Kragujevac: Prve solarne elektrane

Solarni panelU Kragujevcu su danas montirane prve dve mini solarne elektrane u čiju su izgradnju investirale članice Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja.

Struja koju te elektrane proizvedu biće prodata Elektroprivredi Srbije.

Mini solarne elektrane snage 10 i 15 kilovata postavljene su na krovovima poslovnih objekata u naseljima Male Pčelice i Vinogradi.

Očekuju se odobrenja EPS-a za priključenje elektrana na mrežu i početak prodaje struje državi.

Tehnički direktor preduzeća “RD Solar sistem”, koje je projektovalo i izgradilo mini solarne elektrane u Kragujevcu, Nemanja Cvetković, rekao je da je ovo jedna od najisplativijih investicija u Srbiji i da se ulaganja vraćaju za pet do šest godina u zavisnosti od snage elektrane.

“Izgradnja mini solarne elektrane snage 10 kilovata košta oko 20 hiljada evra, a može da snabdeva strujom do šest domaćinstava”, kazao je Cvetković.

On je naveo da država Srbija u periodu od 12 godina garantuje otkupnu cenu struje iz mini elektrana koja je viša od one koju naplaćuje EPS za isporučenu energiju.

U skladu s tim, jedinstvena otkupna cena kilovata biće 20,66 evro centi za kilovat što je više u odnosu na cenu “Elektroprivrede” od 5,6 evro centi.

“Za vreme trajanja ugovora koji se potpisuje sa EPS, elektrana može da povrati uložena sredstva i zaradi još toliko,” rekao je Cvetković.

Preduzeće “RD Solar sistem” izgradilo je još dve mini solarne elektrane snage 30 kilovata u Zemunu i Kovačici koje takođe čekaju odobrenje za priključak na mrežu EPS.

U tom preduzeću navode da pojedine banke odobravaju povoljne kredite na deset godina za ulaganja u izgradnju mini solarnih elektrana, sa grejs periodom od godinu dana.

Zastupnik Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja, Jelena Bojović, rekla je da je to udruženje, koje okuplja 23 male firme, oformilo timove inženjera koji su spremni da se i ubuduće uključe u izgradnju mini solarnih elektrana po sistemu “ključ u ruke” u regionu i Srbiji.

“Klaster će se se predstaviti kao tim malih firmi i želimo da nas ministarstvo i Privredna komora Srbije prepoznaju kao partnera i da pokušamo da kvalitetom u projektovanju i izvođenju radova opravdamo poverenje investitora”, rekla je Bojovićeva.

Ona je kazala da su opravdana ulaganja u mini solarne elektrane s obzirom da Srbija ima bolji godišnji prosek sunčanih dana od evropskog, dok centralni deo Srbije ima više sunčanih dana od proseka za celu zemlju.

U klasteru su podsetili da se država Srbija obavezala da do 2020. godine, 27 odsto proizvedene energije mora da potiče iz obnovljivih izvora.

2 Comments

Ostavite komentar