Hrvatska: Otac leči bolesnog sina marihuanom!

Kanabis je za našu obitelj čudo – govori mi Davor, otac osmogodišnjeg dječaka oboljelog od cerebralne paralize.

Dječak je bolestan od rođenja. Dok sjedimo u njegovu toplom domu, Davor na stol stavlja liječničke dijagnoze. Pozdravlja nas i njegova supruga, pa juri s malim u školu.Konoplja

– Desna mu je strana bila sasvim oduzeta, nije bila pokretljiva. Primijetili smo od njegove prve godine. Intenzivno smo godinama išli na fizioterapije i napravili sve što su nam liječnici preporučili. Kad je imao četiri godine, čuli smo da neki roditelji koriste za svoju djecu ulje kanabisa iz Austrije i iz Nizozemske i njime masiraju djecu te imaju neke rezultate. Dugoročno mi se činilo skupa varijanta, s putovanjima i riskantnim prelascima granica, pa sam odlučio sam zasaditi kanabis. Ponešto se razumijem u agronomiju pa mi nije sve bilo potpuno nepoznato područje – priča nam Davor.

Spasonosni lijek

Nakon što smo u tjedniku Globus nedavno objavili članak o medicinskoj uporabi kanabisa i svjedočanstvo jednog Zagrepčanina koji njome liječi multiplu sklerozu i sam uzgaja kanabis, Davor nas je nazvao i pozvao k sebi. Sam se javio u redakciju EPH.

– Dođite kod mene, živim nedaleko od Sesveta. Pokazat ću vam kako spravljam lijek koji spašava moje dijete – pozvao nas je Davor. Isprva je želio izići u javnost s imenom i prezimenom i suočiti se s liječnicima licem u lice, sve da bi, kaže on, skinuo tabu s nepravedno ozloglašene biljke. Ipak, nakon što smo se ponovno čuli rekao je da su mu prijatelji iz lokalne policije savjetovali da to ne radi jer će mu na vrata doći socijalna služba i uzeti sina. Na poziv novinarima ohrabrilo ga je i što je prije nekoliko tjedana češki parlament odobrio zakon koji dopušta terapeutsku upotrebu kanabisa za ublažavanje djelovanja nekih teških bolesti. Od 74 zastupnika, njih 67 je odobrilo zakon.

Odlukom je predviđeno da će se marihuanom prepisanom na recept moći liječiti oboljeli od raka , Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili psorijaze.

Marihuana za medicinske potrebe najprije će se uvoziti iz Izraela ili Nizozemske, a potom će se domaćim poljoprivrednicima izdavati dozvole za uzgoj. Uzgoj nekoliko biljaka na balkonu već je otprije dozvoljeno. Kod njih dopušteno, a kod nas zakonom kažnjivo. Za uzgoj kanabisa, odnosno tko neovlašteno proizvede ili preradi kanabis u Hrvatskoj, kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

– U 20 godina Česi su nas u svačemu preskočili za 100 godina – komentirao je Davor.

Sa smolom od lišća kanabisa napravio je kremu za sina za koju tvrdi da nema THC-a ili ga ima tek neosjetno.

– Masirali smo ruku svaki dan dva mjeseca, pa pauza od mjesec dana da vidim je li nešto loše, pa za mjesec dana ponovno… I sad, što da vam kažem, nakon tri godine sve se ispravilo, ali išao je i na terapije. Doktori su iznenađeni, jer nije imao dobru prognozu, ali ne znaju o čemu se radi – kaže Davor.

Veliki pomaci

Opisuje i postupak liječenja.

– Nakon dva, tri mjeseca masiranja iz zatvorenog se šaka promijenila u malo otvorenu, a nakon godine dana u ispruženu. Nakon godinu i pol počeo je micati rukom – tvrdi Davor, drhtavim glasom.

I sami smo vidjeli dječaka. Stoji uspravno uz stolicu, nužno je povremeno pridržavanje. Za cerebralnu paralizu to je velik pomak! Ne tako davno stojeći položaj bio je samo san njegovih roditelja. Vedro je dijete, velikih nasmijanih očiju.

Na samostalni uzgoj Davor se odlučio i jer je ulje kanabisa za koje je čuo iz Austrije i Nizozemske bilo industrijske proizvodnje, a on i obitelj već su zbog djeteta zdravo živjeli i pazili na kvalitetu prehrane i način uzgoja hrane.

