Hrvatska: Ministarstvo zdravlja preporučilo medicinski kanabis!

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih pripravaka na bazi te biljke
• Preporuka se odnosi na oboljele od malignih bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma

Doctor holding capsules and cannabis
Doctor holding capsules and cannabis

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.
Na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj početkom lipnja, Povjerenstvo nije dalo preporuku za upotrebu kanabinoida za druge neurološke bolesti, poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.
„Preporuke koje je donijelo Povjerenstvo sada bi trebale biti iskoordinirane na razini Ljekarničke komore, HALMED-a i HZZO-a, a izmjenama postojećih pravilnika će se regulirati prava na proizvodnju i distribuciju medicinske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata“, rekao je predsjednik Povjerenstva doc. dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Preporuke su donesene na temelju znanstvenih dokaza prikupljenih do svibnja ove godine, koji pokazuju da kako niti jedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje da se koriste, uz druge konvencionalne oblike liječenja.
Dodatak terapiji
Kao dodatak terapiji, kanabinoidi u slučaju multiple skleroze mogu ublažiti „simptomatsko ublažavanje spasticiteta“, kod malignih bolesnika mogu ublažiti boli, mučninu i povraćanje zbog kemoterapije, te ublažiti anoreksiju u HIV/AIDS bolesnika.
U zaključku se ističe i kako se ne preporučuje upotreba kanabinoidnih pripravaka u slučaju ostalih neuroloških oboljenja, poput Hungtingove bolesti, cervikalne distonije, Tourette sindroma, Parkinskonove bolesti i epilepsije zbog nedostatka dokaza da ti pripravci smanjuju simptome bolesti.
Nije dokazan njihov pozitivan učinak niti u slučaju psihijatrijskih bolestipsihoza, psihotičnih stanja, shizofrenije, anksioznih i depresivnih poremećaja te PTSP-a.
Povjerenstvo je zaključilo i da će redovito, svakih šest do 12 mjeseci, razmatrati nove znanstvene dokaze na temelju novih spoznaja te predložiti nadopunu indikacija.

Izvor: Nacional.hr

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar