IZBORI U CRNOJ GORI: Ko će podržati Đukanovića, a ko Milatovića u drugom krugu predsedničkih izbora?

Podgorica, 19.03.2023. - Kandidat za predsednika Crne gore Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Djukanovic glasao je danas u Podgorici. Gradjani Crne Gore biraju danas predsednika drzave izmedju sedam kandidata. Biracka mesta su otvorena od 7.00 do 20 sati, a pravo glasa ima 542.154 gradjana. (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održan je u nedelju, a u drugi krug ići će lider DPS-a Milo Đukanović i kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović, javlja srpska novinska agencija SIA.

Đukanović je osvojio više glasova od svog protivkandidata, a od većine onih koji su izgubili u prvom krugu izbora, jedino je Andrija Mandić iz Demokratskog fronta svoju otvorenu podršku već u nedelju uveče dao kandidatu Milatoviću i pozvao birače da glasaju za njega 2. aprila, kada će biti održan drugi krug izbora.

Mandić je u prvom krugu, prema uzorku CEMI-ja od 99,5 posto, osvojio 19,3 odsto glasova.

Kandidat Demokrata na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Aleksa Bečić, na prvoj konferenciji za medije posle zatvaranja biračkih mesta, nije konkretno rekao koga će on podržati u drugom krugu, ali je naveo da je jedna od poruka koja je poslata na izborima da su „one strukture koje su pobedile na poslednjim parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine sada osvojile 60 posto glasova“, te da je „potpuno jasno šta je želja Crnogoraca i u narednom periodu“.

Bečić je u prvom krugu izbora, prema istom izvoru, osvojio 10,9 odsto glasova.

Predsednički kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je u nedelju, nakon izbora, da je platio „skupu cenu političkoj doslednosti“ i poručio da se raduje što će, kako je rekao, kandidat DPS-a Milo Đukanović biti pobeđen u drugom krugu. Time se, čini se, jasno stavio na stranu kandidata Milatovića u drugom krugu. Danilović je, prema uzorku CEMI-ja, osvojio 1,4 odsto glasova upisanih birača.

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnela je ostavku na mesto predsednice u toj partiji i istakla je da je tim činom preuzela odgovornost zbog izbornog rezultata. Ona je čestitala Milu Đukanoviću na pobedi, ali nije odgovorila da li će ga i podržati u drugom krugu.

Poslanik te stranke Raško Konjević kazao je da time treba da se bave „Đukanović i Milatović“.

Sedmi kandidat koji je učestvovao na predsedničkim izborima je influenser Jovan Radulović, koji je prema uzorku CEMI-ja, osvojio 0,8 odsto glasova. On se nije oglašavao po ovom pitanju.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar