Jablanica: Protest protiv otvaranja rudnika zeolita

Meštani Jablanice kod Kruševca protive se otvaranju rudnika zeolita u selu jer veruju da će eksploatacija ove rude loše uticati na ekološku sliku njihovog kraja.

 Meštani neće rudnik zeolita

Nalazište ovog minerala poznato je 60 godina, ali se, tvrde meštani, zbog blizine naselja, ranije odustalo od otvaranja rudnika.

Međutim, firma „Contractor“ iz Ripnja, koja ima sve dozvole za početak eksploatacije, demantuje tvrdnje meštana i odlučna je da rudnik zaživi.

Dve trećine Jablanice leži na zeolitu, mineralu koji važi kao univerzalni lek. Meštani znaju za višestruku primenu ove rude, ali se, ipak, protive njenoj eksploataciji jer se boje načina na koji bi se to radilo.

Vlasnik firme ,“Contractor”, međutim, tvrdi da će se eksploatacija zeolita odvijati isključivo pomoću bagera, pa tako neće biti prašine, zagađenja, niti bilo kakvog ugrožavanja okoline.

Iz Ministarstva rudarstva potvrđeno nam je da ,“Contractor” ima sve potrebne dozvole za početak eksploatacije na rok od 20 godina, kao i da projektom nije predviđena upotreba eksplozivnih sredstava, niti hemikalija.

Meštani, ipak, neće odustati od borbe koju su započeli još 2006. godine

Kop u Jablanici bi, za početak, godišnje trebalo da donese 3. 200 tona zeolita, u perspektivi i više od 200 hiljada tona. U Srbiji se zeolit eksploatiše još samo nedaleko od Brusa. Godišnje se preradi od 5 do 7 hiljada tona ove rude, a veći deo uvozi se iz Rumunije i Slovačke.

1 Comment

  1. Ekstraktivne industrije – rudnici i sl, nezasito i nekontrolisano gradjenje, beorniranje i asfaltiranje i slicne aktivnosti NISU nacin da se razvije ekonomija, poboljsa materijalno stanje i razvije drustvo.
    Naprotiv – to je vrlo neodrzivo i one samo unitavaju, zagadjuju i pune dzepove nekolicini na vrhu + odvlace od pravih i daleko boljih resenja – obnovljivi ne toksicni izvori sirovina i energije, masovna reciklaza, popravke i prepravke stvari za ponovno koriscenje, ili jos bolje smanjenje upotrebe stvari i materijala, masovni transport i zeleznica, obnova, popravka i pravilna raspodela vec postojecih stambenih i poslovnih kapaciteta…
    Ovo ne moze da ide u nedogled, zemlja ima vrlo limitirane resurse i nacin na koji se izvlace i koriste – truje, zagadjuje, ubija. Vreme je da se ljudi koji kod nas donose odluke osveste i prosvete i krenu zdravijim putem za dobrobit svog zivog sveta

Ostavite komentar