleli bi,normalno,kao i svi dobronamerni,da nas vreme demantuje i da vidimo Kusturicu uskoro na narodnim barikadama u Trsteniku,Topoli,Aranđelovcu kako se bori protiv „niklovanja“ Srbije ali je to malo verovatno…

  • Кажем да би ваљало да се потврди због овог „незванично“. Иначе ме не би изненадило да је тако али се надам да није.
   И друго иначе:) јако вам је добар сајт, запазих онако на брзину пуно добрих текства.

 3. Свака част Кустурици! Тако се бори за природну средину! Свако нек се бори у свом атару! Не разумем кога је он то издао и не разумем то да је босански режисер?! Колико ја знам он је српски режисер!!!

  • Kada neko napusti zajedničku stvar odnosno zajedničku borbu za neki ideal iz ličnih interesnih razloga onda se on smatra izdajicom,takva je definicija izdaje…
   Dalje,Emir Kusturica je sin Murata Kusturice i Senke Numankadić,bosanskih Bošnjaka,rođen 24.Novembra 1954.godine u Sarajevu.
   Kusturica ima dvojno državljanstvo: bosansko i crnogorsko,nije državljanin Srbije.Po čemu je onda on „srpski“ režiser ?! Njegova lična stvar je kako će se gde predstavljati i u kojoj javnosti,ali činjenice ne govore u prilog tezi da je on srpski reditelj. Čak on sam čovek kaže da nije Srbin jer je tako očigledno da nije,i ne mora ni da bude – što bi bio(Srbija je multinacionalna i multikonfesionalna građanska država u kojoj su svi njeni državljani jednaki) …http://www.glas-javnosti.rs/clanak/kultura/glas-javnosti-07-10-2011/kusturica-nisam-srbin-vec-hercegovac

Ostavite komentar