Kikinda: Francuzi grade vetropark u Bašaidu

U Bašaidu je obezbeđeno zemljište za vetropark, u koji će francuski IEL investirati 70 miliona evra, a u Malo Crniće uložiće 50 miliona

Vetropark u Bašaidu

KIKINDA – Prostor za investicije!
Francuska kompanija IEL investiraće u dva vetroparka u Srbiji, a prve vetrenjače zavrteće se u Kikindi 2016. godine. Izgradnja prvog postrojenja počeće 2015. godine u Bašaidu kod Kikinde, nakon čega će francuski investitor početi i izgradnju vetroparka u Malom Crniću.

Veliki potencijali

– IEL se odlučio da investira u Srbiji jer su prirodni potencijali vetroenergije veliki, postoji dobar zakonodavni okvir, a još nije izgrađeno nijedno postrojenje, što daje prostora investitorima. Naš vetropark u Malom Crniću je u fazi razvoja, dok za postrojenje u Bašaidu radimo na pripremi lokacijske i energetske dozvole – istakla je Nataša Lazarević, direktorka kompanije IEL u Srbiji i savetnica za spoljnu trgovinu Francuske. Ona je dodala da bi, ukoliko se dobiju neophodne dozvole, izgradnja vetroparka kod Kikinde trebalo da počne 2015. godine.

Stabilno poslovanje

Lazarevićeva kaže da je kompanijama neophodna stabilnost u poslovanju i da za investitore predstavlja problem kada se u zakonu ostavlja prostor za različito tumačenje ili kada se zakon često menja.

Zemljište za izgradnju već je obezbeđeno, pa se u Bašaidu planira postavljanje vetrenjača ukupne instalisane snage 50 MW i vrednost investicija od 70 miliona evra, dok će u vetropark u Malom Crniću IEL uložiti 50 miliona evra u postrojenje snage 36 MW.

Ministarstvo
PONOSNI SMO NA PROCEDURU

U Ministarstvu energetike ističu da su veoma ponosni na proceduru za investiranje koja je uspostavljena u prethodnih godinu i po dana u oblasti obnovljivih izvora energije.
– Do sada je izdato 14 energetskih dozvola, od kojih je pet projekata u fazi finalizacije. Očekuje se da će prvi vetropark biti sagrađen 2015.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar