ISTRAŽIVANJA: GMO kukuruz i soja uzrokuju smrt !

monsantoPonovo loše vijesti za Monsanto. U lipanjskom izdanju časopisa Organski sustavi objavljeni su rezultati istraživanja o uzgoju svinja hranjenim mješavinom genetski modificiranih kukuruza i soje. Istraživanje je predvodila dr. Judy Carman sa australskog Instituta za zdravlje i istraživanje okoliša, u njemu su sudjelovali 8 znanstvenika iz Australije i SAD-a, a provedeno je na 168 mladih svinja uzgajanih na farmama tijekom razdoblja od 23 tjedna. Svinje su odabrane za pokus zbog sličnosti s probavnim sustavom čovjeka.

Studija je ustanovila kako hranjenje svinja genetski modificiranim kukuruzom i sojom uzrokuje upale sluznice želuca i tankog crijeva, čireve na želucu, stanjenje želučane stijenke i naglo krvarenje crijeva koje dovodi do smrti. Prema rezultatima istraživanja, svinje hranjene mješavinom GM proizvoda imale su 267% više slučajeva teških upala stijenki u odnosu na konvencionalno hranjenu kontrolnu grupu svinja. Stanje je još gore ako se uzmu u obzir isključivo mužjaci svinja – kod njih je zabilježeno 400% povećanje u odnosu na mužjake u kontrolnoj grupi.

Studijom je dodatno utvrđeno kako su maternice ženki prosječno 25% veće nego kod kontrolnih ženki (mužjaci su bili uškopljeni pa nisu proučavani mogući učinci na njihove reproduktivne sustave). Rezultati studije potvrđuju prethodna svjedočanstva farmera koji su se žalili na reproduktivne i probavne probleme svinja koje su hranili GM proizvodima.

Komentirajući studiju, dr. Judy Carman je izjavila kako “nijedno državno regulatorno tijelo u svijetu ne zahtijeva dokaze o sigurnosti korištenja mješavina genetski modificiranih organizama. Naši rezultati pružaju dovoljno dokaza o potrebi daljnjeg reguliranja takvih mješavina GM proizvoda, bez obzira da li se radi o genima u jednoj sorti ili mješavini gena pojedenim u zajedničkom obroku, iako su regulatorna tijela već ocijenila sigurnost korištenja pojedinačnih sorti.”

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar