Grocka: Zagađena voda za piće

У ОПШТИНИ НЕ МАРЕ ЗА ШТЕТНОСТ

Voda zagađena

Већ десетак година уназад житељи Умчара и Пудараца пију воду која изазива обољења цревног тракта, а да општина не чини ништа како би обезбедила воду за пиће.

Како би проверили да ли је вода у Умчарима и Пударцима исправна за пиће, пошто нема никаквих обавештења о томе, а из општине су тврдили да је вода исправна, кренули смо да сазнамо шта је заправо истина. Када је почетком марта покренуто питање исправности воде, наша редакција је долазила до разних одбијања одговора у вези са тим питањем. Како би се ствар убрзала у сарадњи са „Новостима“, наша редакција је покренула испитивање воде са тог подручја. Иако је прво објашњавано да је све у реду, и да се вода редовно контролише, Градски завод је на инсистирање „Новости“ послао екипу да узме узорак воде. Речено је да ће резултати бити готови за десетак дана и да ће бити јављени телефоном. Како је прошло скоро па месец дана, а резултате нико није јавио, кренули смо у скоро па у немогућу мисију откривања истих.

Када смо добили информацију да су резултати послати код докторке Иване Ристановић, позвали смо је. Она је у телефонском разговору саопштила да су Умчари и Пударци под забраном и зачудила се како ми то не знамо. Постоји решење санитарног инспектора већ дуги низ година да вода није за пиће, навела нам је др. Ристановић. Ја имам извештај код себе али морам да се чујем сада са неким из водовода, да видим како ћемо даље. Када је бачена опаска да је узорак узет управо да би изашао у јавност, докторка Ристановић је одговорила да завлачење у те медијске ствари, то је стара ствар није нова. Узела је број телефона и рекла је да ће се јавити.

После десетак минута, добили смо одговор да, да би видели решење да позовемо или водовод или Министарство Здравља, сектор за инспекцијске послове и да тражимо инспекторку Милку Милеуснић.

На питање када је наводно санитарна инспекција затворила Водовод у Умчарима, инспекторка Милка је одговорила да није наводно, већ је забрана воде за пиће донета поодавно, има већ сигурно десет година. То решење имате у водоводу, да ли сте се Ви чули са директором водовода? На одговор да је директор прво „Новостима“, по нашим сазнањима, рекао да је у реду, а да затим није хтео да се изјасни, инспекторка је рекла да је то немогуће и да садашњи директор јако добро зна да је тамо почеода се гради систем за прераду воде и да то није завршено. Он зна да је тамо забрањена вода и зна да смо давали налог да цистернама возе воду. Знам да су возили цистернама воду, али да су мештани одбили да узимају ту воду и зато су, колико знам, престали да доносе воду. Повремено можда, уколико се неко јави однесу. И ја не верујем да Вам је директор рекао да је вода у Пударцима за пиће. Ја ћу замолити директора да Вам се јави и да Вам да саопштење када су добили решење о забрани воде.

Директор се није јавио, а мештанима Пудараца и Умчара није јасно када су то они одбили да им се довози вода за пиће. Резултати су после дати на иницијативу „Новости“, и према речима др Иване Ристановић Поњавић, шефа Одсека за воду у Градском заводу за јавно здравље, анализа је показала да је вода физичко-хемијски неисправна. Док је амонијака било око два пута више од дозвољених вредности, нитрити су увећани чак 26 пута.

– У односу на важећи правилник о хигијенској исправности воде за пиће, у узорку је било повећаних количина нитрита и амонијака – каже др Ристановић Поњавић. – Амонијака је било 1,73 милиграма по литру, а нитрита 0,79 милиграма по литру. Дозвољене вредности ових супстанци зависе од величине водовода. Код великих водовода, где више од 5.000 корисника троши 150 литара на дан, дозвољене вредности амонијака су 0,1 милиграм по литру. Код малих водовода, какав је овај у Пударцима, дозвољен је милиграм по литру. За нитрите су прописане мере 0,03 милиграма литру.

Како др Ристанивић Поњавић каже, осим ове анализе и званична анализа Градског завода показала је да вода у овом насељу нема исправну воду, као и у Заклопачи и Умчарима.

Из предузећа „Водовод и каназлизација“ Гроцке у петак нису хтели да коментаришу овај проблем, наводе „Новости“. Одговоре на питања шта су Општина и предузеће предузели да се реши проблем пијаће воде око најмање 5.000 људи из три насеља и шта су предузели од мера да обавесте и обезбеде воду, нисмо добили ни од Општине.

ЗАБРАНА СТОЈИ, АЛИ ЦИСТЕРНЕ НЕМА

Санитарни инспектор Министарства здравља је решењем од 15. 3. 2001. године забранио ЈКП „Гроцка“ дистрибуцију хигијенски неисправне воде за пиће из водовода „Умчари-Пударци“, све док лабораторијске анализе не покажу да је вода исправна. – Решење је издато после анализа Градског завода за јавно здравље, која је показала енормне количине нитрита у води – каже др Радосав Митровић, шеф одсека санитарне инспекције Министарства за здравље. – Након хиперхлорисања и испирања водоводне мреже, вода је била бактериолошки исправна али са још већом количином нитрита. Решењем је наређено алтернативно снабдевање водом цистернама. Решењем из 2006. године санитарна инспекција забранила је МЗ „Заклопача“ коришћење воде за пиће из водовода „Заклопача“. Обавезно је постојање цистерне. Јавно комунално предузеће, односно МЗ су у обевези да становништво да је вода неисправна обавесте таблама и на друге начине.

Повећане количине амонијака у води су индикатор фекалних загађења – каже технолог Вукоман Секулић. – Када веће количине ове материје дођу у организам, јављају се обољења цревног тракта. Што се тиче нитрита, има чешћу појаву, а за то су криви пољопривреда и ђубрење земљишта. Најчешће се јавља око бунара где има септичких јама.

Житељи овoг краја на овај проблем само слежу раменима. Знају да пију неисправну воду, али они више немају средстава да финансирају како би себи обезбедили пијаћу воду. Малобројни су они који се некако сналазе, а сутра, када можда већ буде касно, хоће ли неко одговарати што се мештани овог дела Гроцке трују већ деценију?

1 Trackback / Pingback

  1. Здрав боравак | Био-блог

Ostavite komentar