Kragujevac: Usvojena Deklaracija protiv GMO

Одборници Скупштине Града Крагујевца једногласно су усвојили Декларацију о проглашавању територије Града Крагујевца за територију без производње, гајења и промета ГМО и производа од ГМО.
Следи објава у Службеном листу.

Kragujevac bez GMOДЕКЛАРАЦИЈА

МИ НЕ ЖЕЛИМО ГМО НА НАШОЈ ТЕРИТОРИЈИ!

1. Град Крагујевац се обавезује да ће доследно поштовати Закон о генетичким модификованим организмима („Службени гласник Републике Србије“, број 41/2009; у даљем тексту: Закон о ГМО), захтева његову доследну примену на територији Републике Србије и противи се његовој промени.

2. Град Крагујевац у оквиру својих законских и организационих могућности у вези са коришћењем или управљањем земљиштем и другим производним ресурсима и организовањем пољопривредне производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа неће дозволити и допустити узгајање и ширење ГМО на својој територији.

3. Град Крагујевац се обавезује да ће предузети све одговарајуће мере, као што су стручна предавања и други програми образовања за пољопривреднике и друге учеснике у организовању производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа како се не би одлучили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од ГМО.

4. Град Крагујевац захтева и очекује од свих државних органа и политичких странака и покрета да се залажу за доследну примену Закона о ГМО и одговарајућих подзаконских аката и да се онемогући недозвољено гајење и промет ГМО и могуће штетне последице ГМО и производа од ГМО на здравље становништва и загађивање природе у Републици Србији.

5. Град Крагујевац очекује од РТС као медијског јавног сервиса грађана Србије и других средстава информисања да редовно и објективно информишу јавност о примени Закона о ГМО и о резултатима истраживања у свету о штетним последицама гајења и употребе ГМО и производа од ГМО.

6. Град Крагујевац позива све градове и општине у Републици Србији да подрже и усвоје ову Декларацију.
Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!

1 Trackback / Pingback

  1. Kragujevac: Usvojena Deklaracija protiv GMO | POŽAREVAC NA DLANU

Ostavite komentar