Hrvatska: Spasimo seme naših starih sorti !

„Razvojem očuvati, očuvanjem razvijati“ – moto je Udruge za očuvanje i razvoj biološke raznolikosti i ruralne baštine „Rustica“.

Spasimo sjeme naših starih sortiUdruga za očuvanje i razvoj biološke raznolikosti i ruralne baštine “Rustica” iz Zagreba s radom je započela 2001. godine kao nevladina, nestranačka i neprofitna udruga sa ciljem okupljanja suradnika na području očuvanja i istraživanja uporabne vrijednosti starih i zaboravljenih sorti povrća, voća, ljekovitog bilja, začinskog bilja i žitarica.

Banke biljnih gena spašavaju domaće sorte

Problemi s kojima se suočavaju mnogostruki su, od nedostatka financija i ljudi, podrške države, do opće nezainteresiranosti. No unatoč tome, uspostavili su suradnju i s austrijskim udruženjem za očuvanje sjemena starih sorti „Arche Noah“ te preko njih i s njemačkom bankom biljnih gena „Gatersleben„. Tako je nastala akcija sakupljanja sjemena po selima i zaseocima diljem Hrvatske tijekom jeseni 1996. i 1997. godine, kada se udruga i počela formirati. U katalogu austrijskog udruženja „Arche Noah“ trenutno se nalazi oko 350 sorti iz Hrvatske. Sjeme koje je prikupljeno u hrvatskim selima profesionalno je pohranjeno u njemačkoj banci biljnih gena Gatersleben„, nalazi se na popisu u njihovom katalogu i smatra se općim dobrom čovječanstva i dostupno je svima.

Kada se poljoprivreda počela kretati ka industrijalizaciji, mala seoska gospodarstva počela su nestajati, zajedno s glavninom sjemena starih sorti. Razmjene sjemena koje organizira Udruga „Rustica“ namijenjene su svakome tko želi nabaviti sjeme i sam uzgojiti povrće, ljekovito bilje, žitarice i tako sačuvati nekomercijalne sorte. Sjeme u kolekciji, naime – nije namijenjeno komercijalnoj prodaji, već članovima “Rustice”, vrtlarima hobistima i poljodjelcima koji imaju volju sudjelovati u očuvanju i razmnožavanju sjemena starih, zaboravljenih sorti. Udruga potiče vrtlare hobiste i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da višak sjemena kojeg proizvedu razmjenjuju među sobom i novim članovima.

EU regulativa o sjemenu i sadnom materijalu na strani korporacija

Udruga ZMAG koja se pored drugih aktivnosti također bavi i očuvanjem i razvojem domaćih sorata bilja aktivna je u kampanji za zaštitu domaćih sorata i slobodu njihovog širenja i uzgajanja. Bore se i protiv ograničenja koja donosi nova EU regulativa o sjemenu i sadnom materijalu. „Nova regulativa zagovara interese sjemenarske industrije, praktički stavlja domaće sjeme u muzeje i tjera nas da svo sjeme za svoje vrtove i njive kupujemo, po mogućnosti od velikih kompanija koje već kontroliraju 75% tržišta sjemenom“ kažu iz ZMAG-a.

Iako Zakon regulira samo tržište i ne sprečava vas da sijete i sadite što hoćete jednom kad nabavite sjeme, bavi se time kako ćete doći do njega tj. što će vam od sjemenskog i sadnog materijala uopće biti dostupno. U Zakonu se navodi i da slobodna razmjena nije moguća među profesionalnim proizvođačima. Pitanje je zatvara li nam to mogućnost suradnje s bankama gena?“ navode iz Udruge.

Predmet ovog zakona čak je i razmjena koja ne uključuje novac, između registriranih gospodarstava koja se smatraju akterima na tržištu. Slobodna razmjena među poljoprivrednim proizvođačima i među proizvođačima i individualnim uzgajivačima trebala bi prema njihovom mišljenju, biti izuzeta ovog zakona. To stvara probleme jer su na razmjenama sjemena najaktivniji upravo mali proizvođači, posebno obiteljska poljoprivredna i ekološka gospodarstva.

Zaštita i razvoj domaćeg sjemena

Iz dijaloga u medijima između članova udruga, stručnjaka te iz samog ovog zakona vidljivo je da se konstantno miješaju stvari koje ne idu zajedno. Tržište koje pokriva velike korporacije gdje je stvarno potrebno uvesti red i transparentnost i tržište koje to u stvari nije, već razmjena i trgovina sjemena koje se slobodno razmnožava bez vlasničkih prava među malim gospodarstvima, ekološkim proizvođačima i individualnim uzgajivačima s ciljem očuvanja i unapređenja genetske raznolikosti i održive poljoprivredne proizvodnje i uzgoja u malim vrtovima.

Ne razumijemo zašto je tržište s ciljem očuvanja raznolikosti uopće predmet ovako velikog Europskog zakona i tu vidimo prevladavajući interes industrije da se ono ograniči. Završna verzija samo je odgodila rješavanje ovog problema prepuštajući konačnu odluku podzakonskim aktima“ navode iz Udruge.

Zbog toga i dalje čvrsto stoje iza svojih zahtjeva da se razmjena i trgovina na malo s ciljem očuvanja i unaprjeđenja genetske raznolikosti izuzme iz ovog zakona i da bude strogo definirano da se domaće sorte koje ne podliježu pravima oplemenjivača ne trebaju niti registrirati niti certificirati te da se dozvoli njihovo nesmetano širenje.

Zaštita i razvoj domaćeg sjemena i pokretanje domaće proizvodnje ogroman je interes Republike Hrvatske i to bi trebalo dati jasne smjernice u kojem smjeru hrvatski građani žele odrediti poljoprivrednu politiku.

Udruge naglašavaju da je velik uspjeh što nova Uredba ipak uzima u obzir i trgovinu sjemenom s ciljem zaštite i unaprjeđenja genetske raznolikosti i održivosti cijelog našeg prehrambenog sustava, no ona ostavlja niz nepoznanica prebačenih za rješavanje podzakonskim aktima, posebno što se tiče domaćeg, farmerskog sjemena. Sva geografska i povijesna ograničenja za registraciju i plasman domaćih sorata i dalje su tu pa bi registracija dosad neregistriranih tradicijskih sorata mogla biti značajno otežana.

Uključite se i Vi i potpišite međunarodnu peticiju protiv EU regulative o sjemenu.


Ivana Parađiković

Autor: Ivana Parađiković

Ivana je administratorica/urednica na AgroKlubu. Ima 27 godina, završila je znanstveni studij biologije. Autorica je brojnih znanstvenih radova i predsjednica udruge „Zvuk Prirode“. Njezin moto je: „Čvrsto stojim s nogama u oblacima“ 🙂

1 Comment

Ostavite komentar