– Zasadio sam nekoliko biljaka kanabisa da vidim što je to zapravo. Zasadio sam ih na jednoj planini gdje imam parcelu. Na planini jer nije zagađeno područje i jer je nepristupačno, a time i manje riskantno da me netko ulovi – kaže Davor.

‘Ne pušim travu’

– Krenuo sam u akciju jer sam želio pomoći svome sinu. Sjemenje sam nabavio iz Španjolske, internetom. Zasadio sam ih pet. Proveo sam skoro šest mjeseci s biljkama, brinuo za njih. Veliki je posao, trebaju dosta vode, mora ih se kasnije i stalno šišati… – priča Davor.

Njegova priča zvuči avanturistički. Davor mi na to odgovara da nema toga što otac ne bi napravio za svoje dijete ako vjeruje da mu može pomoći. Ne boji se on ni policije.

– Ne, nikad me nije bilo strah. Svjestan sam što radim, nisam glup. Nema igranja. Radiš lijek za svoje dijete, koje ti je najvažnije na svijetu, a taj lijek je zabranjen i treba biti oprezan. Ja ne pušim travu. Moram uvijek biti priseban. Uostalom, protivnik sam konzumacije kanabisa pušenjem radi zabave, zbog toga i je stigmatizirana. I sad kad sam vas pozvao, to je samo zato što je mome djetetu znatno bolje i želim svjedočiti drugima. I da se nešto dogodi, ja sam ono što je trebalo već napravio – kaže Davor.

Obranu biljku kanabisa je sušio. List kanabisa (ne cvijet) koristio je za kremu za spazam. Kremu je napravio tako da je pomiješao maslinovo ulje i rastopljeni list-smolu. Njegov je sin, naglašava on, čitavo vrijeme nastavio i s preporučenom liječničkom terapijom.

– Kako sam znao način pripravljanja? Logikom – priča Davor.

– Sve sam napravio na sličan način na koji se radi med. Odvoji smolu ljekarskim alkoholom. Propolis je masnoća koju pčela skida s biljke, logika mi je govorila i da kanabis treba rastopiti jer je biljka masna. Bilo me strah samo da ne eksplodira i sve sam isprva ugrijavao tri sata na minimalnoj temperaturi, a sada mi treba 45 minuta. Naravno, najvažnije je da se priprema na otvorenom jer u zatvorenom može eksplodirati! Smola koju sam dobio je zapravo isto kao propolis – objašnjava.

Pred roditeljima je još izazova, iako je najteži dio, smatra Davor, prošao… Pitam ga je li ipak moguće da je poboljšanje došlo samo od fizioterapije.

– Sumnjam, jer već sam od početka osjetio bolju elastičnost pri masiranju. Ranije sam ga masirao bebi uljem nakon terapije i nije se ništa posebno dogodilo. Kad masirate spazam pod prstima osjećate kao kamen, e taj kamen je nakon masaže uljem kanabisa počeo nestajati. Prvo je sve postalo mekše i promjena je bila očita, “kamen” se počeo opuštati. U tom trenutku to je za mene bio put bez povratka. Teško je nekome objasniti što sam osjećao u sebi. Kad se i ruka počela ispravljati, počeo sam mu masirati kremom čitavo tijelo. Ništa loše nisam doživio, samo dobro – tvrdi Davor.

Kremu je napravio tako da na 100 mililitara maslinovog ulja umiješa 30 mililitara smole od lišća, za opuštanje mišića i masažu.

Suprugin strah

– Rado bih pomogao i drugima, ali supruga se boji, ne želi riskirati – kaže Davor.

Iako u lišću od kojeg radi kremu nema thc-a ili ga ima neosjetno, to je lišće naraslo na nezakonitoj biljci čiji cvijet sadrži THC.

– Znam da neki djeci daju ulje kanabisa od cvijeta i oralno, no ja se nisam usudio. No, razmišljam o tome da svome sinu dopustim i da proba jesti smolu. Morao bi je prvo napraviti tako da bude lagana, s minimalno THC-a… Ako se odlučimo, probat će ulje-smolu za vrijeme idućih zimskih praznika, da se tijelo privikne na THC dok nije u školi, jer taj učinak zapravo ne traje jako dugo. Učinak kanabisa u onom smislu osjećat će se lagano samo prvih dana, a onda će se tijelo naviknuti i neće biti primjetno. Riskirat ću jer vjerujem da je moguće da mu se i zadnji grč od paralize opusti. Ako ne bude promjene kroz par mjeseci, neću forsirati, a sve ću, naravno, prvo isprobati na sebi i to u većoj dozi. I ulje za spazam sam prvo sebi masirao danima... – kaže Davor.

