Filipini: Poljoprivrednici uništili polja GMO zlatnog pirinča

GMO zlatna riža

Više od 400 poljoprivrednika iz filipinske regije Bicol okupiralo je polja u provinciji Camarines Sur – gdje filipinski Institut za istraživanje riže, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, obavlja pokusnu sadnju genetski modificirane tzv. zlatne riže, patentirane od strane biotehnološkog diva Syngente – i uništilo zasađenu rižu iz protesta prema planiranoj komercijalizaciji zlatne riže.

Bert Autor, poljoprivrednik i glasnogovornik SIKWAL-GMO-a, udruženja znanstvenika, studenata, poljoprivrednika i potrošača iz filipinske regije Bicol koji se protive korištenju GMO tehnologije, objašnjava kako su se odlučili na ovaj potez jer smatraju kako zlatna riža nije adekvatno rješenje za problem gladi i nedovoljne ishranjenosti u njihovoj zemlji. Autor naglašava kako iza ovoga stoje velike agrokemijske korporacije koje su povećale izvoz proizvoda, temeljenih na modernim poljoprivrednim tehnologijama, sa 142 milijuna dolara u 2003. na 527 milijuna dolara 2011. godine. Veći dio toga, nekih 67%, se odnosi na proizvode temeljene na soji, dok se otprilike 17 % odnosi na stočnu hranu.

Autor je izjavio kako su “agrokemijske korporacije, koje štiti i potpomaže vlada SAD-a, zaradile milijune na štetu zdravlja i prihoda filipinskih poljoprivrednika i potrošača. Nije ih briga što su štetni dok god mogu zaraditi. To je sudbina poljoprivrednika koji uzgajaju GMO kukuruz. Poljoprivrednici, koji se se prebacili na uzgoj GMO kukuruza, najviše su propatili nakon što je cijena GMO sjemena naglo porasla. Poljoprivrednici su sad u dugovima, većina će morati prepustiti svoju zemlju trgovcima kukuruza jer ih ne mogu otplatiti. Kada se zlatna riža komercijalizira, to će jedino dovesti do privatizacije naše riže. Agrokemijske korporacije čekaju ovu priliku kako bi napokon mogli kontrolirati tržište sjemenja riže. To bi im donijelo veće profite, obzirom da je riža glavni proizvod Filipina i zemalja Azije”.

Autor tvrdi kako su “u veljači prošle godine pričali s dužnosnicima Ministarstva poljoprivrede, koji su, nakon što smo izrazili našu zabrinutost, obećali kako će prestati s pokusnom sadnjom zlatne riže. No nastavili su s pokusima u tajnosti.’ Autor zaključuje kako će ‘zlatna riža, i GMO općenito, pogoršati već teško stanje malih i siromašnih poljoprivrednika”.

U svibnju prošle godine filipinski Prizivni sud je zabranio pokusnu sadnju GMO patlidžana, obrazlažući kako sadnja krši osnovna ustavna prava Filipinaca na zdravlje i uravnoteženu i zdravu ekologiju. Prizivni sud je ustvrdio kako tvrdnja o sigurnosti proizvoda nije znanstveno utemeljena, te kako ne postoji zakon kojim bi se reguliralo istraživanje, uvođenje i korištenje GMO-a, objavio je remate.ph.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar