I KRAO I TROVAO: Ministar DS-a uvezao 3.000 tona radioaktivnog đubriva!

Bivši ministar ekologije i poljoprivrede, ugledni član tzv. „đubretarske mafije“ i kriminogene Demokratske stranke Saša Dragin tereti se da je kao ministar poljoprivrede u avgustu 2009. godine doneo pravilnik kojim je omogućen uvoz oko 3.000 tona radioaktivnog đubriva čime je Srbija dovedena u opasnost da postane novi Černobil!

Saša Dragin

I KRAO I TROVAO

BEOGRAD – Protiv bivšeg ministra ekologije i poljoprivrede Saše Dragina danas je podneta nova krivična prijava zbog sumnje da je omogućio unošenje opasnih materija u Srbiju, njihovo prerađivanje i skladištenje.

Dragin se tereti da je kao ministar poljoprivrede u avgustu 2009. godine doneo pravilnik o metodama ispitivanja đubriva, iako to nije bilo u nadležnosti ministarstva kojim je upravljao.

Spornim pravilnikom drastično je povećana gornja granica radioaktivne kontaminacije, odnosno dozvoljene koncetracije radio nukleida u neorganskom đubrivu.

Zahvaljujući novim merama, u Srbiju je omogućen uvoz 2. 900.000 kilograma đubriva sa povećanom koncetracijom radioaktivnosti.

Draginov pravilnik važio je samo mesec i po dana. Ukinut je već 23. septembra, kada su sporne mere stavljene van snage.

Advokat Dragina: Pravilnik u skladu sa evropskim propisima

Advokat zloglasnog Saše Dragina, Vladimir Horović saopštio je da je tokom mandata Dragin sve poslove obavljao u skladu sa zakonom.

– Svi akti, pa i pomenuti Pravilnik o kvalitetu sredstava za ishranu bilja doneti su u cilju usaglašavanja sa evropskim propisima. Vrednost dozvoljenog nivoa radioaktivnosti u Pravilniku o uslovima za utvrđivanje kvaliteta sredstava za ishranu bilja identični su sa vrednostima određenim evropskom direktivom br. 96/29 euroatom. Ove vrednosti i danas su identične i važeće u Srbiji – navodi advokat Horovic.

1 Comment

Ostavite komentar