Ljekovito ulje

Sretan je, dodaje, što ima biljku koja njemu vrijedi zlata. U njegovoj kući nema više lijekova ni za njega.

– S uljem od cvijeta kanabisa riješio sam se gljivičnih oboljenja, a i sve rane tretiram njime i zarastu vrlo brzo. No, sebi sam najviše pomogao protiv depresije. Bio sam pao u tešku depresiju, a kako i ne bi… Zbog malog… Zamijenio sam dan i noć. I supruga je bila u depresiji. Prvo smo se pomirili u sebi s time što se događa, no i dalje je bilo teško. Za sebe sam spravio travaricu od kanabisa koja ima malo THC-a i koja je bila moj antidepresiv. Ne popijete bocu, naravno, nego jednu, dvije prije spavanja. No, rakija od kanabisa zapravo je najbolja za dijabetes i visoki tlak – smatra Davor.

Ulje Davor radi tako da na 100 mililitara alkohola doda 15 militara smole od cvijeta konoplje. Ulje cvijeta kanabisa, tvrdi Davor, dobro je za bolove, nesanicu te otvara apetit.

– Znam da kanabis pomaže za svašta, ali postoji taj problem, taj strah koji u ljudima izaziva već samo ime. Biljka je krivo percipirana, u njoj većina vidi drogu, dok ja u njoj vidim lijek. Da se sve o čemu sam vam pričao zove drugim imenom, bi li bilo straha? – dodaje on. Upozorava i da se ulje kanabisa prodaje na internetu po cijeni od 300 do 1500 eura, ali je riskantno kupiti tim putem!

– Opasno je i raditi ulje od trave koja se kupuje na cesti! Često su one s ceste špricane pipsom za muhe “da pucaju”. Nije dobro ni što su uglavnom uzgojene pomoću umjetnog gnojiva da bi više rasle. Smatram da je za liječenje bolje sam uzgojiti barem jednu biljku, po mogućnosti na otvorenom, da vidi sunca, nego riskirati radeći lijek od biljki nepoznatog porijekla. Treba paziti i da u okolici nema neke teške industrije i zagađivača – kaže Davor.

On nije riskirao i zasadio biljku za liječenje bio gdje. – Biljke kanabisa za svog sina sadim na nadmorskoj visini od 900 metara, daleko od bilo kakvih zagađivača, jer je kanabis jako priljepčiva biljka na utjecaje iz okoliša. Za biljke se nakon moje prve sadnje brinuo moj otac – kaže Davor.

Poznat je stav hrvatskih liječnika za liječenje ovisnosti koji manje-više smatraju da nema dovoljno zdravstvenih dokaza da ulje ili joint marihuane pomažu pri liječenju bolesti. Dopuštanje sadnje nekoliko biljaka kanabisa kao u nekim susjednim zemljama, također domaći liječnici, smatraju preriskantnim s obzirom na to da marihuana mlade vodi prema težim drogama te izaziva psihozu.

No, što se onda događa kada jedan ovakav slučaj “padne” u ruke policije? Otac koji nastoji liječiti teško oboljelo dijete, pa i alternativnim metodama, postaje teški kriminalac.

Pitali smo o svemu u Ministarstvu unutarnjih poslova, u kojem nisu baš rado odgovorili na pitanja na ovu temu. Pokušali su nam sugerirati da je bolje postaviti pitanja Vladinom uredu za zlouporabu droga u RH (s kojima smo uostalom pričali u ranijim člancima). Željeli smo saznati u MUP-u na kakave su sve slučajeve navodnog liječenja kanabisom dosad naišli. Kao i kako postupaju u sličnim slučajevima, sugeriraju li nešto sucima koji preuzimaju slučajeve ako se policajci uvjere da je kanabis doista za liječenje i slično.

Policija ne pravi razliku

– Danas mnogi pokušavaju sugerirati policiji da je kanabis koji je nađen kod njih za liječenje – kaže Jelena Bikić, voditeljica službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. – Policija ne radi razliku za što netko ima kanabis, jer ni zakon ne radi razliku. Dakle, ako službenicima koji su našli kanabis netko kaže da je on za zdravlje, nama to ne znači ništa jer osoba ima nešto što ne smije imati po zakonu i to je jedino relevantno – dodaje Jelena Bikić.

Uglavnom, kako kaže Bikić, sve što osoba kaže uđe u zapisnik koji onda ide pred suca. – Policija može samo konstatirati da je netko rekao ovo ili ono i to je sve, nema sugestija, sve je na sucima i odvjetništvu – kaže Jelena Bikić.

U MUP-u kažu i da je primijećeno kako visoke doze THC-a sve više koriste u homeopatskim pripravcima.

Dr. Maja Roje Novak: Jako sam skeptična, to je još jedan lijek za sve i svašta…

Neurologinja dr. Maja Roje Novak ističe da su roditelji djece koja imaju cerebralnu paralizu u vrlo teškoj situaciji te ponekad na razne načine nastoje izvući svoje dijete. Komentirala je masažu djece kremom od ulja konoplje ili čak konzumaciju istog.

– Osobno još nisam čula za takav slučaj. Bojim se da je riječ o još jednoj panaceji, odnosno lijeku za sve i svašta. Gotovo svako biljno ulje ima visoku dozu omega 6 masnih kiselina koje je odlično samo po sebi za cerebralnu paralizu i mozak, pa je moguće da su zato neki roditelji njime zadovoljni. No, za to ne treba biti od konoplje – kaže dr. Maja Roje Novak. Za konkretan slučaj masaže uljem lišća konoplje koje se navodno pokazalo odlično za spazam, kaže ona, bilo bi revolucionarno kad bi se pokazalo istinitim. Spazam mišića se jako teško liječi.

– Otvorena sam za nove informacije, medicinska znanost stalno usvaja nova znanja, ali da bi netko tvrdio da neka krema pomaže morali bismo imati još mnogo takvih primjera uspješnosti. Iz vlastitog iskustva ipak sam skeptična jer je cerebralna paraliza kompleksno stanje. Možda je uspješnost kreme u ovom slučaju samo koincidencija, teško je reći jer se radi o jednom primjeru – objašnjava dr. Maja Roje Novak.

Dodaje da i razvoj djeteta kroz godine može dovesti do poboljšanja, naročito ako je ono išlo redovito na fiziovježbanje. Roditelji djece s cerebralnom paralizom, jer se radi o teškom stanju sa sporim rezultatima, posebno su skloni tražiti način, kako kaže dr. Maja Roje Novak, da ubrzaju proces, ponekad i egzotičnim putem. – Jedno je vrijeme bilo popularno voditi djecu na liječenje u Kinu na energetsku terapiju, enormno skupo, a dugoročno nažalost nije pokazalo neke rezultate – kaže dr. Roje Novak

2 Comments

  1. Svaka cast na istrajnosti i ogromnoj hrabrobrosti.Dirnut sam ovim tekstom.U veoma teskim i kriticnim situacijama se ponekada rodi neki pronalazak koristan za ljudski rod,ali je preduslov da covek u toj teskoj situaciji koja obara sve ljudske karakteristike,stres,depresija,razocarenje,koje mogu dovesti na kraju i do fizickih smetnji,nadje jaku volju i hrabrost da se pored svega bori i proba da nadje neko resenje.Vi ste jedan veliki covek i OTAC,koji pored svih opasnosti ipak odabrao borbu za zivot svoga sina.Milo mi je da je ova vasa borba urodila podom i da su poceli vidni napreci u poboljsanju stanja vaseg sina.Zelim vam puno hrabrosti,snage i SRECE u lecenju sina.SRECNO!!!!

  2. imam Multiplu sklerozu od 1993. Hvala Marihuani shto nisam u invalidskim kolicima. Nemam dugi komentar! Zahto je ovde kriminalizovana i izgednachena s teshkim drogama maltene, e to chemo se pitati na sledechim izborima, ako neko od politichara bude imao hrabrosti da to uvrsti u svoj program

1 Trackback / Pingback

  1. Hrvatska: Otac leči bolesnog sina marihuanom! | POŽAREVAC NA DLANU

Ostavite komentar