Оливер Дулић опет чисти буџет!

За чудну услугу „архивирања и складиштења e-mail порука“ Министарство животне средине, рударства и просторног планирања платило је чак 3.646.082 динара фирми Serbian Business Systems из Београда, може се видети у рубрици „јавне набавке“ на сајту тог министарства. Није јасно каква је то услуга и како је министар Оливер Дулић проценио да једна приватна фирма треба да чува електронску пошту органа државне управе, уместо да то ради само министарство.
Овај податак објавио је Центар за развој непрофитног сектора, а преглед осталих јавних набавки у рубрици Извештај о спроведеним јавним набавкама у 2011. години на сајту министарства као и подаци са портала Управе за јавне набавке показују да је министар Дулић исплатио и друге милионске износе за услуге које грађанима Србије свакако нису потребне.
Тако порески обвезници плаћају 132.602 динара месечно (75.000 нето) извесног Милоша Пањковића из Београда за услугу организација и координација свих друштвених чинилаца (јединица локалне самоуправе, јавних предузећа, удружења грађана и других), ради реализације широке друштвене акције уклањања и решавања проблема неуређених депонија у Републици Србији под називом „Очистимо Србију“. Како Пањковић успева да „организује и координира све друштвене чиниоце“ остаће тајна, пошто та особа није позната широј јавности – дакле „свим друштвеним чиниоцима“ – а уосталом његов посао би требало да ради само министарство, без плаћања додатних хонорара. За акцију „Очистимо Србију“ хонорар је добила и Милица Марић за услугу „маркетиншке активности“, и то 384.000 динара нето. Солидно је прошао и Марин Крешић који је за „услуге саветника за припрему предлога пројеката и мера“ добио 480.000 динара нето.
Нејасно је зашто су министарству потребне кожне јакне, ташне и каишеви за које је као за „службену одећу“ Дулић фирми Мона исплатио готово пет милиона динара, док је Бранкодексу из Земуна плаћено 1.707.743 динара за ципеле и чизме.
Већ поменутом Serbian Business Systems у августу је плаћено и 486.000 динара за лаптоп рачунаре, док је Дамир Трнинић из Београда зарадио 540.000 динара нето за „услугу редизајна сајта министарства“.
Посебно су занимљиве јавне набавке у области информисања – за које је Дулић платио бар 70.000 евра. Тако је за услугу „праћења штампаних и електронских медија“ фирми Real Time Clipping повезаној са неформалним саветником председника Бориса Тадића Срђаном Шапером плаћено 1.648.224 динара, док је Инфобироу исплаћено 1.805.400 динара за услугу информативне видео продукције. Према подацима које је у Извештају о притисцима и контроли медија у Србији објавио Савет за борбу против корупције, Инфобиро има овакве уговоре са бар осам министарстава.

Уговор највеће вредности у овој области министарство је потписало 20. септембра са агенцијом Стоа за „информисање јавности о активностима Министарства животне средине, рударства и просторног планирања“ – износ је 3.681.600 динара са ПДВ-ом. Зашто једна агенција треба да информише јавност о активностима министарства? Зар то не ради само министарство? Одговор се може наћи у Извештају Савета за борбу против корупције: „Агенције Мекен Ериксон групе и Стоа пружају услуге институцијама на чијем челу су кадрови ДС, као што су Телеком Србија, Министарство пољопривреде, Министарство трговине и услуга или Министарство спољних послова. Агенција Стоа већ више година ради за Скупштину града Београда, као и Скупштину града Новог Сада, коју традиционално води ДС. (…) Власник агенције Стоа је Љубомир Подунавац, политиколог и активиста ДС-а, који је тренутно, поред ангажмана у својој агенцији, на функцији директора РТВ Шабац“, објашњено је у овом извештају.

НАЈНОВИЈЕ, 22. октобар

Министарство животне средине додало је ово објашњење уз основне податке о набавци услуге архивирања и складиштења електронских порука:

У склопу набавке је извршена набавка потребног хардвера: два IBM System x3550M2 платформ сервера, проширење постојећег IBM storage-a са капацитетом од 12 х 2TB за складиштење и чување свих емаил порука, два SAN Switch-a за повезивање нових сервера са постојећим Storage уз миграцију директно повезаних сервера (Tivoli i Exchange 2007) на SAN мрежу као и набавка и инсталација два Microsoft 2008 R2 сервера и два Microsoft Exchange 2010 сервера. Такође, набављено је додатних 20 LTO4 трака за Tape Library. Услуга миграције са Exchange 2007 на Exchange 2010 свих корисничких налога и база, као и обука (Workshop) за два администратора за коришћење TSM програма за архивирање и чување порука.

Овом набавком проширен је капацитет за све запослене да не морају да бришу старе поруке, односно, сада је повећан капацитет са 3 GB на 30 GB по сваком запосленом (450 mailbox-ova), са редовним чувањем (backup-ом) на траке преко IBM-овог програма Tivoly Storage Manager (TSM), који је такође набављен у склопу ове набавке. 

Ако су, како министарство тврди, купљена добра – сервери и траке – поставља се питање зашто је у основној документацији наведено да се ради о услузи.

 

 

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar