Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Kosovo: Uranijum uzima danak

Ekološka partija Kosova je veoma zabrinuta kada je u medijima objavljen tekst u listu “Gazeta Express” koji govori o skrivenom UN izveštaju o  posledicama bombardovanja bivše Jugoslavije.
U tekstu stoji da su Ujedinjene nacije sakrile od javnosti izveštaj šefa misije za prostorni program UN Bakaryja Kantea u kome se kaže da je NATO 1999. godine, tokom bombardovanja, bacio na Kosovo blizu deset tona osiromašenog uranijuma.
image

Da opasnost bude veća, izveštaj ide dalje objašnjavajući da se bombardovanje NATO snaga desilo u vremenu setve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo posledicama u lancu ishrane. Kao posledica toga buduće generacije su izložene povećanju broja obolelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorođenih beba, naveo je u svom tekstu “Express”.
Deo izveštaja šefa komisije OUN Bakaryja Kantea 1999. godine o užasnim posledicama bombardovanja nikada nije javno objavljen. Delovi tog izveštaja su, ipak, dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Jamesu Parsonsu.
“U to vreme sprovedena je strašna kampanja u medijima da bi se sakrile katastrofalne posledice bombardovanja i opravdao napad na Jugoslaviju”, rekao je Parsons i dodao: “Tim UNEP je, dok je još trajalo bombardovanje, sastavio preliminarni izveštaj o humanitarnoj katastrofi koji je izazvalo bombardovanje osiromašenim uranijumom, ali taj izveštaj nikada nije zvanično objavljen. Kada sam ga ja objavio u novinama, i sam sam trpio velike pritiske zbog toga. U to vreme još je bilo živo sećanje na posledice koje su američki vojnici trpeli zbog korišćenja uranijumske municije u Zalivskom ratu. NATO ni po koju cenu nije hteo da dozvoli da se govori o osiromašenom uranijumu u Evropi”.
NATO je, prema Parsonsovim rečima, pokušao da spreči Ujedinjene nacije da posle rata pošalju tim istraživača u Srbiju. Na kraju, napravljen je kompromis – ekipa Ujedinjenih nacija je došla u Srbiju, ali nigde nisu išli bez pratnje NATO vojnika. Taj drugi izveštaj objavljen je 2001. godine.
“Vodili su ih isključivo na mesta na kojima nije korišćena uranijumska municija ili na lokacije koje su pre toga očistili. Izveštaj koji je posle toga sastavljen je besmislen”, rekao je tada Parsons. “Zapadni mediji se tim problemom gotovo uopšte nisu bavili.
Međutim, kod službenika i vojnika koji su posle bombardovanja poslati na Kosovo svest o opasnosti od radijacije izazvane posejanim uranijumom i te kako je postojala. Parsons je naveo primer holandskih vojnika koji su upozoreni da na Kosovu ne jedu ništa van vojnih baza u kojima su im služili uvezenu hranu.
image

Na osnovu ovoga teksta, Ekološka partija Kosova, traži od institucija Kosova da hitno podigne ovo pitanje na najviše instance u Evropskoj uniji, kako bi se preduzele hitne i efikasne mere radi eliminisanja ili ublažavanja ovog izuzetno opasnog fenomena za zdravlje stanovništva Republike Kosovo.
Samo da ih podsetim, Ekološka partija Kosova je na mnogim konferencijama za štampu i na okruglim stolovima stotine puta zbog sumnje ukazivala na prisustvo osiromašenog uranijuma, takođe tražeći od državnih institucija da potvrdi prisustvo uranijuma na Kosovu. Nažalost, mnogim nepotrebnim slučajevima, oni su se pozabavili, a ovaj ‘posao’ nikada nisu ni pogledali”, stoji u saopštenju potpisanim od strane Mr.sc. Arifa Krasniqija, predsednika ove stranke, prenosi portal “Indeksonline”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *